home design 800x400

home design 1170Χ320

Τι προβλέπει η σύμβαση

|

Χρόνος ανάγνωσης

3 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Τι προβλέπει η σύμβαση
απορριμματοφόρο

Όπως αναφέρεται στην σελίδα της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ:
Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ, απαντώντας στην επιτακτική ανάγκη για την κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, έχει αναλάβει το σχεδιασμό, την εκπόνηση των μελετών και την ολοκλήρωση των ενεργειών αδειοδότησης των περιφερειακών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Οι συγκεκριμένοι σταθμοί πρόκειται να λειτουργήσουν ως σημεία συλλογής και μεταφόρτωσης των απορριμμάτων σε απορριμματοκιβώτια με ενσωματωμένο σύστημα συμπίεσης, τα οποία εν συνεχεία θα μεταφέρονται προς τις κεντρικές Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ). Οι θέσεις των σταθμών μεταφόρτωσης προέκυψαν από βελτιστοποίηση και τεχνικοοικονομική ανάλυση του αρχικού σχεδιασμού που προέβλεπε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα τα αστικά απορρίμματα που συλλέγονται από τους Δήμους να μεταφέρονται στις ΜΕΑ με το μικρότερο δυνατό κόστος και την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Για την υλοποίηση αυτού του πολυσύνθετου αντικειμένου, η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ υπέγραψε σύμβαση με το ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου σύμφωνα με την οποία ορίστηκε υπεύθυνη για την έρευνα, την εύρεση και τη χωροθέτηση των σημείων εγκατάστασης και λειτουργίας των ΣΜΑ. Ταυτόχρονα, διερεύνησε και πρότεινε τις βέλτιστες διαδρομές που πρέπει να ακολουθούν τα απορριμματοφόρα από τους Δήμους προς τους ΣΜΑ, μελέτησε όλα τα εναλλακτικά σενάρια και πρότεινε λύσεις στα προβλήματα που προέκυψαν στην προσπάθεια υλοποίησης του έργου. 

Με βάση τα στοιχεία των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων των Δήμων, τον ΠΕΣΔΑ και τη μελέτη που εκπονήθηκε σχετικά με τις ποσότητες των απορριμμάτων, τις αποστάσεις, το κόστος και τη διαθέσιμη γη, ο απαιτούμενος αριθμός των ΣΜΑ προέκυψε ίσος με 15.

Χάρτης ΣΜΑ Πελοποννήσου

Για κάθε ΣΜΑ εκπονήθηκαν οι ακόλουθες μελέτες: Αρχιτεκτονική Μελέτη, Στατική Μελέτη, Μελέτη Ύδρευσης, Άρδευσης και Αποχέτευσης, Μελέτη Ηλεκτρομηχανολογικών και Μελέτη Πυροπροστασίας, οι οποίες περιελάμβαναν Εκθέσεις Υπολογισμών και Σχέδια. Επίσης, συντάχθηκαν τα Τεύχη Δημοπράτησης του Έργου για την πλήρη ωρίμανσή του και τη δυνατότητα ένταξής του σε Πρόγραμμα Χρηματοδότησης.

Στόχος της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ είναι κάθε έργο να είναι εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον και να είναι σύμφωνο με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Κυκλική Οικονομίας και της Αειφορίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι μελέτες και ο σχεδιασμός των ΣΜΑ περιέχουν σημαντικές καινοτομίες που τους καθιστούν πρωτοποριακούς. Εκτός από τις βασικές υποδομές των εγκαταστάσεων (γεφυροπλάστιγγα – ζυγιστήριο, χοάνη εκφόρτωσης απορριμμάτων, φυλάκιο εισόδου – οικίσκος ελέγχου κλπ.), οι ΣΜΑ θα είναι ενεργειακά αυτόνομοι, καθώς έχουν προβλεφθεί και σχεδιαστεί φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.

Κατά συνέπεια, οι ΣΜΑ δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον και θα έχουν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Τα φωτοβολταϊκά μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν περαιτέρω μέσω ίδρυσης νέων ή ένταξης σε υφιστάμενες Ενεργειακές Κοινότητες και εκμετάλλευση της δυνατότητας του Εικονικού Ενεργειακού συμψηφισμού (Virtual Net Metering). Ακόμα, προβλέπεται η συλλογή, αποθήκευση και επαναχρησιμοποίηση των βρόχινων νερών (ομβρίων) για την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών του ευρύτερου χώρου.

Μακέτα ΣΜΑ

Τέλος, έχει σχεδιαστεί η φύτευση κατάλληλων θάμνων και δέντρων στην περίφραξη των Σταθμών, με σκοπό τη μείωση της οπτικής όχλησης και την θετική αύξηση θετικά του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της περιοχής.
Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για την επιτυχή ολοκλήρωση ενός τόσο σημαντικού και μεγάλης εμβέλειας έργου που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και παραμένοντας πιστή στις αρχές της θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει ενεργά τα Μέλη της προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis