Μαζί με την επανεκκίνηση του τουρισμού και την έλευση των πρώτων κυμάτων ξένων επισκεπτών, έρχεται και η… απόβαση των εφοριακών με μαγιό στις κατεξοχήν τουριστικές περιοχές της χώρας μας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι έλεγχοι θα διενεργούνται καθημερινά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, ακόμη και στις επίσημες αργίες.
Οι έλεγχοι θα στοχεύουν κυρίως στον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν στη μη έκδοση ή στην ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων.
Σύμφωνα μάλιστα με την τακτική που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ τα τελευταία χρόνια, οι εφοριακοί ελεγκτές θα είναι με μαγιό και θα παριστάνουν τους τουρίστες, ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η παρουσία τους και όταν διαπιστώνουν φορολογική παράβαση θα παρεμβαίνουν.
Παρότι ότι και φέτος το καλοκαίρι είναι «ειδικών συνθηκών» λόγω του κορωνοϊού, εντούτοις η εφορία εντείνει τους ελέγχους, σε περιοχές που θεωρεί «εστίες» φοροδιαφυγής.
Για φέτος μάλιστα έχει προγραμματιστεί η διενέργεια 46.720 επιτόπιων φορολογικών ελέγχων.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και έως το τέλος του 2021 θα πρέπει να έχουν διενεργηθεί:
- 30.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (εμφανείς και μη) από τις ΔΟΥ
- 10.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (πρόληψης) σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.
- 6.000 εμφανείς έλεγχοι από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.
- 720 ειδικοί στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.
Ανάλογα των παραβάσεων που διαπιστώνονται ο χρόνος που παραμένει το λουκέτο στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης κυμαίνεται από 48 ώρες και φτάνει μέχρι και σε ένα μήνα.
Αυστηρότερα τιμωρούνται όσοι βιαιοπραγούν σε βάρος των ελεγκτών, φαινόμενο συχνό τα τελευταία χρόνια, καθώς εκτός των φορολογικών ποινών, διώκονται και ποινικά.
Το μέτρο της αναστολής λειτουργίας του καταστήματος εφαρμόζεται όταν:
- Διαπιστώνεται από τον ίδιο φορολογικό έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση φορολογικού στοιχείου τουλάχιστον για τρεις διαφορετικές συναλλαγές ή η μη έκδοση περισσοτέρων από 10 φορολογικών στοιχείων ή η μη έκδοση ενός ή περισσοτέρων φορολογικών στοιχείων αξίας άνω των 500 ευρώ.
- Διαπιστώνεται από διαφορετικούς φορολογικούς έλεγχους η επανάληψη, μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρήση, της μη έκδοσης ή της ανακριβούς έκδοσης του προβλεπόμενου φορολογικού στοιχείου κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, εφόσον αυτή έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής.
Παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των οργάνων που διενεργούν τον φορολογικό έλεγχο.