home design 800Χ400

home design 1170Χ320

Πόσα θερμοκήπια έχει η Πελοπόννησος και τι παράγει σε αυτά

Περίπου το 10% των εκτάσεων της χώρας μας, όπου καλλιεργούνται κηπευτικά, καταλαμβάνουν τα θερμοκήπια, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018. Συνολικά 59.983 στρέμματα κηπευτικών καλλιεργούνταν θερμοκηπιακά, ενώ οι φυτεμένες με λαχανικά εκτάσεις το ίδιο έτος καταλάμβαναν σχεδόν 600.000 στρέμματα, που εξαπλώνονται λιγότερο ή περισσότερο σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, ένα μεγαλύτερο ποσοστό της τάξεως του σχεδόν 28% καταλάμβαναν και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες ανθέων και καλλωπιστικών φυτών, επί των μικρότερων όμως εκτάσεων που αφορούσε συνολικά η καλλιέργεια (6.017 στρέμματα).

Κρήτη και Δυτική Ελλάδα τα σημαντικότερα κέντρα θερμοκηπιακών κηπευτικών

Στον τομέα των κηπευτικών, σημαντικότερα κέντρα, όπως αναδεικνύουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αποτελούν οι περιφέρειες της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας.

Χαμηλότερα σε απόλυτους αριθμούς, αλλά υψηλότερα, αναφορικά με το ποσοστό της θερμοκηπιακής επί της συνολικά καλλιεργούμενης γης κηπευτικών, βρίσκεται η Κρήτη με 18.141 στρέμματα, που μοιράζονται κυρίως στις ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου και λιγότερο στα Χανιά, καλλιεργώντας το 30% των κηπευτικών της εντός θερμοκηπίων.

Με 20.872 στρέμματα, η Δυτική Ελλάδα παράγει υπό κάλυψη το 22,4% σχεδόν των κηπευτικών της, με την πλειονότητα των θερμοκηπίων της να εδρεύει στην Ηλεία και πολύ λιγότερο σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία.

Τρίτη σε απόλυτους όρους εκτάσεων, με 6.017 στρέμματα θερμοκηπίων για την καλλιέργεια κηπευτικών, έρχεται η Πελοπόννησος, με τα περισσότερα να συγκεντρώνονται στη Μεσσηνία και λιγότερα σε Αργολίδα και Λακωνία, ενώ με 5.015 στρέμματα ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία. Μόλις, όμως, το 5,14% των εκτάσεων που φυτεύτηκαν με λαχανικά το 2018 αφορούσε θερμοκήπια κυρίως σε Ημαθία και Πέλλα.

Με 2.343 στρέμματα, την πεντάδα συμπληρώνει η Αττική, όπου τα θερμοκήπια αριθμούν το 10,3% των συνολικών εκτάσεων κηπευτικών της και εντοπίζονται κυρίως στην Ανατολική Αττική.

Η Ανατολική Αττική και έπειτα η Κρήτη κρατούν τα ηνία στα θερμοκηπιακά λουλούδια

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία των θερμοκηπιακών λουλουδιών, οι ανάγκες μάλλον της πρωτεύουσας σε άνθη και καλλωπιστικά φυτά φέρνουν την περιφέρεια πρώτη σε όρους θερμοκηπιακών εκτάσεων με 536 στρέμματα θερμοκηπίων, σχεδόν το 33% των συνολικών εκτάσεών της στην κατηγορία, που επίσης εντοπίζεται κυρίως στην Ανατολική Αττική. Ακόμη, 275 στρέμματα τέτοιων φυτών καλλιεργούνται θερμοκηπιακά στην Κρήτη, το 60,3% των συνολικών εκτάσεων ανθόκηπών της, ενώ με 258 στρέμματα θερμοκηπιακών ανθόκηπων ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία, το 15% των εκτάσεών της στην καλλιέργεια. Έπονται Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, με 205 στρέμματα, στα οποία πρωτοστατεί η Καβάλα και η Θεσσαλία με ακόμη 183 στρέμματα θερμοκηπιακών ανθόκηπων, που εντοπίζονται κυρίως στη Μαγνησία.

Σε Κρήτη και Πελοπόννησο οι μεγαλύτερες εκτάσεις ντομάτας

Ως προς τα προϊόντα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, βασίλισσα σε όρους εκτάσεων παραμένει η θερμοκηπιακή ντομάτα, με 24.248 στρέμματα πανελλαδικά, έναντι των 63.076 στρεμμάτων που καλλιεργήθηκαν υπαίθρια το 2018. Σχεδόν το 48% των εκτάσεων αυτών εντοπίζεται στην Κρήτη, ενώ 4.204 στρέμματα καταλαμβάνουν οι θερμοκηπιακές ντομάτες στην Πελοπόννησο, κυρίως στη Μεσσηνία και κάτι περισσότερο από 1.800 στρέμματα στη Δυτική Ελλάδα, περισσότερο στην Ηλεία.

Με τη συμβολή και της Κεντρικής Μακεδονίας η θερμοκηπιακή καλλιέργεια πιπεριάς και μελιτζάνας

Τρίτη σε σειρά στρεμμάτων έρχεται η θερμοκηπιακή καλλιέργεια πιπεριάς, με 9.839 στρέμματα, το 70% των οποίων εντοπίζονται στην Κρήτη, σε Λασίθι και έπειτα Ηράκλειο, ενώ ακόμη 1.261 στρέμματα καλλιεργούνται στην Κεντρική Μακεδονία. Επίσης, 3.343 στρέμματα καταλαμβάνει η θερμοκηπιακή καλλιέργεια μελιτζάνας, τα μισά περίπου (1.451 στρ.) και πάλι στα θερμοκήπια της Κρήτης, σχεδόν 600 στρέμματα στην Πελοπόννησο και άλλα 487 στην Κεντρική Μακεδονία.

Λασίθι, Ηράκλειο και Μεσσηνία παράγουν πρωτίστως θερμοκηπιακό αγγούρι

Στην περίπτωση του αγγουριού, οι θερμοκηπιακές εκτάσεις καλλιέργειάς του υπερβαίνουν εκείνες της υπαίθριας, αφού στη μία καταλαμβάνει 11.090 στρέμματα, έναντι των 10.806 στρεμμάτων της άλλης. Και πάλι το μισό σχεδόν των εκτάσεων αγγουριού που καλλιεργείται εντός θερμοκηπίων εντοπίζεται στην Κρήτη, σε Λασίθι και Ηράκλειο (5.967 στρέμματα συνολικά), ενώ άλλα 2.309 στρέμματα συγκεντρώνονται στην Πελοπόννησο, ιδιαίτερα στη Μεσσηνία.

Στην Ηλεία σχεδόν αποκλειστικά η φράουλα

Συνήθως υπό χαμηλή κάλυψη γίνεται και το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας φράουλας στη χώρα μας, μία καλλιέργεια που η ΕΛΣΤΑΤ, για την ίδια χρονιά, εμφανίζει να καταλαμβάνει 16.890 συνολικά στρέμματα (χωρίς να διαχωρίζει υπαίθριες και θερμοκηπιακές εκτάσεις), με το μεγαλύτερο μέρος τους να εντοπίζεται στη Δυτική Ελλάδα και πρωτίστως στην Ηλεία.

Πηγή: ypaithros.gr

Σχόλια

newsletter banner anagnostis