Περί τα τέλη του έτους αναμένεται να αναδειχθούν οι ανάδοχοι για το έργο του Ιντερνετ υπερυψηλών ταχυτήτων, του Ultra-Fast Broadband (UFBB), το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ της χώρας και ενός από τα μεγαλύτερα του κλάδου στην Ευρώπη καθώς έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. Ευρώ (περίπου 870 εκ. με ΦΠΑ), με τα 300 εκατ. ευρώ να προέρχονται από δημόσια χρηματοδότηση.
Στόχος του έργου είναι η κάλυψη με οπτικές ίνες περιοχών της χώρας οι οποίες δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να αφορά έως και 2,4 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις. Το UFBB αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 750.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps και στοχεύει στην επιτάχυνση της επίτευξης των στόχων συνδεσιμότητας του ευρωπαϊκού σχεδίου της «Κοινωνίας των Gigabit». Μεταξύ των περιοχών που θα ωφεληθούν η Αργολίδα, η Κορινθία, η Μεσσηνία, η Αρκαδία, η Λακωνία, η Αχαΐα και η Ηλεία, δηλαδή όλη η Πελοπόννησος.
Υπέγραψε ο Πιερρακάκης
Σήμερα ύστερα από αρκετές καθυστερήσεις και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου, στο πλαίσιο της οποίας εκδήλωσαν ενδιαφέρον οκτώ εταιρίες και ενώσεις εταιριών, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοινώθηκε η πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το έργο. Κύριος του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και αναθέτουσα αρχή η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η προκήρυξη του εμβληματικού έργου ΣΔΙΤ Ultra-Fast Broadband (UFBB) σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς δράσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την ουσιαστική αναβάθμιση της συνδεσιμότητας και την προώθηση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας. Το UFBB, μαζί με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή της υλοποίησης διαδρόμων 5G, της ανάπτυξης υποθαλάσσιων καλωδίων, των ενδοκτιριακών υποδομών και των μικροδορυφόρων, καθώς και με άλλες δράσεις μικρότερης εμβέλειας, συνιστούν μια ομπρέλα συντονισμένων δράσεων που θα επιτρέψουν τη γρήγορη μετάβαση της χώρας στο ευρωπαϊκό σχέδιο «Κοινωνία των Gigabit» και θα επιτρέψουν την υλοποίηση ακόμα περισσότερων σύγχρονων υπηρεσιών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Ανοιχτή πρόσκληση
Η πρόσκληση θα είναι ανοικτή μέχρι την 17η Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 14:00 και απευθύνεται στους φορείς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν στη διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου και συγκεκριμένα τους:
• Wind Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία
• Vodafone Πάναφον Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών
• Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Ανώνυμη Εταιρεία
• Άβαξ Ανώνυμη Εταιρεία Εργοληπτική Τουριστική Εμπορική Βιομηχανική Οικοδομικών Υλικών και Μηχανημάτων
•Ένωση Εταιρειών Μυτιληναίος Ανώνυμη Εταιρεία – ΜΕΤΚΑ EGN LTD
• ΙΝΤΡΑΚΟΜ Κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Έργων και Μεταλλικών Κατασκευών
• Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία
• Ένωση Εταιρειών «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική Εταιρεία» Α.Ε. – Grid Telecom Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι ανάδοχοι μπορούν να είναι έως και 7 με υποχρέωση εγκατάστασης της οπτικής ίνας στο σπίτι, ενώ το έργο θα υλοποιηθεί σε 7 τμήματα (lots) που αφορούν ισάριθμες περιοχές της χώρας.
Η επένδυση ανά περιοχές
Οι περιοχές και η εκτιμώμενη συνολική επένδυση (δημόσια και ιδιωτική) ανά τμήμα είναι οι εξής:
1: Π.Ε. Ροδόπης, Δράμας, Έβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας 105,155,747 ευρώ.
2: Π.Ε. Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας 106,694,417 ευρώ.
3: Π.Ε. Εύβοιας, Σύρου, Άνδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων 99,255,768 ευρώ.
4: Π.Ε. Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου 95,118,381 ευρω.
5: Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας 104,905,604 ευρώ.
6: Π.Ε. Κοζάνης, Γρεβενών, Άρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Πειραιώς, Νήσων 96,828,854 ευρω.
7: Π.Ε. Βοιωτίας Φθιώτιδας, Κ.Τ. Αθηνών, Β.Τ. Αθηνών, Δ.Τ. Αθηνών, Ν.Τ. Αθηνών, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου 92,961,365 ευρώ.
Η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης έχει οριστεί σε 26 έτη από την ημερομηνία υπογραφής της. Οι διαγωνιζόμενοι υποχρεούνται να υποβάλλουν ενιαία προσφορά για το σύνολο των επτά γεωγραφικών ζωνών του έργου δηλώνοντας τον μέγιστο αριθμό ζωνών που προτίθενται να αναλάβουν. Σε καθένα μπορούν να ανατεθούν κατ΄ανώτατο 3 γεωγραφικές ζώνες.