Ανησυχίες εγείρει η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στην Αθήνα, και ίσως σύντομα και στο Ναύπλιο, καθώς μπορεί τις επόμενες μέρες να εντοπιστούν παραπάνω κρούσματα και σε τουριστικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που αποτελούν αγαπημένους προορισμούς των Αθηναίων.
Πόσο μάλλον από τη στιγμή που η διενέργεια self test για να ταξιδέψεις δεν είναι υποχρεωτική, με εξαίρεση τα νησιά.
Μεταλλάξεις στο μίξερ
Η «αθηναϊκή μετάλλαξη» είναι «μία μίξη της βραζιλιάνικης και της αφρικανικής», δηλώνει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη στο OPEN ενώ ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, υποστήριξε μιλώντας στο MEGA πως «με αφετηρία το κέντρο της Αθήνας, με ταχύ ρυθμό, διακινείται και στις υπόλοιπες περιφέρειες κι όλα αυτά με την ταυτόχρονη παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης».
Ο κ. Παναγιωτακόπουλος υποστήριξε πως μέχρι στιγμής «δεν γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια κατά της μετάλλαξης που αποτελεί μια παραλλαγή της νιγηριανής μετάλλαξης». Σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό των ατόμων που έχουν ήδη νοσήσει ο κ. Παναγιωτακόπουλος ανέφερε πως «συζητείτο στον κύκλο των επιστημόνων πως θα κάνουν μια δόση, αυτή η θέση με τα δεδομένα που συγκεντρώνονται μπορεί να γίνει κεντρική οδηγία. Συνήθως δεν εμβολιάζουμε πριν τον τρίτο μήνα μετά την νόσησει».
Η Ελλάδα χορεύει Σάμπα
«Η αθηναϊκή μετάλλαξη είναι όπως όλες οι άλλες μεταλλάξεις. Βέβαια η κάθε μετάλλαξη όταν βγαίνει μας ανησυχεί. Από εχθές υπάρχει μία σύγχυση, δεν είναι το 10% των μεταλλάξεων η αθηναϊκή μετάλλαξη, ήταν το 10% σε μία συγκεκριμένη ομάδα του κέντρου της Αθήνας. Μη φοβηθεί ο κόσμος», είπε η κυρία Παγώνη. «Η επιστημονική κοινότητα ασχολείται εργαστηριακά με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την κυρία Παγώνη «οι υπάρχουσες μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια. Απ’ ότι φαίνεται η αθηναϊκή μετάλλαξη, είναι το ίδιο ή και περισσότερο μεταδοτική, αλλά εδώ στην Ελλάδα η μετάλλαξη που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό είναι η βραζιλιάνικη. Η αθηναϊκή είναι μία μίξη αφρικανικής και βραζιλιάνικης».
«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν πως δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω και το ΕΣΥ δεν θα αντέξει ένα τέταρτο lockdown», τόνισε η κυρία Παγώνη και επεσήμανε πως πρέπει να συνεχιστεί ο εμβολιασμός και «εμείς να προσέξουμε τηρώντας τα απαιτούμενα μέτρα». «Είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι φέτος», σχολίασε.
Μαγιορκίνης: Δεν υπάρχει «Αθηναϊκή μετάλλαξη»
Κατηγορηματικός εμφανίσθηκε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης για την πληροφορία περί «αθηναϊκής μετάλλαξης» της νόσου Covid-19. Το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ανέφερε πως «το βάπτισμα» αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.
«Δεν υπάρχει ούτε ελληνική ούτε αθηναϊκή μετάλλαξη» του κορωνοϊού δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής εξηγώντας πως μεταλλάξεις παίρνουν το όνομά τους κυρίως από το πρώτο μέρος που απομονώθηκαν και η συγκεκριμένη «απομονώθηκε στη Νιγηρία και μάλιστα πριν από τον Φεβρουάριο».
Πρόσθεσε δε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει τεθεί υπό μελέτη, «γιατί βλέπουμε ότι αυξάνεται η συχνότητά της, δηλαδή βλέπουμε περισσότερα κρούσματα από ότι συνήθως, ωστόσο αυτό το έχουμε δει και με άλλες μεταλλάξεις. Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι αποδεικνύεται αυξημένη μετάδοση. Για παράδειγμα, η νοτιοαφρικάνικη ενώ στην αρχή φαινόταν ότι ήταν έτσι, δεν το είδαμε. Δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ έχει μπει σε πολλές χώρες».
Όπως είπε, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τη μετάλλαξη αυτή είναι περίπου 1.000, ωστόσο δεν είναι τυχαία η δειγματοληψία, αλλά στοχευμένη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Ανησυχία Τσιόδρα για τις μεταλλάξεις
Tην ανησυχία του για τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού που αναπτύσσονται στην κοινότητα εξέφρασε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την τακτική ενημέρωση στο Μαξίμου για την πορεία της πανδημίας το μεσημέρι της Δευτέρας (17/5).
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας επισήμανε την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης απέναντι στον κορωνοϊό, απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Η επιδημία συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός έστειλε τη Δευτέρα (17/5) ένα αυστηρό μήνυμα στην κοινωνία σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία εφόσον υπάρξει χαλαρότητα στην αντιμετώπιση της νόσου Covid-19.