Συνεχίζεται η προσωρινή κράτηση των κατηγορούμενων για κατασκοπεία προς όφελος της Τουρκίας στις φυλακές Ναυπλίου με βούλευμα που εξέδωσε χθες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου.
Συγκεκριμένα η κράτηση του 35χρονου γραμματέα του Τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και του 52χρονου, πρώην μάγειρα του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ» παρατάθηκε μέχρι την 18η Δεκεμβρίου 2021.
Με το ίδιο βούλευμα απορρίφθηκε το αίτημα τους για αυτοπρόσωπη παρουσία τους ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου.
Θυμίζουμε ότι με άλλο βούλευμα απορρίφθηκε η αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης στις δικαστικές φυλακές του Ναυπλίου, που υπέβαλε ο 35χρονος.
Οι ανωτέρω, κατηγορούνται για υποστήριξη πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού κατ’ εξακολούθηση, για παραβίαση μυστικών πολιτείας από κοινού κατ’ εξακολούθηση και για κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με ενιαίο σκοπό, χρήση για διαβίβαση του κρατικού απορρήτου σε άλλον με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους.
Κρίθηκαν την 21η Δεκεμβρίου 2020 το βράδυ, προσωρινά κρατούμενοι, μετά την απολογία τους.
Η κ. Ανακρίτρια, όπως έγραψε η «δημοκρατική», έχει επισημάνει στην διάταξή της ότι τα αποδιδόμενα στους κατηγορούμενους κακουργήματα τελέσθηκαν κατ’ εξακολούθηση και πλήττουν την αμυντική ικανότητα της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο την εδαφική της ακεραιότητα.
Επεσήμανε επίσης ότι καταβλήθηκε προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων αλλά και ότι διατηρούν επαφές με πρόσωπα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας που απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και ως εκ τούτου υφίσταται κίνδυνος να καταφύγουν στην Τουρκία, αλλά και να στρατολογήσουν νέα άτομα ώστε να αναπτύξουν αντίστοιχη παράνομη δράση ή ακόμα και να επαναλάβουν οι ίδιοι τις πράξεις αυτές!!
Η κ. Ανακρίτρια σημειώνει μάλιστα ότι δεν θεωρείται ούτε ο περιοριστικός όρος του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση ικανός για τον περιορισμό τους διότι η εγκληματική δράση έλαβε χώρα με τη χρήση μέσων τηλεπικοινωνίας και καθίσταται απολύτως επιβεβλημένη η προσωρινή τους κράτηση. Θυμίζουμε επίσης ότι σημαντικά στοιχεία τα οποία διαψεύδουν ουσιωδώς τα όσα αφηγήθηκαν στις απολογίες τους περιλαμβάνονται σε έκθεση του Τμήματος Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών μετά την επεξεργασία των δύο smartphone κινητών τους τηλεφώνων.
Πιο συγκεκριμένα κατά την εργαστηριακή εξέταση των δύο συσκευών τύπου smartphone των κατηγορούμενων εντοπίστηκαν γραπτά μηνύματα «SMS», επαφές, το ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο, το ιστορικό κλήσεων, συνδέσεις με ασύρματη τεχνολογία «wifi» και «bluetooth», μεταφορτώσεις «downloads» αρχείων, καταχωρήσεις ημερολογίου, η δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ιστορικό συνομιλιών, των εφαρμογών «facebook» και «whatsapp», στοιχεία λογαριασμών χρήστη, κωδικοί πρόσβασης κ.α.
Στο κινητό του 35χρονου βρέθηκαν μεταξύ άλλων 98 «SMS», 7332 κλησεις, 423 μεταφορτώσεις «downloads» αρχείων, 15 καταχωρήσεις ημερολογίου, 91 αρχεία κειμένου, 33 αρχεία εικόνας και 442 αρχεία ήχου και στο κινητό του 52χρονου 213 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), 900 σύντομα γραπτά μηνύματα, τύπου «SMS», 429 αναζητούμενοι όροι στο διαδίκτυο, 1146 αναγνωριστικά ασυρμάτων δικτύων, 96 εγγραφές αυτόματης συμπλήρωσης, το ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο, 1404 κλήσεις, 98 μεταφορτώσεις (downloads) αρχείων, 29 λογαριασμοί χρηστών, δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ιστορικό συνομιλιών, των εφαρμογών «facebook messenger», «native messages», «twitter», «viber» και «whatsapp», 3533 τοποθεσίες, ιστορικό συνομιλιών των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων «ΒiP» και «treema», 342 αρχεία κειμένου, 623 αρχεία εικόνας και 7 αρχεία ήχου.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από το ιστορικό περιήγησης στο διαδίκτυο του 52χρονου προκύπτει ότι επισκεπτόταν την σελίδα του Πολεμικού Ναυτικού και προέβαινε σε καταγραφή των χαρακτηριστικών του στόλου, όπως παρουσιάζεται εκεί, προκειμένου να προβαίνει σε αντιπαραβολή με τα όσα είχε καταγράψει ο ίδιος. Βρέθηκε πλήθος μεταξύ τους συνομιλιών με μηνύματα στα τούρκικα κυρίως σε διάφορες εφαρμογές επικοινωνίας.
Βρέθηκαν επίσης φωτογραφίες πολεμικών πλοίων και πλοίου της Frontex στο κινητό που ανήκει στον 35χρονο γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου.
Πηγή: www.dimokratiki.gr