home design 800x400

home design 1170Χ320

Αχλαδόκαμπος: Εισόδημα για τους κατοίκους από τα αιολικά πάρκα

Ανεμογεννήτριες στις κορυφογραμμές

Εισοδήματα από τη λειτουργία αιολικών πάρκων έφτασε στις τσέπες κατοίκων του Αχλαδόκαμπου. Τα ποσά που σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας φθάνουν μέχρι και τα 18.450 ευρώ, προέρχονται από το τέλος του 1% επί του τζίρου που παρακρατείται αυτόματα από τις πληρωμές προς τις μονάδες, με σκοπό να μειώνουν το λογαριασμό ρεύματος των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ, οι πιο ευνοημένοι είναι οι κάτοικοι μικρών, ορεινών συνήθως, κοινοτήτων της περιφέρειας. Ανάμεσα στις κοινότητες με πάνω από 100 δικαιούχους, στις οποίες δεν εκκρεμούν ενστάσεις, η εικόνα έχει ως εξής:

Στην κοινότητα Αχλαδοκάμπου Αργολίδας ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 1.735 ευρώ

Στην κοινότητα Αισύμης Έβρου ο μέσος όρος που έλαβε ή θα λάβει ο κάθε δικαιούχος καταναλωτής είναι 4.900 ευρώ

Στην κοινότητα Κομίτου Ευβοίας ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 3.410 ευρώ

Στην κοινότητα Κέχρου Ροδόπης ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 2.530 ευρώ

Στην κοινότητα Στουππαίων Ευβοίας ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 1.790 ευρώ

Στον Πύργο Δωρίδας ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 18.450 ευρώ και στην Πιτίτσα Πατρέων ο μέσος όρος είναι 6.590 ευρώ.

Στις κοινότητες με περισσότερους από 100 δικαιούχους οι καταβολές που θα επαναλαμβάνονται κάθε έτος είναι τουλάχιστον 350-980 ευρώ/έτος για τον κάθε ένα δικαιούχο οικιακό καταναλωτή ρεύματος, για όλα τα χρόνια που θα λειτουργούν τα αιολικά πάρκα.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό που διανέμεται αυτή την περίοδο αφορά την παραγωγή των ετών 2015-2019. Ήδη έχει διατεθεί στη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας το συνολικό ποσό των 24,1 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει αρχίσει να πιστώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος που θα εκδοθούν την επόμενη περίοδο υπέρ των δικαιούχων καταναλωτών που διαμένουν σε κοινότητες, για τις οποίες δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις στο ΥΠΕΝ ή το ΔΕΔΔΗΕ. Μετά την εξέταση από το ΥΠΕΝ των εκκρεμών ενστάσεων (που συνήθως αφορούν τα διοικητικά όρια των κοινοτήτων), θα διανεμηθεί πρόσθετο ποσό 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, ήτοι συνολικά 30,6 εκατομμύρια ευρώ.

Από την αρχή εφαρμογής του μέτρου ενίσχυσης των καταναλωτών, τον Ιούνιο 2010, έχουν ήδη παρακρατηθεί υπέρ των καταναλωτών από τα αιολικά πάρκα (αλλά και ΜΥΕ και σταθμούς βιομάζας) πάνω από 62 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο έχουν παρακρατηθεί πάνω από 105 εκατ. ευρώ υπέρ των Δήμων για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων και πάνω από 18 εκατ. ευρώ υπέρ του Πράσινου Ταμείου.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis