Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας πραγματοποιεί την Τρίτη 25 Μαΐου, 18:00-20:00h, διαδικτυακή εκδήλωση – webinar με θέμα «Η διεθνής διάσταση της συνηγορίας: Οργανισμοί και δικτυώσεις», στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Διεκδικούμε την Αλλαγή! Επιμόρφωση στη Συνηγορία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Το έργο έχει σκοπό την επιμόρφωση, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και μεθοδολογίας για την ανάδειξη της συνηγορίας ως αναπόσπαστου τμήματος της κοινωνικής αλλαγής και την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της κοινωνίας των πολιτών, και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση της εκδήλωσης:
“-Προσεγγίζουμε περιπτώσεις παρεμβάσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ξεπέρασαν τα εθνικά σύνορα λαμβάνοντας διαστάσεις διεθνούς ενδιαφέροντος!
-Μέσα από τη μελέτη πραγματικών παραδειγμάτων, συζητάμε για τους τρόπους άσκησης πίεσης σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και για τους τρόπους ανάπτυξης διεθνών δικτυώσεων για τη διεξαγωγή συντονισμένων παρεμβάσεων σε διαφορετικές χώρες ανά τον κόσμο”.
Ομιλήτριες/ές
-Λία Γώγου, ειδική ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για Ελλάδα & Κύπρο
-Γιώργος Καρατζάς, ερευνητής και policy advisor
-Μαριανέλλα Κλώκα, υπεύθυνη διεκδίκησης δικαιωμάτων PRAKSIS
-Αλέξανδρος Μελίδης, επιστημονικός συνεργάτης Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος
Η Λία Γώγου είναι δικηγόρος Ελλάδας και Αγγλίας, με master στα ανθρώπινα δικαιώματα και MPhil στα δικαιώματα των μειονοτήτων. Τα τελευταία 12 χρόνια εργάζεται στη Διεθνή Αμνηστία ως ερευνήτρια.
Ο Γιώργος Καρατζάς έχει συνεργαστεί με οργανώσεις όπως η WRI, η IFOR, η Διεθνής Αμνηστία και το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης, σε προσπάθειες συνηγορίας υπέρ των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης στον ΟΗΕ και ευρωπαϊκά όργανα.
Η Μαριανέλλα Κλώκα εργάζεται στην PRAKSIS ως υπεύθυνη διεκδίκησης δικαιωμάτων. Διετέλεσε διευθύντρια της «Θετικής Φωνής» και υποστήριξε τα πρώτα βήματα του «Προμηθέα» και του «Δικτύου Ομοτίμων Χρηστών Ψυχοδραστικών Ουσιών». Ασχολείται με ΛΟΑΤΚΙ διεκδικήσεις, προσφυγικό, πρόσβαση σε προσιτά φάρμακα, εφαρμογή βασικού εισοδήματος. Έχει παραδώσει διδακτικές ενότητες συνηγορίας στο ΠΜΣ «Εξαρτήσεις-Εθισμοί» του ΕΚΠΑ και στο Social Dynamo.
Ο Αλέξανδρος Μελίδης είναι πολιτικός επιστήμονας-σύμβουλος επικοινωνίας με ειδίκευση στην ανοιχτή ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Το έργο «Διεκδικούμε την Αλλαγή! Επιμόρφωση στη Συνηγορία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τη Διεθνή Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.