home design 800x400

home design 1170Χ320

30 χρόνια Φεστιβάλ Ναυπλίου (Το Πρόγραμμα)

|

Χρόνος ανάγνωσης

7 λεπτά

|

0 Σχόλια στο 30 χρόνια Φεστιβάλ Ναυπλίου (Το Πρόγραμμα)

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου, παρά τις δυσκολίες της φετινής καλλιτεχνικής χρονιάς, πιστό στο ετήσιο ραντεβού του με το κοινό του, ξεκινά στις 10 Ιουλίου και υπόσχεται μια σειρά από θαυμάσιες εκδηλώσεις μέχρι τις 18 Ιουλίου.

Φτάνοντας στην 30η χρονιά του, το Φεστιβάλ Ναυπλίου, βραβευμένο από την Ένωση Μουσικών Κριτικών Ελλάδας, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για μια επίσκεψη στο μαγευτικό Ναύπλιο. Τηρώντας όλα τα πρωτόκολα ασφαλείας που προβλέπονται για τις εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους, είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε με ασφάλεια το κοινό μας.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής και πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης, σας καλοσωρίζουν στο 30ο Φεστιβάλ, παρουσιάζοντας ένα πανόραμα εκδηλώσεων στα πιο όμορφα σημεία της πόλης: στην πλατεία Αγίου Γεωργίου μπροστά από την ομώνυμη εκκλησία, το Παλαμήδι, την πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα, τον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής Ευαγγελιστρίας, την Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου και το Φουγάρο.

Το Πρόγραμμα

30ο Φεστιβάλ Ναυπλίου από 10.7 έως 18.7 2021

ΕΥΤΟΠΙΑ: Μια μουσική βραδιά εμπνευσμένη από την Επανάσταση
Σάββατο 10 Ιουλίου, Παλαμήδι 21:00

Φωτογραφία: ΔΟΠΠΑΤ

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και την επέτειο 30 χρόνων παρουσίας του Μουσικού Φεστιβάλ Ναυπλίου, ενός από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της χώρας, σχεδιάζουμε την πραγματοποίηση μιας μουσικής παράστασης με τη μορφή κονσέρτου δωματίου – με ρεπερτόριο εμπνευσμένο από την επαναστατική περίοδο και την παρουσίαση μιας πρωτότυπης συλλογής του ατελιέ μόδας Laskaris Couture επίσης εμπνευσμένης από την επαναστατική περίοδο.

Νικόλαος Μάντζαρος – Διονύσιος Σολωμός: Ύμνος εις την Ελευθερίαν
Μείζον Ensemble
Κυριακή 11 Ιουλίου, Παλαμήδι 21:00

Φωτογραφία: ΔΟΠΠΑΤ

Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, σε μια σπάνια μουσική εκδοχή του Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, παρουσιάζεται από το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜΕΙΖΟΝ με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Τη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος, και την πιανιστική συνοδεία ο Στάθης Σούλης. Η «πολυφωνική» μελοποίηση του Ύμνου από τον Μάντζαρο, που θα ερμηνεύσει το ΜΕΙΖΟΝ Ensemble μελετήθηκε και αποκαταστάθηκε επιστημονικά από τον Δρ Μουσικολογίας Κώστα Ζερβόπουλο.

Μουσική δωματίου του Μπαρόκ
Δευτέρα 12 Ιουλίου, Αγ. Σπυρίδωνας 21:00

Φωτογραφία: ΔΟΠΠΑΤ

Δημήτρης Κούντουρας, φλάουτο με ράμφος & μπαρόκ φλάουτο
Πάνος Ηλιόπουλος, τσέμπαλο

Ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι στην Ευρώπη του Διαφωτισμού με

έργα του Αγγλικού, Γερμανικού και Γαλλικού Μπαρόκ από την εποχη της απολυταρχίας μέχρι την Γαλλική επανάσταση.

Οι δύο καταξιωμένοι μουσικοί ειδικεύονται σε όργανα εποχής και έχουν εμφανιστεί ως ντούο αλλά και σε μεγαλύτερα σύνολα σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ.

Ρεσιτάλ για τσέλο και πιάνο
Τρίτη 13 Ιουλίου, Πινακοθήκη 21:00

Φωτογραφία: ΔΟΠΠΑΤ

Αλέξης Καραϊσκάκης – Νάστος, τσέλο
Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, πιάνο

Ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο
Τετάρτη 14 Ιουλίου, Φουγάρο 21:00

Φωτογραφία: ΔΟΠΠΑΤ

Χριστόφορος Πετρίδης, βιολί
Νίκος Κυριόσογλου, πιάνο

Ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο
Πέμπτη 15 Ιουλίου, Αγ. Γεώργιος 21:00

Φωτογραφία: ΔΟΠΠΑΤ

Anja Morgenstern, βιολί
Ευγενία Βοτανοπούλου, πιάνο

MANTΩ: la bella Greca Αντί στεφάνου για όσους ζήσαν τολμηροί
Παρασκευή 16 Ιουλίου, Πλ. Ευαγγελίστριας 21:00

Φωτογραφία: ΔΟΠΠΑΤ

Τρεις σύγχρονοι ερμηνευτές -δυο γυναίκες και ένας άντρας- «ζωντανεύουν» μπροστά στο κοινό με τη βοήθεια θεατρικών ρούχων και αντικειμένων, ζωντανής μουσικής και ιστορικών ντοκουμέντων, μια ολόκληρη εποχή.

Ιστορικά και φανταστικά πρόσωπα έρχονται να μας μεταφέρουν την εμπειρία τους από τα χρόνια της επανάστασης αλλά και από την προσωπική τους σχέση με τη Μαντώ, όπως τη γνώρισε ο καθένας. Μια ηρωίδα της Ελλάδας αλλά πάνω από όλα μια γυναίκα του κόσμου, μας ξανά συστήνεται και μας καταθέτει τη διαχρονική δύναμη της τόλμης, στον τρόπο ζωής μας, έξω από τα κοινωνικά στερεότυπα του φύλου, της τάξης και της εποχής. Μια προσωπικότητα που αδικήθηκε και προδόθηκε από την Ιστορία και τους σύγχρονους της, αποκαθίσταται σε ένα από τα πιο προοδευτικά και φωτεινά «σημεία αναφοράς» που μπορεί να έχει ο σημερινός θεατής και ο σημερινός πολίτης του κόσμου.

«MANTΩ: la bella Greca» είναι ο τίτλος του δραματοποιημένου ιστορικού μυθιστορήματος που φιλοδοξεί με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση να λειτουργήσει ουσιαστικά «αντί στεφάνου για όσους ζήσαν τολμηροί». Η ίδια η ηρωίδα, ο πρίγκιπας Υψηλάντης, οι γονείς της -το ζεύγος Μαυρογένη, ο παπά-Μαύρος, η αδερφή της, ο Άγγλος αξιωματικός Μπλακιέρ, ο έμπιστος της Γεώργιος Μαυρομάτης, ο Υάκινθος Μπλάκαρης είναι μερικά από τα πρόσωπα του έργου που ενσαρκώνουναυτό το ζωντανό μνημείο συλλογικής επανάστασης και προσωπικής εξομολόγησης.

Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ
Σάββατο 17 Ιουλίου, Αγ. Γεώργιος 21:00

Φωτογραφία: ΔΟΠΠΑΤ

Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος
Κυριακή 18 Ιουλίου, Πλ. Συντάγματος 21:00

Φωτογραφία: ΔΟΠΠΑΤ

Σωκράτης Άνθης, μουσική διεύθυνση

Η Φιλαρμονική Εταιρία «ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ» (Φ.Ε.Μ.) ιδρύθηκε το 1890. Από τότε μέχρι σήμερα λειτουργεί συνεχώς και χωρίς καμία διακοπή, δεν διέκοψε την λειτουργία της ούτε κατά την διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων. Ονομάστηκε «Μάντζαρος» προς τιμή του μεγάλου Κερκυραίου Μουσουργού Νικολάου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου, συνθέτη του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδος και για την στολή των Μουσικών επελέγησαν τα χρώματα της Ελληνικής Σημαίας.

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του μουσικού σώματος πραγματοποιήθηκε στην Λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου (Πρωτοκύριακο) του έτους 1890 ( 3 Νοεμ.1890). Το έργο της Φιλαρμονικής είναι Εκπαιδευτικό, καλλιτεχνικό και ευρύτερα πολιτιστικό. Καταστατική υποχρέωση της ΦΕΜ είναι η δωρεάν μουσική εκπαίδευση των νέων, η συμμετοχή της στις σημαντικότερες θρησκευτικές και εθνικές εκδηλώσεις της Κέρκυρας και η πραγματοποίηση Συναυλιών. Στις μουσικές σχολές της Φ.ΕΜ, θεωρίας και οργάνων φοιτούν περί τους 150 μαθητές. Η φιλαρμονική διαθέτει ειδικό τμήμα για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, παιδική χορωδία και σχολή Πιάνου. Στις σχολές διδάσκουν 26 μουσικοδιδάσκαλοι. ı Η Πρώτη εκδήλωση εκτός Κερκύρας της Φιλαρμονικής ήταν το 1896 που συμμετείχε στις εκδηλώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Έκτοτε η Φιλαρμονική έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα, τέσσερεις φορές στην μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Στο εξωτερικό η Φιλαρμονική, το 1996, κατόπιν πρόσκλησης του Πολιτιστικού τμήματος του Δήμου Βιέννης, σε συνεργασία με την ομοσπονδία Πνευστών της Αυστρίας, η ΦΕΜ συμμετείχε στο 17ο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Φιλαρμονικών της Βιέννης, δηλαδή σε μία Παναυστριακή εκδήλωση με διεθνή συμμετοχή.

Το 2000 η Νεανική Μπάντα της ΦΕΜ έλαβε μέρος μαζί με την μπάντα BAD SAROW του Ανόβερο, σε καλλιτεχνική εκδήλωση και Συναυλίες στο Ανόβερο της Γερμανίας, όπου είχε προσκληθεί. ı Το 2013, συμμετείχε σε φεστιβάλ φιλαρμονικών στη Βουλγαρία ı Τον Ιούλιο του 2016(29-31/7/16) Προσκληθείσα και πάλι στην Βιέννη συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συγκροτημάτων(Word Orchestra Festival Vienna), όπου σε Συναυλία που έδωσε τις 31 Ιουλίου στην χρυσή αίθουσα της Musikverein, τιμήθηκε με το πρώτο Χρυσό βραβείο μεταξύ 19 μουσικών συγκροτημάτων από όλο τον κόσμο και ο Αρχιμουσικός, κος Σωκράτης Άνθης με την διάκριση του Εξαίρετου Μαέστρου. Τον Απρίλιο του 2019 η Φιλαρμονική, προσκληθείσα από την Ελληνική Κοινότητα των Η.Π.Α. μετέβη στην Νέα Υόρκη, έλαβε μέρος, συνοδεύουσα το άγημα των Ευζώνων της προεδρικής φρουράς, στην μεγαλειώδη παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821 που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν. Κατά την παραμονή της στην Ν.Υ. πραγματοποίησε και Συναυλία την οποίαν παρηκολούθησε πολυάριθμο ακροατήριο.

Κάθε χρόνο, το μουσικό σώμα της Φιλαρμονικής, πραγματοποιεί τουλάχιστον τέσσερις επίσημες Συναυλίες στην Κέρκυρα, και 2-3 Συναυλίες εκτός Κερκύρας.

Η ΦΕΜ διοργανώνει στο ιστορικό κτήριο της πολλά μουσικά σεμινάρια στα οποία διδάσκουν ντόπιοι και αλλοδαποί καθηγητές, Μουσικολογικές ημερίδες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η Φ.Ε. «Μάντζαρος» έχει βραβευτεί για την εκπαιδευτική, καλλιτεχνική και πολιτιστική προσφορά της: Το 1987 από την Ακαδημία Αθηνών Το 2005 από το Ινστιτούτο για την πολιτιστική ολοκλήρωση της Ευρώπης «ROBERT SCHUMAN».και Το 2016 έλαβε το χρυσό βραβείο του World Orchestra Festival της Βιέννης.

Το Μουσικό Σώμα σε πλήρη σύνθεση, αποτελείται σήμερα, από 300 μουσικούς, εκτός αυτού υπάρχει Μουσικό τμήμα νέων Μουσικών, τμήμα μικρών Μουσικών, Παιδική χορωδία και πολλά Μουσικά Σύνολα. Από τον Σεπτέμβριο του 2013, Διευθυντής Σχολών και Αρχιμουσικός, είναι ο διεθνούς φήμης τρομπετίστας, παλιός μουσικός της Φ. Ε. «ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ» και διδάσκων στο Μουσικό τμήμα του Ιονίου Παν/μιου, κ. Σωκράτης Άνθης. Η Φ. Ε. «Μάντζαρος» διοικείται από 7/μελες Jιοικητικό Συμβούλιο, το οποίον εκλέγεται ανά διετία. Η Σύνθεση του J.Σ. (2018-2020) έχει ως ακολούθως: Πρόεδρος: Eρ. Ιωάννης Τριβιζάς Ιατρός Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Κοντός Eικηγόρος Γραμματέας Βασίλης Καραγιάννης οικονομολόγος Ταμίας: Παντελής Λιτσαρδόπουλος οικονομολόγος Ελεγκτής: Σπύρος Λαμάκιας Συν/χος Επιμελητής: Νικόλαος Θεοδόσης δικηγόρος Οικονόμος: Σπυρίδων Ρόκας Επιχειρηματίας

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis