home design 800x400

home design 1170Χ320

Self test: Τι θα γίνει τελικά με τη διάθεσή τους

|

Χρόνος ανάγνωσης

4 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Self test: Τι θα γίνει τελικά με τη διάθεσή τους

Όλο και πιο ασαφές γίνεται το τοπίο της διάθεσης των self test αφού από τη μία φαίνεται ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να «ανέβουν» στα ράφια των σούπερ μάρκετ από την άλλη όμως, τίποτα δεν αποκλείει να συνεχίσουν να δίνονται από τα φαρμακεία!

Η κρίσιμη συνάντηση που αναμένεται να ξεκαθαρίσει κάπως την κατάσταση έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 16 Ιουνίου στο υπουργείο Υγείας μεταξύ Κυβέρνησης και Φαρμακοποιών.

Μάλιστα,  η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα συμφωνία με τους φαρμακοποιούς για να συνεχιστεί η διανομή των self tests από τα φαρμακεία.

Ερωτηθείσα για το αν έχει καταλήξει η κυβέρνηση από που θα διατίθενται τα self test, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε πως έχει διασφαλιστεί η διανομή τους στην Επικράτεια και ότι υπάρχει συμφωνία έως τις 19 Ιουνίου, ευελπιστώντας πως θα συνεχίσουν έτσι και αν δεν καταστεί εφικτό θα αναζητηθούν και άλλοι τρόποι.

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό πρόσκληση στους εκπροσώπους του κλάδου απηύθυνε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ώστε να συναντηθούν την Τετάρτη 16 Ιουνίου. Η πρόσκληση απευθύνεται στον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολο Βαλτά, οπότε και οι δύο πλευρές θα θέσουν αναλυτικά τα ζητήματα που προς ώρας τους χωρίζουν.

Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς: «Εμείς τιμήσαμε τη συμφωνία μας και δώσαμε τα self test και πέρα από τις ημερομηνίες που προβλέπονταν από το σύμφωνο συνεργασίας. Εμείς θα τα διαθέσουμε αλλά κατ’ αποκλειστικότητα, αλλιώς δεν γίνεται. Αυτό είναι δεσμευτικό. Δεν μπορούν να διατεθούν συνδυαστικά. Καθότι εμείς περιφρουρούμε αυτό το ιατροτεχνολογικό προϊόν το οποίο δεν μπορεί να διατίθεται σε μη επιστημονικό χώρο. Γι αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει είτε το δίκτυο των 10.000 επιστημόνων φαρμακοποιών ή κάτι άλλο. Δεν μπορούμε να βάλουμε στην ίδια ζυγαριά τους επιστήμονες με τη διάθεση των self test στα σούπερ μάρκετ».

Οι φαρμακοποιοί πάντως θα ζητήσουν από την κυβέρνηση εκτός των άλλων την επίλυση θεσμικών τους προβλημάτων. Μεταξύ αυτών θα είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), την πώληση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα φαρμακεία κ.α.

Self test – Εργαζόμενοι: Δεν τίθεται θέμα απολύσεων μη εμβολιασμένων

Θέση αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους και τη δυνατότητα των εργοδοτών να προχωρήσουν σε απολύσεις, πήρε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, ο πρωθυπουργός έθεσε σαφώς πλαίσιο στη Βουλή την περασμένη Τρίτη, αφορά υγειονομικούς και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων», είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά την αναφορά του κ. Γεωργιάδη ότι υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε, ότι πρόκειται για μια «ζωηρή συζήτηση» στην οποία κατατίθενται όλες οι απόψεις.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα για απολύσεις μη εμβολιασμένων, έθεσε εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης την περασμένη Τετάρτη με παρέμβασή του στην ΕΡΤ, όπου όπως τόνισε όποιος δε θέλει να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της απόφασής του.

«(…) ήρθε στο γραφείο μου ένας μεγάλος ξενοδόχος και μου έθεσε το ζήτημα ότι ένα μικρό κομμάτι του προσωπικού δεν θέλει να εμβολιαστεί. Καταλήξαμε ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τους εργαζομένους ότι για την ασφάλεια της επιχείρησης θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι και όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, θα πρέπει να αναλάβει και τις συνέπειες της αποφάσεως του. Δεν μπορεί μια επιχείρηση να κινδυνεύει να κλείσει, επειδή ένας υπάλληλος θέλει να ασκήσει το, δήθεν δικαίωμά του, να μην εμβολιαστεί. Στην υπάρχουσα εργασιακή νομοθεσία μια επιχείρηση μπορεί να απολύσει έναν υπάλληλο εάν ο εργαζόμενος θέτει σε κίνδυνο την επιχείρηση», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος, μπορεί να πήρε αποστάσεις από τη θέση Γεωργιάδη περί δικαιώματος των εργοδοτών να απολύουν ανεμβολίαστους, αλλά τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας να τεθεί σε αργία ή διαθεσιμότητα ένας εργαζόμενος που δεν εμβολιάζεται με παράλληλη δραστική μείωση αποδοχών.

Συμπλήρωσε ότι «και ο αρνητής έχει το δικαίωμα στην αξία του ανθρώπου, όμως και το Κράτος έχει το δικαίωμα για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο που διαθέτει για την αντιμετώπιση της πανδημίας που είναι το εμβόλιο», προσθέτοντας «το Σύνταγμα καθιερώνει την αρχή της αναλογικότητας. Οι περιορισμοί μπορούν να επιβάλλονται, αλλά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το μέτρο της αναγκαιότητας. Δεν μπορείς να τον απολύσεις πχ. μετά από τριάντα χρόνια δουλειάς, αλλά μέχρι να αντιμετωπιστεί η πανδημία, μπορείς να τον βγάλεις σε αργία ή διαθεσιμότητα».

Όπως επεσήμανε, ακόμη δεν υπάρχουν σχετικές δικαστικές αποφάσεις, αλλά εκτίμησε ότι τα παραπάνω εντάσσονται στο όριο της νομιμότητας. «Αυτός ο οποίος αρνείται το εμβόλιο, μπορεί να τεθεί σε επαγγελματικό περιθώριο, μέχρι να αντιμετωπιστεί η πανδημία και εφόσον έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο, δεν μπορούμε να πούμε ότι ισχύσει για έναν νυχτοφύλακα που είναι μόνος του» ανέφερε.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis