home design 800x400

home design 1170Χ320

Η Πελοπόννησος κάνει την αρχή για τη φαρμακευτική κάνναβη

Την υλοποίηση των επενδύσεων από τις εταιρείες που έχουν λάβει άδεια έγκρισης εγκατάστασης μονάδων παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης αναμένεται να «ξεκλειδώσει» το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή. Κι αυτό διότι με το εν λόγω νομοσχέδιο επιτρέπεται να ξεκινήσει η παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης που προορίζονται για εξαγωγή, ακόμη και αν δεν έχουν διασφαλίσει έγκριση κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Βασική προϋπόθεση, βεβαίως, είναι να έχει εκδοθεί σχετική άδεια στη χώρα προορισμού.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας έχουν χορηγηθεί έως τώρα 94 εγκρίσεις εγκατάστασης μονάδων, όμως στην πραγματικότητα μόνο μία έχει κατασκευαστεί και είναι έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία το αμέσως προσεχές διάστημα. Πρόκειται για τη μονάδα της Tikun Europe στα Εξαμίλια Κορινθίας. Άλλες 9 εγκρίσεις έχουν χορηγηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αξίζει να επισημανθεί ότι κατά τη μελέτη που έχει γίνει από τις αρχές και περιλαμβάνεται στην ανάλυση των συνεπειών του παρόντος νομοσχεδίου, η επίδραση της βιομηχανίας κάνναβης στην ελληνική οικονομία υπολογίζεται από περίπου 60 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος σε 1,2 δισ. ευρώ δώδεκα χρόνια μετά.

Τα κύρια σημεία του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης είναι τα ακόλουθα:

  • Εγκρίνεται εφεξής σε δύο στάδια, αντί ενός που ισχύει σήμερα, το σύνολο των δραστηριοτήτων των μεταποιητικών μονάδων επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Το πρώτο στάδιο είναι η εγκατάσταση και το δεύτερο η λειτουργία.
  • Απαιτείται νέα έγκριση εγκατάστασης και τροποποίηση της έγκρισης λειτουργίας σε οποιαδήποτε μεταβολή της ασκούμενης δραστηριότητας των μεταποιητικών μονάδων.
  • Ο ΕΟΦ, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, θα εγκρίνει και θα παρέχει άδεια για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε THC άνω του 0,2%, ανεξαρτήτως μορφής, τα οποία προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για εξαγωγή για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς. Για τη χορήγηση άδειας παραγωγής για τα προϊόντα αποκλειστικά προς εξαγωγή απαιτούνται μεταξύ άλλων η υποβολή άδειας ή άλλου εγγράφου από τις αρμόδιες αρχές της χώρας προορισμού, η περιγραφή του προϊόντος, ενώ ο ΕΟΦ υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια εντός 90 ημερών από την υποβολή του πλήρους φακέλου. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα καταβάλουν ανταποδοτικό τέλος υπέρ του ΕΟΦ ύψους 2.500 ευρώ συν 400 ευρώ ανά μορφή και περιεκτικότητα. Οι εξαγωγές των προϊόντων αυτών θα γίνονται από το Γ΄ Τελωνείο Πειραιά και το Α΄ Τελωνείο Θεσσαλονίκης.
  • Επιτρέπεται η παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή του ξηρού ανθού συσκευασίας έως 30 γρ. με σκοπό αποκλειστικά και μόνο την εξαγωγή τους για ιατρικούς σκοπούς, ανεξαρτήτως του εάν στη χώρα εισαγωγής προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως τελικό ή ενδιάμεσο προϊόν ή πρώτη ύλη για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς. Η άδεια παραγωγής αποκλειστικά για εξαγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή του ξηρού ανθού χορηγείται εφόσον η μονάδα έχει υποβάλει συγχρόνως αίτηση για ειδική έγκριση κυκλοφορίας τελικού προϊόντος στην Ελλάδα σε μορφή διαφορετική αυτής του ξηρού ανθού. Μάλιστα, προβλέπονται αυστηρότερες προϋποθέσεις στις μονάδες παραγωγής όταν αυτές παράγουν και προϊόντα με τη μορφή ξηρού ανθού. Συγκεκριμένα, θα απαιτείται επιπλέον εσωτερική περίφραξη για την περιμετρική προστασία της εγκατάστασης, περίκλειστη ουδέτερη ζώνη ελέγχου εισερχόμενων και εξερχόμενων οχημάτων, καθώς κι ενισχυμένη τοιχοποιία και πόρτες ασφαλείας στα σημεία αποθήκευσης δραστικών πρώτων υλών και τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή του ξηρού ανθού.
  • Επιτρέπεται υπό όρους η εξαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού ποικιλιών κάνναβης Cannabis Sativa L, περιεκτικότητας σε THC άνω του 0,2%.
  • Απαγορεύεται εφεξής η εγκατάσταση της δραστηριότητας καλλιέργειας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης σε περιοχές γης υψηλής παραγωγικότητας.
  • Οι αποφάσεις έγκρισης εγκατάστασης που έχουν εκδοθεί μέχρι να τεθεί σε ισχύ το νέο θεσμικό πλαίσιο εξακολουθούν να ισχύουν.

Οι εγκρίσεις που έχουν χορηγηθεί ανά περιφερειακή ενότητα έχουν ως εξής: Στερεά Ελλάδα 24 με 15 εξ αυτών να είναι στον νομό Βοιωτίας, Κεντρική Μακεδονία 20 με 12 εξ αυτών στον νομό Κιλκίς, Θεσσαλία 17, Δυτική Ελλάδα 10, Πελοπόννησος 10, Κρήτη 4, από 2 στις Περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και 1 στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα στην Πάρο.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis