home design 800x400

home design 1170Χ320

Τούρκος έγκλειστος στο Ναύπλιο έμπαζε αλλοδαπούς στην Ιταλία

Όλοι στη Δύση!

Σε δεύτερο βαθμό δικάστηκε η υπόθεση της οργάνωσης που διευκόλυνε την παράνομη έξοδο αλλοδαπών από την Ελλάδα, με τη χρήση σκαφών, με προορισμό την Ιταλία, έναντι αδράς αμοιβής.

Όπως περιγράφεται στην πολυσέλιδη δικογραφία όλη η δράση της οργάνωσης και οι έρευνες ξεκίνησαν έπειτα από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στην αστυνομία.

Ο κάθε αλλοδαπός έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 4.000 ευρώ προκειμένου να μπορέσει να κάνει το πολυπόθητο ταξίδι.

Τα μέλη της οργάνωσης ενεργούσαν όλοι μαζί ή κατά ομάδες με ίδια ή διαφορετική σύνθεση και έχοντας διακριτούς ρόλους.

Μάλιστα μετέφεραν τους αλλοδαπούς με ταξί κοντά σε παράκτιες βραχώδεις περιοχές που επιλέγονταν με κριτήριο να είναι αραιοκατοικημένα σημεία σε Αττική και Δυτική Ελλάδα.

Ο φερόμενος αρχηγός ήταν ένας Τούρκος, που καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη παρά το γεγονός ότι ήταν κρατούμενος στις φυλακές Ναυπλίου εκτίοντας πολυετή ποινή κάθειρξης. Έτσι επικοινωνούσε με τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης μέσω εφαρμογών και συγκεκριμένα μέσω viber και whatsapp.

Ήταν υπεύθυνος για τη «στρατολόγηση» νέων μελών, τη λήψη των τελικών αποφάσεων και τη χρηματοδότηση της εγκληματικής οργάνωσης και των μελών της.

Τα χρήματα έφταναν στο εκάστοτε μέλος μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών χρημάτων, μέσω του χρηματοπιστωτικού τομέα (μεταφορά σε λογαριασμό), ή μέσω τρίτων προσώπων τοις μετρητοίς (cash courier).

Έμπιστος συνεργάτης του ήταν ένας Ιρανός, ο οποίος είχε και αυτός ένα πρόσωπο «εμπιστοσύνης» από το Ιράκ.

Ο Ιρακινός είχε εκτελεστικό ρόλο κατά το προπαρασκευαστικό στάδιο της διακίνησης όσο και κατά το τελικό κατά το οποίο εκτελούσε χρέη μεταφορέα αλλοδαπών

Ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσης ένας Έλληνας που είχε τις απαραίτητες γνώσεις μηχανικής σκαφών και ναυσιπλοΐας. Παράλληλα με ακόμα ένα Ιρακινό αναζητούσαν και εντόπιζαν από συγκεκριμένη ιστοσελίδες αγγελιών τα προς πώληση σκάφη.

Τα σκάφη που τους ενδιέφεραν έπρεπε να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και κυρίως να είναι ιδιωτικά και όχι επαγγελματικά, ιστιοφόρα σκάφη αναψυχής, 10 μέτρων, κατασκευής μεταξύ 1977-1994 με τιμή πώλησης από 10.000-15.000

Ο συγκεκριμένος Έλληνας επικοινωνούσε με τους πωλητές εμφανιζόμενος ως μεσίτης που δήθεν ενεργούσε για πελάτη του.

Ένας ακόμη Έλληνας- απλό μέλος της οργάνωσης- είχε επιφορτιστεί με τον ρόλο της μεταφοράς των υπό διακίνηση αλλοδαπών, είτε από το κέντρο της Αθηνας στο σημείο επιβίβασης τους στο σκάφος είτε της επιστροφής τους στην Αθήνα όσων δεν είχαν επιβιβαστεί σε αυτό.

Οι δύο Ουκρανοί μέλη της οργάνωσης, ήταν χειριστές των ιστιοπλοϊκών οι οποίοι στρατολογήθηκαν από άγνωστο άτομο και ταξίδεψαν με έξοδα της εγκληματικής οργάνωσης από το Κιέβο στην Ελλάδα.

Σημαντικό ρόλο είχε και ένας ανθυποπλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού ο οποίος ήταν έμπειρος χειριστής σκαφών αναψυχής και διέθετε τις μηχανολογικές και τις τεχνικές του γνώσεις ενώ εκπαίδευε στον χειρισμό των συγκεκριμένων σκαφών και άλλα μέλη της οργάνωσης, όπως και τους δύο Ουκρανούς.

Η οργάνωση είχε φροντίσει να έχει για τις δουλειές της και έναν «αχυράνθρωπο». Τον ρόλο αυτό είναι αναλάβει μια γυναίκα Ελληνίδα με ενεργό ΑΦΜ, η οποία διατηρούσε ερωτικούς δεσμούς με έναν Πακιστανό επίσης μέλος της οργάνωσης.

Το σκάφος της «Elpidas»

Καθόλου τυχαίο δεν ήταν και το όνομα που είχαν δώσει οι διακινητές στο επίμαχο σκάφος που χρησιμοποιούσαν, καθώς το είχαν ονομάσει «elpida». Το συγκεκριμένο σκάφος το είχαν βρει από το διαδίκτυο και το αγόρασαν για 14.000 ευρώ. Ο άνθρωπος που παρέλαβε το σκάφος από τον πωλητή ήταν ο ανθυποπλοίαρχος και η παραλαβή έγινε στην Αίγινα και το οδήγησε στη μαρίνα της Βάρκιζας, πραγματοποιώντας δοκιμαστικό πλου από την Βάρκιζα στην Μαραθόπολη Μεσσηνίας μαζί με τους δύο Ουκρανούς που εκπαίδευσε.

Το σκάφος ωστόσο μεταβιβάστηκε και καταχωρήθηκε στο όνομα της γυναίκας που είχε τον ρόλο του «αχυράνθρωπου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας η ίδια μετέβει σε δικηγορικό γραφείο που είχε αναλάβει την διεκπεραίωση της μεταβίβασης και σε όποια άλλη υπηρεσία χρειάστηκε υπογράφοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

Το ταξίδι

Συνολικά 19 αλλοδαποί ανάμεσα τους 4 ανήλικοι ξεκίνησαν κατά τις βραδινές ώρες στις 1/2/2020 από την περιοχή Θυμάρι Αττικής με τελικό προορισμό την Ιταλία.

Τα αυτοκίνητα που τους μετέφεραν στο σημείο προκειμένου να επιβιβαστούν στο σκάφος, ήταν τα ίδια τα οποία στη συνέχεια ανέλαβαν καθήκοντα επιτήρησης της περιοχής, προκειμένου να ειδοποιήσουν έγκαιρα τα οχήματα που ακολουθούσαν σε περίπτωση εμφάνισης της αστυνομίας.

Στις 00.50, στις 2/2/2020, εντοπίστηκαν από το λιμενικό στην θαλάσσια περιοχή της Ύδρας, και στα χειριστήρια βρίσκονταν οι δύο Ουκρανοί. Παρά τη χρήση ηχητικών και φωτιστικών σημάτων από τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος οι χειριστές του σκάφους συνέχιζαν την πορεία τους με την ίδια ταχύτητα και κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς με στόχο να διαφύγουν. Τελικά μετά από 50 λεπτά οι λιμενικοί κατάφεραν να το ακινητοποιήσουν.

Οι καταθέσεις

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση ενός αστυνομικού που περιέγραψε την άφιξη του σκάφους στην μαρίνα της Βάρκιζας εκεί όπου περίμενε ο Ιρακινός.

«Οδηγώντας το αυτοκίνητο και κινούμενος μέσω διαφόρων οδών, κατέληξε στο χώρο στάθμευσης της μαρίνας της Βάρκιζας. Εκεί στάθμευσε το αυτοκίνητο, αποβιβάστηκε, περπάτησε κατά μήκος της μαρίνας και κάθισε στα βράχια στην άκρη της μαρίνας.

Αντιλήφθηκε ιστιοφόρο σκάφος να προσεγγίζει δια θαλάσσης την μαρίνα. Στη θέα του σκάφους σηκώθηκε και κοιτούσε προς τη μεριά του σκάφους. Μόλις το σκάφος έφτασε πολύ κοντά στη μαρίνα, βοήθησε το χειριστή του σκάφους, να το δέσει στη προβλήτα. Τότε αντιληφθήκαμε ότι το σκάφος ονομαζόταν «ELPIDA».

Απολογία Πακιστανού

«Τη Φ.Π. τη γνώρισα στην πλατεία του Ρέντη. Τυχαία και πίναμε καφέ. Δεν έχω καμία σχέση με το σκάφος και τους μετανάστες. Είμαι στην Ελλάδα 15 χρόνια. Όταν ήμασταν στο ίδιο κελί με τον…., ζήτησα το τηλέφωνο του, για να πάρω και να μου φέρουν κάποια πράγματα που χρειαζόμουν. Εκείνος μου ζήτησε το τηλέφωνο κάποιας ελληνίδας και του έδωσα τα τηλέφωνο της Φ.

Εγώ δεν πήρα καθόλου χρήματα, για τίποτα»

Μαρτυρας δικηγόρος

«Διατηρώ δικηγορικό γραφείο στην Ακτή Μιαούλη και ασχολούμαι με εμπορικές, ναυτιλιακές υποθέσεις και ποινικές. (…)Την κ. Φ. την γνωρίζω, είναι η κυρία που αγόρασε το σκάφος. Ήρθε στο γραφείο, μας άφησε αντίγραφο της ταυτότητας της και αντίγραφο συμφωνητικού που είχα κάνει με τον πωλητή, όπου προσδιόριζαν το τίμημα και τον τρόπο πληρωμής. Αν θυμάμαι καλά το τίμημα ήταν 15.000 ευρώ για τα οποία είχε δώσει 1000 ευρώ προκαταβολή και το υπόλοιπο θα πληρωνόταν εφόσον ολοκληρωνόταν η μεταβίβαση του σκάφους».

Μάρτυρας: Πρώτος ιδιοκτήτης σκάφους

«Εγώ ήμουν ο πρώτος ιδιοκτήτης του σκάφους «ΕΛΠΙΔΑ». Το είχα στην κατοχή μου με αγορά από το 1987. Αποφάσισα να το πουλήσω, διότι μεγάλωσα ηλικιακά και δεν ταξίδευα πλέον. Μέχρι το 2009 είχα κατάστημα με τουριστικά είδη στην Αίγινα. Είχα σαν χόμπι τα ταξίδια και είχα και πτυχίο κυβερνήτη. Ήταν σε πάρα πολλή καλή κατάσταση το σκάφος. Φέτος θα έπρεπε να βγει ο σκάφος για να συντηρηθεί. Ήδη είχαν περάσει τρία χρόνια, όμως είχα σκοπό να το πουλήσω. Είχα βάλει αγγελία στην ιστοσελίδα … για 160 ημέρες. Με πήρε τηλέφωνο κάποιος και μου είπε ότι ενδιαφέρεται για το σκάφος.

Κανονίσαμε ραντεβού στην Αίγινα και εμφανίστηκαν τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και άτομο με όνομα …

Μαζί ήταν και ένα ουκρανός, ως σκίπερ και ένας ακόμα Έλληνας, ως σκίπερ. Ο Έλληνας ήταν μεγαλόσωμος. Ο ουκρανός ήταν μετρίου αναστήματος. Ανεβήκαμε όλοι στο σκάφος βγήκαμε έξω από το λιμάνι για να το ελέγξουν από κάθε άποψη. Μου είπαν ότι μας ενδιαφέρει και αύριο θα σου φέρουμε προκαταβολή. Συμφωνήσαμε 14.000 ευρώ. Αυτούς τους ανθρώπους δεν τους ξανά είχαν δει. Μου είπε ότι μεσολαβούσε για μια ουκρανική εταιρεία, που ασχολείται με τουριστικά σκάφη και θα το πήγαιναν στο Μοντενέγκρο , για να κάνει τουριστικά ταξίδια. Όταν προχωρήσαμε τις διαδικασίες μου είπαν ότι θα το έβαζαν στο όνομα μιας Ελληνίδας, διότι ήταν πιο εύκολο να το πάνε στο Μοντενέγκρο. Την κ.Φ. την είδα μια φορά στο ΚΕΠ της Αίγινας, όταν ήρθε να υπογράψουμε το συμφωνητικό».

Κατάθεση οδηγού αυτοκινήτου

«Μου ζήτησε μια χάρη σαν βοήθεια ο Κ. να μεταφέρω αυτά τα άτομα. Ούτε για τη βενζίνη δεν πληρώθηκα. Δεν ήθελα να φύγω από το σπιτι γιατί η γυναίκα μου είναι έγκυος και φοβομουν. Δεν ήθελα να μένει μόνη της, γιατί δεν έχει κανέναν. Έκανα λάθος που τους πήρα, γιατί δεν τους ήξερα, δεν ήξερα που πάνε . Εγώ παίρνω 50 ευρώ μεροκάματο. Όταν το αφεντικό έπαιρνε κάποια μεγάλη δουλειά , μπορεί να δούλευα και επτά ημέρες την εβδομάδα. Εδώ δούλευα σίγουρα πέντε μερες την εβδομάδα. Τα παραστατικά που βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο , είναι από τα χρήματα που έχω στείλει εγώ στο Πακιστάν και χρήματα που έστειλε η γυναίκα μου στη Ρουμανία, γιατί εκεί που μενουμε, μας φιλοξενούν και είναι από την Ρουμανία . Ποτε αλλοτε εγω δεν έχω μεταφέρει άτομα, πουθενά. Το αυτοκίνητο είναι ενός φίλου μου. Εγώ δεν έχω αυτοκίνητο, δεν μπορώ να έχω στο όνομα μου αυτοκίνητο και αυτό κινείται με αέριο. Ζήτω συγνώμη για όσα έγιναν. Δεν έχω καμία σχέση με αυτά που με κατηγορούν».

Κατάθεση αστυνομικού

«Αφού στάθμευσε το ταξί αποβιβάστηκαν συνολικά έξι άτομα, δηλαδή τρεις άνδρες, μια γυναίκα και δυο μικρά παιδιά. Τότε ένας από τους άνδρες επιβαίνοντες του ταξί άνοιξε το πορτμπαγκάζ και κάτι έβγαλε από το εσωτερικό του πιθανόν αποσκευές. Άμεσα τα έξι άτομα περάσανε πάνω από τα προστατευτικά κιγκλιδώματα του δρόμου και κατευθύνθηκαν προς τα βράχια με αποτέλεσμα να χάσουμε οπτική επαφή μαζί τους λόγω της απόστασης και του σκότους. Ο οδηγός του ταξί επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο, έκανε αναστροφή προς Αθήνα και αποχώρησε χωρίς να καταφέρουμε να τον ακολουθήσουμε . Πέντε λεπτά περίπου αργότερα αυτοκίνητο προσήλθε και στάθμευσε στον ίδιο χώρο στάθμευσης όπου είχε σταθμεύσει το ταξί. Από τα προαναφερόμενο αυτοκίνητο αποβιβάστηκαν τρία άτομα, περάσανε τα προστατευτικά κιγκλιδώματα του δρόμου και κατευθύνθηκαν προς τα βράχια , χάνοντας οπτική επαφή μαζί τους λόγω της απόστασης και του σκότους. Ακολούθως το αυτοκίνητο έκανε αναστροφή και κινήθηκε προς Αθήνα , χωρίς να καταφέρουμε να τον ακολουθήσουμε . Την 22.50 ταξί προσέρχεται και σταθμεύει εκ νέου στον ίδιο χώρο στάθμευσης . Στο ταξί επιβιβάστηκαν τέσσερις άντρες οι οποίοι προήλθαν από την μεριά την βράχων και το ταξί αποχώρησε με κατεύθυνση την Αθήνα . Μετά απο δέκα λεπτά και εφόσον δεν είχα παρατηρηθεί καμία άλλη κίνηση προσέγγισα πεζός τα βράχια προς τη μεριά του σκάφους και αντιλήφθηκα ότι το σκάφος δεν ήταν πλέον ούτε στο ίδιο σημείο , ούτε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Άμεσα ενημέρωσα αξιωματικούς της υπηρεσίας μου και συναδέλφους μου που εκτελούσαν υπηρεσία στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να εντοπιστεί το σκάφος και τα ύποπτα αυτοκίνητα που σας προανέφερα».

ieidiseis.gr

Σχόλια

newsletter banner anagnostis