Σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές γεννά για τον οινοποιητικό κλάδο της Ηλείας και της Αχαΐας το πρόγραμμα «Εξαγωγές κρασιού ΠΟΠ/ΠΓΕ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας: Η οινική αγορά της Ιαπωνίας και της Κορέας», στο οποίο συμμετέχουν 21 επιλεχθείσες πιστοποιημένες οινοποιητικές επιχειρήσεις των δύο νομών.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια ηλεκτρονικού σεμιναρίου (webinar), που διεξήχθη στα μέσα Απριλίου, προκειμένου να ενημερωθούν οι εμπλεκόμενοι φορείς για τους στόχους, τις δράσεις και το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, βασική προτεραιότητα αποτελεί η αναστροφή του κλίματος στις -αμελητέες- εξαγωγές εξαιρετικής ποιότητας κρασιών, με την περαιτέρω διείσδυσή τους στις δύο χώρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για την αγορά οίνου και το καταναλωτικό προφίλ στις αγορές-στόχους, το ελληνικό κρασί χαίρει εκτίμησης ως προϊόν υψηλής ποιότητας, κατάκτηση που προέκυψε ως αποτέλεσμα προηγούμενων δράσεων προώθησης εθνικής εμβέλειας, οι οποίες υλοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη δεκαετία. Παρ’ όλα αυτά, οι ελληνικές εξαγωγές παραμένουν ακόμα σε χαμηλό επίπεδο και απαιτούνται συντονισμένες συλλογικές προσπάθειες για την εδραίωση έναντι άλλων οινοπαραγωγών χωρών, οι οποίες έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
Ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνας Ζαΐμης, τόνισε πως το νέο αυτό πρόγραμμα προώθησης αποτελεί αποτέλεσμα πολύμηνης συλλογικής προσπάθειας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Επιμελητηρίων Αχαΐας και Ηλείας. «Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε εν μέσω COVID-19, με τον αντίκτυπο της πανδημίας να έχει φέρει ισχυρά πλήγματα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της εστίασης και του τουρισμού, οι οποίοι παραδοσιακά απορροφούν μεγάλο μέρος της παραγωγής αγροδιατροφικών προϊόντων, η εξωστρέφεια αποτελεί μονόδρομο για όλες τις επιχειρήσεις και δη για τα οινοποιεία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος, μιλώντας στην «ΥΧ», υπογράμμισε πως ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της ελληνικής οικονομίας και σε αυτόν θα πρέπει να επικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες για τη στήριξη και την εξωστρέφειά του.
«Το Επιμελητήριο, αντιλαμβανόμενο τη σημασία του πρωτογενούς τομέα και της επερχόμενης διατροφικής κρίσης που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας των ηλειακών προϊόντων, αλλά και επιδιώκοντας στοχευμένες συνεργασίες με τοπικούς, περιφερειακούς και διεθνείς φορείς και οργανισμούς, με στόχο την επιδίωξη αμοιβαίων αναπτυξιακών ευκαιριών», τόνισε ο κ. Νικολούτσος, για να προσθέσει ότι η εξωστρέφεια του οινοποιητικού κλάδου θα συμπαρασύρει και άλλα ποιοτικά και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα που παράγονται στην περιοχή.