Μια ιδιαίτερα καλοστημένη απάτη είχε βάλει σε εφαρμογή ένα ζευγάρι από το Αίγιο. Το ανδρόγυνο που παρίσταναν τους εμπόρους κατάφερε να πείθει τους παραγωγούς ελαιολάδου και σταφίδας σε Αχαΐα και Ηλεία, να παίρνει την παραγωγή και να γίνεται καπνός!
Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές Μαρτίου όταν τα θύματα επικοινώνησαν με την Ασφάλεια Πάτρας, προβαίνοντας αρχικά σε ενημέρωση και στη συνέχεια σε καταγγελία, ότι εξαπατήθηκαν από το ζευγάρι. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πηγές ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ξεπερνά τα 50 άτομα, ενώ το ύψος της απάτης εκτιμάται πως θα αγγίξει το 1 με 1,5 εκατομμύριο ευρώ (!).
Τα πρώτα 24ωρα της δημοσίευσης του θέματος, σε γνώση των αξιωματικών της Δημόσιας Ασφάλειας που χειρίζονταν την υπόθεση, ήρθαν περιστατικά απάτης η αξία των οποίων ξεπερνούσε τις 300.000 ευρώ. Μόνο σε μια περίπτωση ελαιοτριβείου στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου, η ζημιά ανέρχεται στις 200.000 ευρώ.
Η δράση τους
Η παράνομη δραστηριότητα που είχαν αναπτύξει οι δράστες, όπως προέκυψε μετά από τις καταγγελίες αρχικά 26 θυμάτων, προσδιορίζεται χρονικά από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2019. Κατάφεραν και απέσπασαν περισσότερους από 50 τόνους ελαιόλαδου και περίπου 8 τόνους σταφίδας, αποκομίζοντας συνολικά παράνομο περιουσιακό όφελος 167.000 ευρώ.
Στην παρούσα φάση, η έρευνα μετά και τη διαβίβαση της σχηματισθείσας δικογραφίας για συστηματική διάπραξη απατών, βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης από τον αρμόδιο Ανακριτή Πατρών. Το γραφείο του έχουν επισκεφθεί και αναμένεται το προσεχές διάστημα να επισκεφθούν παραγωγοί – θύματα, προκειμένου να καταθέσουν σε βάρος των κατηγορουμένων.
Το «δόλωμα»
Οι δράστες προσέγγιζαν τα υποψήφια θύματα τους, ως έμποροι ελαιόλαδου και αγροτικών προϊόντων. Για να τους πείσουν για την φερεγγυότητα τους, αγόραζαν είτε από τους ίδιους, είτε από άλλους παραγωγούς των περιοχών λάδι και το εξοφλούσαν άμεσα. Έδιναν τουλάχιστον ένα ευρώ πάνω από την ετήσια πώληση της τιμής της σοδειάς. Κίνηση που λειτουργούσε ως «δόλωμα» για τους προμηθευτές, αλλά και για προσέλκυση νέων πελατών, τους οποίους στη συνέχεια «δάγκωναν».
Κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους, στη συνέχεια προχωρούσαν σε παραγγελίες μεγάλων ποσοτήτων επί πιστώσει με τη συμφωνία να καταβάλλουν άμεσα το αντίτιμο της αξίας, χωρίς ωστόσο να το πράξουν.
Η απάντηση στα παράπονα
Όταν οι προμηθευτές ζητούσαν τα χρήματα τους προειδοποιώντας τους αγοραστές, πως θα κινηθούν νομικά εναντίον τους, εισέπρατταν την απάντηση πως είναι θέμα χρόνου η πίστωση των οφειλόμενων ποσών και πως πρέπει να τους εμπιστευτούν.
Τακτική που από ότι φάνηκε απέδιδε, καθώς οι παραγωγοί πείθονταν και δεν προέβαιναν σε διεκδίκηση των χρημάτων τους μέσω της δικαστικής οδού. «Η πληρωμή καθυστερεί γιατί περιμένουμε χρήματα, μέσω εμβάσματος από το εξωτερικό», ήταν μια από τις πολλές δικαιολογίες που χρησιμοποιούσαν οι δράστες, στην προσπάθεια τους να αιτιολογήσουν την καθυστέρηση εξόφλησης.
Η εταιρεία
Οι αγορές πραγματοποιούνταν για λογαριασμό εταιρείας εμπορίας προϊόντων ιδιοκτήτρια της οποίας εμφανιζόταν η γυναίκα του διδύμου των απατεώνων. Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε, πως τα εμπορεύματα προμηθεύονταν χονδρέμποροι, εντός της ελληνικής επικράτειας με το αζημίωτο.
Οι εν λόγω επαγγελματίες, όπως διαπιστώθηκε, εν αγνοία τους συμμετείχαν στην εξαπάτηση των παραγωγών. Συνεργάζονταν με το ζευγάρι των εμπόρων, παραλάμβαναν τα προϊόντα και κατέθεταν στην τράπεζα τα χρήματα.
Όπως προέκυψε από την έρευνα των αρχών, οι δράστες αμέσως μετά την καταβολή των ποσών, προέβαιναν σε αναλήψεις σε μια προσπάθεια να εμφανίζουν μηδενικές τραπεζικές καταθέσεις.
«Δεν είχαμε κακές προθέσεις»
Το δίδυμο των απατεώνων απέδωσαν τα όσα έγιναν στις δυσκολίες που προέκυψαν οι οποίες δεν τους επέτρεψαν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. «Πέσαμε έξω, δεν είχαμε πρόθεση να εξαπατήσουμε κόσμο», φέρεται να είπαν στους αστυνομικούς. Αλλά ο κύκλος στον οποίο είχαν επεκταθεί δεν δίνει και μεγάλη βάση στη δικαιολογία.