home design 800x400

home design 1170Χ320

Απεργία: Όχι στην κατάργηση του 8ωρου

|

Χρόνος ανάγνωσης

4 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Απεργία: Όχι στην κατάργηση του 8ωρου

Ναύπλιο, Πάτρα, Κόρινθος, Τρίπολη, Πύργος, Καλαμάτα. Δεν έμεινε πόλη της Πελοποννήσου σήμερα Πέμπτη 6 Μαΐου που να μην υψωθεί δυνατή η φωνή των εργαζομένων σε απεργιακές κινητοποιήσεις με αφορμή τον προχθεσινό εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η εργατική Πρωτομαγιά μεταφέρθηκε στην Τρίτη του Πάσχα, καθώς ημερολογιακά (01/05) συνέπιπτε με το Μεγάλο Σάββατο και ο εορτασμός της δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Ωστόσο ο φετινός εορτασμός ήρθε μαζί με την κατάθεση από την κυβέρνηση ενός αντεργατικού νομοσχεδίου, όπως έχει χαρακτηριστεί, το οποίο βάζει «βόμβες» στα θεμέλια των εργατικών δικαιωμάτων, καθώς επιχειρεί με πλάγιους τρόπους την καταστρατήγηση του 8ωρου και την εγκαθίδρυση της φθηνής και ελαστικής εργασίας.

Ο κοινός αγώνας ένωσε

Στην Κόρινθο, οι απεργιακές κινητοποιήσεις για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια έγιναν συγκροτημένα και ενωτικά από όλες τις πολιτικές παρατάξεις από το κέντρο έως την αριστερά. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κιν.Αλ., ΚΚΕ και εξωκοινοβουλευτική αριστερά ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους συνδικαλιστικούς φορείς και συλλόγους και έδωσαν δυναμικό παρόν στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου.

Ο πρόεδρος Κώστας Κατεμής κάλεσε όλους τους εργαζομένους να αντισταθούν στον «εργασιακό μεσαίωνα» που επιχειρεί να φέρει το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Δεν θα γίνουμε σκλάβοι

Στην Τρίπολη, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Πετρινού, όπως μεταδίδει το kalimera-arkadia.gr. Oι εργαζόμενοι κρατούσαν πανό που έγραφαν “δεν θα γίνουμε σκλάβοι”, ενώ μετά τις ομιλίες, ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Αρχικά, ο Ανδρέας Γιαννόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο «να γυρίσουν την πλάτη στον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό στο Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ που παρά τις οχλήσεις μας δεν πήρε κανένα μέτρο, ούτε καν συνεδρίασε, για να οργανωθεί και να πετύχει η απεργία που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, καθώς και εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις (Ομοσπονδίες, Εργατικά κέντρα και πρωτοβάθμια σωματεία) για της 6 Μάη».

Ο Κουλουράς Χρήστος, Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην ενέργεια νομών Πελοποννήσου, αναφέρθηκε στην σημασία της Πρωτομαγιάς ενώ συνέχισε μιλώντας για την πίεση που έχει ασκηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξαιτίας της πανδημίας. «Μας αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμους δούλους» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Παναγιώτα Πανούση, Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες στα καταστήματα και Α.Ε νομού Αρκαδίας, μίλησε για «ασίγαστη πάλη ανάμεσα στους εργαζομένους και το κεφάλαιο»  ενώ επέρριψε και ευθύνες στους ιθύνοντες για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, ιδίως στην Αρκαδία.

Πολυπληθής και μαχητική συγκέντρωση

Με μαχητική συμμετοχή, εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαία και γυναίκες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συνδικάτων και των Σωματείων της Καλαμάτας για να τιμηθεί η Πρωτομαγιά, αλλά και για να δοθεί η πρώτη απεργιακή απάντηση στο νέο νομοσχέδιο που έχει χαρακτηριστεί ως αιτία πολέμου από τα Συνδικάτα.

Η απεργιακή συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ ακολούθησε πορεία προς το λιμάνι της Καλαμάτας και το Μνημείο των Νεκρών Λιμενεργατών του Μάη του 1934, όπου κατατέθηκαν στεφάνια από τα Σωματεία.

Αιχμή του δόρατος τα εργασιακά

Στην Πάτρα, η προσυγκέντρωση ξεκίνησε στις 10 το πρωί στην Μαιζώνος στο ύψος του Δημαρχείου με κατεύθυνση το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Της πορείας προπορεύονταν δύο απορριμματοφόρα του δήμου Πατρέων, ενώ εκ των επικεφαλής ήταν ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης.

Tα εργασιακά και το επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων, καθώς σωματεία, οργανώσεις, συνδικάτα, σύλλογοι, κόμματα, υγειονομικό προσωπικό, εμποροϋπάλληλοι και πολλοί ακόμη συμμετείχαν στη συγκέντρωση, τιμώντας την εργατική Πρωτομαγιά και διεκδικώντας επίλυση αιτημάτων.

Εξυπνάδες και παραμύθια για μικρά παιδιά

Στον Πύργο, συνδικάτα, πολιτικοί και συνδικαλιστικοί φορείς συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Πύργου όπου διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη μέσω του νομοσχεδίου ανατροπή των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων.

«135 χρόνια μετά από την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο, η κυβέρνηση νομοθετεί το 10ωρο, τις απλήρωτες υπερωρίες, γενικεύει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, καθιερώνει εξελιγμένες μορφές εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία. Παράλληλα, επιβάλλει νέους περιορισμούς των συνδικαλιστικών ελευθεριών για να μην αντιδρούν, οργανώνονται και αντιστέκονται οι εργαζόμενοι.

Ο εκσυγχρονισμός που επικαλούνται σημαίνει εργασιακή ζούγκλα και σύγχρονη σκλαβιά. Οι “εξυπνάδες” ότι όλα θα γίνονται “μόνο αν το θέλει ο εργαζόμενος”, είναι παραμύθια για μικρά παιδιά, αφού όλοι γνωρίζουν ότι στον χώρο δουλειάς δεν κυριαρχεί η “ελεύθερη βούληση” του εργαζόμενου, αλλά ό,τι επιθυμούν οι εργοδότες», σημειώθηκε χαρακτηριστικά σε μία από τις πολλές ανακοινώσεις.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis