home design 800x400

home design 1170Χ320

Βυζαντινά Ψηφιδωτά στη θάλασσα της Γαλιλαίας

Βυζαντινά Ψηφιδωτά στη θάλασσα της Γαλιλαίας

Ένα μωσαϊκό που χρονολογείται μεταξύ 300 – 400 μ.Χ. αποκαλύφθηκε στο Tel Yavne, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Ισραήλ. Το πολύχρωμο, ορθογώνιο δάπεδο διαθέτει γεωμετρικά μοτίβα που περιβάλλονται από μαύρο πλαίσιο.(εικ.1)

«Είναι η πρώτη φορά στο Yavne που βρήκαν ένα χρωματιστό ψηφιδωτό δάπεδο», δήλωσε η αρχαιολόγος της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, Elie Haddad. Αρκετά νομίσματα βρέθηκαν κάτω από το πάτωμα, το οποίο θεωρείται μέρος ενός σπιτιού που βρίσκεται κοντά σε μια βιομηχανική περιοχή. Αποκαλύφθηκαν επίσης πρέσες κρασιού και αποθήκη. Μεταξύ των νομισμάτων υπάρχουν και μερικά ελληνικά από την Πελοπόννησο.

Σε μια άλλη περιοχή στην Δυτική θάλασσα της Γαλιλαίας κατά την ανασκαφή τριών βυζαντινών εκκλησιών στη Γαλιλαία, οι αρχαιολόγοι από το Κολλέγιο του Κνενερέτ στη θάλασσα της Γαλιλαίας αποκάλυψαν επτά ανέπαφες ψηφιδωτές επιγραφές που αρχίζουν να γεμίζουν την ιστορία της ζωής των μικρών χωριών τον 5ο αι. μ.Χ. Οι επιγραφές είναι στα ελληνικά υπάρχουν πολλά λάθη στα ελληνικά, ο Mordechai Aviam, ο οποίος διευθύνει την ανασκαφή με τον ιστορικό Jacob Ashkenazi, ο οποίος διάβασε τις επιγραφές, πιστεύει ότι η πόλη και η γύρω περιοχή κατοικήθηκε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο από τοπικούς σημιτικούς πληθυσμούς που ήταν ειδωλολάτρες. Μέχρι τα μέσα του 5ου αι. μ.Χ., είχαν γίνει χριστιανοί.

Βυζαντινά Ψηφιδωτά στη θάλασσα της Γαλιλαίας
εικ.2

Μία από τις επιγραφές, μια από τις μεγαλύτερες που βρέθηκαν μέχρι σήμερα στη Δυτική Γαλιλαία, δίνει τα ονόματα των δωρητών και τα ονόματα και τις θέσεις των αξιωματούχων της εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένης της Ειρήνης, του επισκόπου της Τύρου το 445. Συνδέουν επίσης αυτό το μικρό, άγνωστο χωριό με τον βυζαντινό κόσμο.(εικ.2)

Βυζαντινά Ψηφιδωτά στη θάλασσα της Γαλιλαίας
εικ.3

Ένα άλλο μωσαϊκό αναφέρει μια γυναίκα που ονομάζεται Σουσάνα (ή Shoshana) ως δωρητή στην κατασκευή της εκκλησίας(εικ.3).

Αυτή η επιγραφή, η πρώτη στην περιοχή που ανέφερε μια γυναίκα δωρητή, «μας λέει ότι ακόμη και στα μικρότερα χωριά της αγροτικής Γαλιλαίας κατά τη χριστιανική περίοδο, οι γυναίκες υποστήριξαν εκκλησιαστικές δομές και ότι υπήρχαν γυναίκες που είχαν ισχυρές προσωπικές, κοινωνικές και οικονομικές θέσεις», αναφέρει ο Aviam.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis