Το τετραήμερο (2-5 Ιουνίου 2021) διεξήχθη διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας Ζoom με κόμβο στην Καλαμάτα, η Γ΄ Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση «Το Αρχαιολογικό Έργο στην Πελοπόννησο» (ΑΕΠΕΛ3) που διοργανώνει το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της Πελοποννήσου αλλά και οι ειδικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλούμε από το πρόγραμμα έγιναν συνολικά 110 εισηγήσεις.
Του Κωνσταντίνου Τζιαμπάση*
Η γενική εκτίμηση είναι ότι οι εργασίες της Γ΄ Διεθνούς Επιστημονικής Συνάντησης «Αρχαιολογικό Έργο στην Πελοπόννησο» (ΑΕΠΕΛ3) στέφθηκαν με επιτυχία και μπορεί να αποτελέσουν εφαλτήριο για την αρχαιολογική επιστήμη στην Πελοπόννησο.
Ο σκοπός του ΑΕΠΕΛ 3 είναι η ενημέρωση σχετικά με την αρχαιολογική έρευνα των τελευταίων ετών (2018-2020) στην Πελοπόννησο, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα και η παρουσίαση στους ειδικούς επιστήμονες και στο ευρύτερο κοινό των αποτελεσμάτων του ανασκαφικού και ερευνητικού έργου της τελευταίας τριετίας με του πρωτογενούς υλικού, όπως αυτό προκύπτει από πρόσφατες ανασκαφές και έρευνες πεδίου, με τα πορίσματα από τις πιο πρόσφατες ή τρέχουσες έρευνες και μελέτες με παλαιότερο ή νεότερο υλικό, αλλά και από τα έργα ανάδειξης και διαχείρισης αρχαιολογικών συνόλων και χώρων. Υψηλού επιπέδου είναι το επιστημονικό και ερευνητικό έργο που παράγεται απ’ όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Πελοποννήσου οι οποίες παρουσίασαν το μεγαλύτερο μέρος των σωστικών ανασκαφών που διεξήγαγαν αλλά και τα προγράμματα που διεξάγονται σε συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και Πανεπιστήμια της Ελλάδας ή του εξωτερικού αλλά και ερευνητικές ομάδες.
Αν θα πρέπει να ξεχωρίσουμε μερικές από τις ανακοινώσεις που παρουσιάστηκαν σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να αναφερθούμε στα αποτελέσματα από το πρόγραμμα στην Αρχαία Μεσσήνης και της Αρχαίας Θουρίας την ανασκαφική έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την ΕΦΑ Αργολίδας στο Ασκληπιείο της αρχαίας Επιδαύρου αλλά και τα ανασκαφικά προγράμματα με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία με την ΕΦΑ Κορινθίας και αφορούν την αρχαία Τενέα (Χιλιομόδι) και την Ρωμαϊκή Έπαυλη στο Λουτράκι.
Παρουσιάστηκαν επίσης πλήθος σωστικών ανασκαφικών ερευνών από τις εφορείες Αρχαιοτήτων της Πελοποννήσου και φυσικά αναστηλωτικά και προγράμματα συντήρησης. Στην έντυπη έκδοση του Αναγνώστη Πελοποννήσου την Πέμπτη 10. Ιουνίου θα βρείτε το αναλυτικό άρθρο για τα αποτελέσματα του συνεδρίου.
Με την τελευταία συνεδρία το μεσημέρι του Σαββάτου 5 Ιουνίου, σε κλίμα μεγάλης ικανοποίησης μεταξύ των συνέδρων, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες. Παρά την δυσκολία των συνθηκών ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράστηκε για το διαδικτυακό περιβάλλον όσο για την υψηλή αισθητική των ανακοινώσεων που ξεπέρασε τις προσδοκίες των οργανωτών και των συνέδρων.
Γόνιμος και δημιουργικός ήταν ο διάλογος σε όλες τις συνεδρίες του τετραημέρου και ουσιαστικά αφήνει μια νότα αισιοδοξίας έως το επόμενο ΑΕΠΕΛ 4. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει δια ζώσης στην όμορφη πόλη της Καλαμάτας.
*Ο Κωνσταντίνος Τζιαμπάσης είναι αρχαιολόγος