Έρευνα για διοικητικές παραλείψεις έχει ξεκινήσει η 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας για την αυξημένη θνητότητα από κορωνοϊό στο νοσοκομείο Αγρινίου. Η 6η ΥΠΕ σε ανακοίνωσή της αποκάλυψε ότι από τις 28 Μαΐου έχει στείλει σχετικό έγγραφο στον διοικητή του νοσκομείου τον οποίο κάλεσε να απαντήσει γιατί δεν είχε θέσει το θέμα ως όφειλε στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και γιατί δεν ζήτησε εγκαίρως τη συνδρομή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας;
Tόσο το υπουργείο Υγείας όσο και η 6η ΥΠΕ ήξεραν για την κατάσταση στη ΜΕΘ-COVID, υποστήριξε νωρίτερα σε δηλώσεις του ο διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου, Ανδρέας Τσώλης, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων για το σχεδόν 100% ποσοστό θνητότητας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για τον κορωνοϊό.
«Η απόδοση ευθυνών στο πρόσωπο του διοικητή δεν θα γίνει από κανέναν άλλον εκτός από το υπουργείο Υγείας και την 6η Υγειονομική Περιφέρεια που θα κάνει τους σχετικούς ελέγχους, αλλά και τη Δικαιοσύνη», ανέφερε ο κ. Τσιώλης.
«Τα στοιχεία της νοσηλείας Covid αλλά και των ΜΕΘ-COVID και οι θάνατοι δηλώνονται κάθε μέρα από υπηρεσιακούς παράγοντες όλων των νοσοκομείων της χώρας. Επομένως, εικόνα για την κατάσταση έχει και το υπουργείο Υγείας και η αρμόδια ΥΠΕ» σημείωσε ο διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου, μιλώντας στο Mega.
Τι λέει η 6η ΥΠΕ
Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια υποστήριξε ότι το ποσοστό θνητότητας στη ΜΕΘ-COVID «σε καμία περίπτωση δεν είναι 100% όπως εσφαλμένα αναφέρεται σε δημοσιεύματα».
Μάλιστα, η 6η ΥΠΕ εγκαλεί τον διοικητή του νοσοκομείου, Ανδρέα Τσώλη, για το γεγονός ότι από τις 21 Μαΐου μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί στις «απαραίτητες διευκρινήσεις σε σχέση με τις ενέργειες που όφειλε να κάνει η Διοίκηση του Νοσοκομείου».
Αναλυτικότερα:
«Στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που πραγματοποιούν κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας και του ΟΔΙΠΥ στα Νοσοκομεία όλης της χώρας, διαπιστώθηκε αυξημένο ποσοστό θνητότητας στη ΜΕΘ-COVID του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, που σε καμία περίπτωση δεν είναι 100% όπως εσφαλμένα αναφέρεται σε δημοσιεύματα.
Το συγκεκριμένο θέμα αναδείχθηκε την Παρασκευή 21 Μαΐου, κατά την επίσκεψη στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια κλιμακίου υπό τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου, οπότε και ζητήθηκαν από το Διοικητή του ΓΝ Αγρινίου Ανδρέα Τσώλη οι απαραίτητες διευκρινίσεις σε σχέση με τις ενέργειες που όφειλε να κάνει η Διοίκηση του Νοσοκομείου.
Από τον κ. Τσώλη ζητήθηκε να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:
- Γιατί το ΓΝ Αγρινίου δεν ενημέρωσε την ΥΠΕ σε σχέση με την αυξημένη θνητότητα στη ΜΕΘ-COVID, όπως αποκαλύφθηκε στην επίσκεψη του κλιμακίου του Υπουργείου Υγείας;
- Έθεσε το θέμα ως όφειλε στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου;
- Γιατί δεν ζήτησε εγκαίρως τη συνδρομή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας;
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου δεν απάντησε στα ερωτήματα, αλλά ούτε σε σχετικό έγγραφο που του απέστειλε στις 28 Μαΐου ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης.
Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια και το υπουργείο Υγείας διερευνούν ήδη μέσω των αρμόδιων κλιμακίων τις όποιες διοικητικές παραλείψεις.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν επιτρέπεται σε κανέναν να ακυρώσει ή να αμφισβητήσει την τιτάνια προσπάθεια που με αυτοθυσία καταβάλλουν οι υγειονομικοί μας, τόσο στο Αγρίνιο όσο και σε κάθε μονάδα Υγείας της χώρας».
Δριμύ κατηγορώ από το βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Σαλμά
Δριμύ «κατηγορώ» εξαπέλυσε ο Γιώργος Σαλμάς κατά του διοικητή του νοσοκομείου του Αγρινίου, ζητώντας την παραίτησή του.
Στις δηλώσεις του τόνισε ότι «Αυτό που συνέβαινε συνιστά περίεργο, μη φυσιολογικό και άξιο διερεύνησης. Όσοι μπήκαν στη ΜΕΘ Covid Αγρινίου πέθαναν όλοι. Βεβαίως η ασθένεια είναι σοβαρή και με υψηλή θνητότητα αλλά ποσοστό 100% δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα στη ΜΕΘ Covid νοσηλεύτηκαν πλην δύο ασθενών που νοσηλεύονταν μέχρι και τη συνάντηση, 39 ασθενείς, οι 38 απεβίωσαν μέσα στη μονάδα και ο ένας αφού μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο. Από τους δύο που νοσηλεύονταν την ώρα που μιλούσα με τον διοικητή έχασε τη ζωή του ο ένας. Καλές οι συσκέψεις αλλά κάποια στιγμή αυτό πρέπει να τελειώσει».
Ο κ. Σαλμάς εν συνεχεία υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί από μεριάς διοικητή και ότι οι βαρύτατες ευθύνες που φέρει θα διερευνηθούν. «Αυτά τα ποσοστά θνητότητας όφειλαν να προσελκύσουν την προσοχή.
Όταν τον ρώτησα αν το αξιολόγησε μου απάντησε εγώ είμαι λογιστής, δεν έχω γνώση ιατρικής και έπρεπε κάποιος να μου το πει, παρά το γεγονός ότι ενημερωνόταν καθημερινά για τους θανάτους».
Ανέφερε ότι έχει διοικητικές και ποινικές ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν από την Εισαγγελία Αγρινίου.
«Δεν πρόσεξε ποτέ ότι υπήρχε μεγάλο ποσοστό. Δε ζήτησε τη γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου, δε ζήτησε τη γνώμη της διευθύντριας της ιατρικής υπηρεσίας, με την οποία είπε ότι έχουν πολύ κακή σχέση και δεν μιλάνε. Δεν ζήτησε τη βοήθεια της Υγειονομικής Περιφέρειας, ούτε τη βοήθεια εξειδικευμένων επιστημόνων από γειτονικά νοσοκομεία για να έρθουν να συνδράμουν και να προτείνουν λύσεις, δεν ζήτησε βοήθεια από εμάς».
Εν συνεχεία υπογράμμισε ότι «ακόμη και το νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε η διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας το διαχειρίστηκε με λανθασμένο τρόπο».
Αναφέρθηκε ακολούθως σε μία σειρά άλλων θεμάτων στα οποία ο κ. διοικητής είχε πλήρη άγνοια. «Παρότι το Νοσοκομείο αυτό φτιάχτηκε με τις καλύτερες προδιαγραφές είχε την ατυχία να έχει σειρά πολύ κακώς διοικήσεων που ήρθαν εδώ για να μάθουν. Εκτιμώ και σέβομαι την προσπάθεια όλου του προσωπικού που συνέβαλαν σε αυτή τη “μάχη” όμως κάτι πρέπει να αλλάξει».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Σαλμάς ζήτησε την παραίτησή του, τονίζοντας ότι επικοινώνησε με το Υπουργείο Υγείας για την άμεση απομάκρυνσή του. «Κάθε μέρα που παραμένει, όποιος δεν τον απομακρύνει αναλαμβάνει ακέραια την διοικητική και ποινική ευθύνη», ανέφερε.