home design 800Χ400

home design 1170Χ320

Γ. Γκιόλας: Να διασωθούν τα τέσσερα διατηρητέα κτίρια στο Άργος

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΠΣ, Γιάννης Γκιόλας, εκφράζει την ανησυχία του για τη τύχη των τεσσάρων διατηρητέων κτιρίων στην πόλη του Άργους και -μέσω της επιστολής της ομάδας πολιτών για το θέμα- αναφέρονται τα εξής: «Με την επιστολή η ομάδα πολιτών επισημαίνει την ύπαρξη τεσσάρων κτιρίων στην πόλη του Άργους τα οποία αποτελούν εφ’ ενός ένα σημαντικό κομμάτι ιστορικής κληρονομιάς αλλά και έχουν χαρακτηριστεί επισήμως ως διατηρητέα μνημεία. Η επιστολή αναφέρεται στην ιστορική διαδρομή των κτιρίων και απευθύνει παράκληση να εφαρμοστεί εκ μέρους των υπευθύνων η ισχύουσα νομοθεσία, διεθνής και ελληνική, για την διάσωση και ανάδειξη της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

Τα κτίρια που αναφέρονται στο κείμενο της ομάδας πολιτών με εξαιρετικές λεπτομέρειες που συμπληρώνονται και από εξιστόρηση κατασκευής και άλλων ιστορικών κτιρίων την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, τα 200 χρόνια της οποίας εορτάζουμε φέτος, είναι τα εξής:

1. Οικία Στρατηγού Δημ. Τσώκρη, επί της οδού Καρατζά 6, η οποία χαρακτηρίσθηκε διατηρητέα με το Π. Διάταγμα του 1982, αλλά προηγουμένως διατηρητέο μνημείο με την απόφαση του τότε αρμοδίου Υπουργείου Παιδείας 307/9.9.1965 (ΦΕΚ 605, Β’, 16.9.1965).

2. Οικία Σπυρίδωνος Τρικούπη (πατέρα του Χαρίλαου Τρικούπη), επί της οδού Δαναού 33. Το κτίριο αυτό κτίστηκε το 1830, μεταπωλήθηκε τρείς φορές και κατέληξε ως ιδιοκτησία της Αγροτικής Τράπεζας η οποία το αγόρασε το 1985 έναντι τιμήματος 49,5 εκατομμυρίων δραχμών. Σήμερα αποτελεί ιδιοκτησία της Τράπεζας Πειραιώς. Υπήρξε και δεύτερη κήρυξη της οικίας ως διατηρητέου μνημείου από το Υπουργείο Πολιτισμού με απόφαση της 22.2.1983 (ΦΕΚ 229, Β’, 28.4.1983). Κατά του χαρακτηρισμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος ασκήθηκε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία και απορρίφθηκε με την απόφασή του 1131/1985.

3. Οικία οικογένειας Βλάσση, επί της ομώνυμης πλατείας του Άργους. Στοιχεία για την προεπαναστατική οικογένεια Βλάσση έχει δημοσιεύσει ο Δ. Βαρδουνιώτης στο παράρτημα του έργου του «Η καταστροφή του Δράμαλη».

4. Το σπίτι του Μακρυγιάννη στο Άργος, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, επί της οδού Γούναρη 15. Επειδή υπήρξε διαμάχη γύρω από το σπίτι αυτό, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι ο ιδιοκτήτης προσέβαλε το Π.Δ. του 1982 στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο με την απόφασή του 298/1984 απεφάνθη ότι καλώς έγινε η κήρυξη και ότι πλάνη περί τα πράγματα δεν υπάρχει. Στην υπόθεση αυτή Πρόεδρος του Δικαστηρίου ήταν ο Άθως Τσούτσος και εισηγητής ο Βασίλειος Μποτόπουλος, μετέπειτα Πρόεδρος του όλου Δικαστηρίου.

Από τα τέσσερα, τα τρία εξ αυτών αναφερόμενα κτίρια Τσώκρη, Τρικούπη και Βλάσση βρίσκονται σε κακή κατάσταση (των Τσώκρη και Βλάσση είναι έτοιμες να καταρρεύσουν οι στέγες) ενώ το σπίτι του Μακρυγιάννη έχει ερειπωθεί εντελώς.

Φέτος, με την ευκαιρία της διακοσιοστής επετείου από την Ελληνική Επανάσταση και την περίοδο Καποδίστρια, θεωρείται επιβεβλημένο να αναλάβετε πρωτοβουλία ώστε να διασωθούν, να αναστηλωθούν και να αξιοποιηθούν κατάλληλα τα τέσσερα ιστορικά κτίρια του Άργους.

Με τήρηση και εφαρμογή της νομοθεσίας που αναφέρει η επιστολή, το Κράτος και η το Υπουργείο Πολιτισμού μπορούν να καταλογίσουν ολόκληρες τις απαιτούμενες δαπάνες για τα κτίρια Τσώκρη και Τρικούπη στα νομικά πρόσωπα του Δήμου Άργους και της Τράπεζας Πειραιώς. Για τα άλλα δε δύο κτίρια μέρος μόνο των δαπανών στους σημερινούς ιδιώτες ιδιοκτήτες τους.

Ελάχιστος φόρος τιμής προς στην ιστορική πόλη του Άργους που συμμετείχε ενεργά στην Ελληνική Επανάσταση αλλά και προς την πολιτιστική μας κληρονομιά, καθιστά αναγκαία την παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να διασωθούν τα τέσσερα ιστορικά κτίρια».

Σχόλια

newsletter banner anagnostis