home design 800x400

home design 1170Χ320

Ναι από Ναύπλιο στην απεργία της 10ης Ιουνίου

Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπλίας  – Ερμιονίδας στην συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου 2021, αποφάσισε ομόφωνα να  στηρίξει την 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Πέμπτη 10 Ιουνίου, εκφράζοντας από την πλευρά του την έντονη διαμαρτυρία του κόσμου της εργασίας, απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση:

«Είναι πλέον ξεκάθαρο στους ανθρώπους της εργασίας ότι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο εμπεριέχει στοχευμένες νομικές κατασκευές και επικίνδυνες συγχρόνως για  τους εργαζόμενους, όπως είναι η επονομαζόμενη ατομική «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, που ουδόλως σχετίζεται με τη γνωστή σε όλους διευθέτηση.

Με την περίφημη ατομική συμφωνία, εργαζόμενες και  εργαζόμενοι, υποτίθεται ότι θα «συμφωνούν» εργασία με υπερβάλλουσα-απλήρωτη εργασία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κι όλα αυτά με ατομική συμφωνία, όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι χωρίς την κάλυψη της συλλογικής εκπροσώπησης δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν ως ισότιμοι συνομιλητές.

Από την άλλη, στην πιο κρίσιμη για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού Τομέα περίοδο, όπου οι απαιτήσεις μετά την πανδημία στην αγορά εργασίας για ελέγχους είναι αυξημένη και η παραβατικότητα οξυμένη, αντί στελέχωσης και θωράκισης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το Υπουργείο Εργασίας προωθεί διατάξεις για να γίνει «Ανεξάρτητη Αρχή».

Σε μια περίοδο που επιβάλλεται το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της πολιτικής ευθύνης, να χαράξει στρατηγική ελέγχων στην αγορά εργασίας, εκείνο επιλέγει να αποτινάξει από πάνω του το ισχυρότερο εργαλείο προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων.

Στην πραγματικότητα Κυβέρνηση και Υπουργείο Εργασίας «απεκδύονται» της πολιτικής ευθύνης  που διαμορφώνει η πανδημική κρίση και η εργοδοτική ασυδοσία στην αγορά εργασίας.

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ:

α) Αυξάνεται το πλαφόν των νόμιμων υπερωριών, ενώ οι εργαζόμενοι χάνουν το δικαίωμα στη θέση εργασίας τους ΟΡΙΣΤΙΚΑ καθώς οι εργοδότες –πλέον- υποχρεούνται να καταβάλλουν ορισμένους μόνο μισθούς υπερημερίας σε περίπτωση ΑΚΥΡΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ και εφόσον το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της εκάστοτε  επιχείρησης.

β) Περιορίζεται το απεργιακό δικαίωμα, ενώ αίρεται και η θεμελιώδης προστασία των εκπροσώπων των εργαζομένων από απολύσεις.

γ) Απελευθερώνονται οι απολύσεις και γίνονται ανεξέλεγκτες, ξηλώνεται το δίκαιο της καταγγελίας και η προστασία από την απόλυση.

δ) Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να σταματήσει εκ των υστέρων την ακυρότητα της απόλυσης -ένα μήνα μάλιστα μετά την λήξη της τρίμηνης αποσβεστικής προθεσμίας του εργαζόμενου για κατάθεση ακυρωτικής αγωγής- σε περίπτωση που πάσχει ακυρότητας για μη καταβολή αποζημίωσης ή δεν τηρήθηκε ορθά ο τύπος. Αίρεται συνεπώς, η θεμελιώδης υποχρέωση του εργοδότη σε περίπτωση απόλυσης, να τηρήσει τον έγγραφο τύπο και να καταβάλλει την νόμιμη αποζημίωση.

ε) ΚΑΤΑΡΓΕΙ την Κυριακάτικη αργία για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ακόμα και σε επιχειρήσεις (Λατομεία), που τα εργατικά ατυχήματα και οι θάνατοι γεμίζουν πλέον την ημερήσια διάταξη. Ακόμα και για τα ζητήματα βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, συμφιλίωσης της οικογενειακής με την επαγγελματική  ζωή, την τηλεργασία και την ψηφιακή κάρτα, υπάρχουν κενά και παραλείψεις           που στην πραγματικότητα ακυρώνουν κάθε θετική προσέγγιση.

Στο πλαίσιο αυτό, το τεκμηριωμένο αίτημα του Συνδικαλιστικού κινήματος για αύξηση του κατώτατου μισθού συνιστά εργαλείο οικονομικής ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και συσπείρωσης των δυνάμεων εργασίας μέσα στα συνδικάτα.

Η θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού μέσα από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. είναι η ύψιστη προστασία των εργαζομένων από μια αμοιβή που δεν διασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

  • Προστασία και θωράκιση του 8ωρου και αποτροπή καταστρατήγησης του μέσου διευθέτησης με ατομική συμφωνία.
  • Σταθερή και πλήρη πενθήμερη εργασία, προστασία της Κυριακάτικης αργίας, αύξηση του υποχρεωτικού χρόνου ανάπαυσης και αύξηση της αμοιβής της υπερωρίας.
  • Κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας.
  • Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων από την απόλυση και ένταξη στην εργατική προστασία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
  • Προστασία της θέσης εργασίας και του δικαιώματος απασχόλησης σε περίπτωση άκυρης απόλυσης.
  • Ενίσχυση και θωράκιση του ΣΕΠΕ υπό την εποπτεία, τον έλεγχο  και την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας. Απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε Επιθεωρήσεις Εργασίας, σε όλη την επικράτεια. Αυστηροποίηση των ελέγχων και των προστίμων της αδήλωτης εργασίας και των υπεργολάβων.
  • Κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  • Αποτελεσματική προστασία της αξιοπρέπειας, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, σωματικής και ψυχικής ανεξάρτητα από τον τομέα όπου παρέχεται η εργασία και το είδος της σύμβασης ή σχέσης εργασίας.
  • Κανονισμό Εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις με υποχρεωτικό περιεχόμενο, μεταξύ άλλων, τη ρύθμιση ζητημάτων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και μέτρων αυστηρής αντιμετώπισης των περιστατικών βίας και παρενόχλησης.
  • Ενίσχυση της ήδη θεσμοθετημένης προστασίας της μητρότητας, ως προς τους όρους εργασίας, την υγεία και την ασφάλεια των (υποψήφιων) εργαζομένων μητέρων ανεξάρτητα από τον τομέα απασχόλησης τους και την μορφή εργασίας τους.
  • Διαφάνεια στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ των στοιχείων όλων των γονικών αδειών.
  • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό. Ενίσχυση της προστασίας της συλλογικής δράσης, της συλλογικής αυτονομίας της απεργίας και των εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων.
  • Δημόσιο και καθολικό ισχυρό σύστημα υγείας-πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Αποτελεσματική δημόσια και καθολική κοινωνική πολιτική. Προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για την φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.
  • Δημόσιο και δίκαιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με εγγυημένες συντάξεις και παροχές. Κατάργηση των μειώσεων των εργοδοτικών εισφορών και προστασία των συνταξιοδοτικών-κοινωνικοασφαλιστικών παροχών. Καμία πολιτική ιδιωτικοποίησης της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης. Απρόσκοπτη και ταχεία έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων κύριων και επικουρικών συντάξεων.
  • Αυστηρές κυρώσεις και καμία πρόσβαση σε κρατική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στους παραβάτες εργοδότες.
  • Αποτροπή αποβιομηχάνισης, ιδιωτικοποιήσεων – εκποιήσεων εθνικού πλούτου και θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας
  • Μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών-έμπρακτη πάταξη μονοπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά. Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία πρώτης κατοικίας.
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων-πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης παραβατικότητας».

Σχόλια

newsletter banner anagnostis