home design 800Χ400

Τί κρύβει ο γύρος της Αρβανιτιάς – Οι κατολισθήσεις και η πρόταση

Τη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί από το 2018 στον αγαπημένο των ντόπιων και επισκεπτών του Ναυπλίου, γύρο της Αρβανιτιάς αναμένεται να προτείνει η έρευνα που θα εκπονήσει το ΕΚΠΑ.

Η έρευνα αυτή θα αποτυπώσει όλα τα στοιχεία του κατολισθητικού κινδύνου, ερευνώντας τα γεωλογικά, γεωτεχνικά, υδρογεωλογικά, σεισμοτεκτονικά δεδομένα της περιοχής. Επίσης θα γίνει λεπτομερής αποτύπωση του ανάγλυφου, συμπεριλαμβανομένων των τειχών και των κατασκευών όλων των εποχών στην περιοχή μελέτης, ώστε να δημιουργηθεί λεπτομερές ψηφιακό μοντέλο ανάγλυφου.

Οι κατολισθήσεις

Στην περιπατητική διαδρομή της Αρβανιτιάς έχουν σημειωθεί δύο μεγάλες κατολισθήσεις σε διάστημα ενός έτους. Η πρώτη σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2018 και η δεύτερη τον Αύγουστο του 2019.

Μέχρι σήμερα όμως αφέθηκε στην τύχη του το πανέμορφο αυτό τμήμα του Ναυπλίου, παρότι αποτελεί μια μοναδική παραθαλάσσια διαδρομή που ενώνει την  πλαζ της Αρβανιτιάς με την παραλία της πόλης. Αποτελεί μια συνήθη διαδρομή τόσο για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, όσο και για τους τουρίστες.

Μνημεία και περίπατος

Το μονοπάτι της Αρβανιτιάς περιτρέχει το ύψωμα της Ακροναυπλίας με τα επιβλητικά τείχη. Το σύνολο του Κάστρου της Ακροναυπλίας με βάση την διάκριση από δυτικά προς τα ανατολικά διακρίνεται σε επιμέρους περιοχές, όπως είναι η περιοχή του Ρωμέϊκου κάστρου, η περιοχή της Πύλης Sagredo – Πύργου Ωρολογίου, η περιοχή της Δεξαμενής, η περιοχή του Τείχους Gambello, η περιοχή Νοσοκομείου-Αγίων Αναργύρων, η περιοχή του Ανατολικού τείχους, περιοχή του Ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ και η περιοχή των Προμαχώνων Τόρων καί Grimoni.

Ειδικότερα τα μνημεία που περιλαμβάνει είναι:

Ρωμέϊκο κάστρο (Ναός των Αγίων Θεοδώρων, κτήριο πυριτιδαποθήκης, ερείπια ναού Αγίου Ανδρέα, λείψανα θεμελίων οικιών μεσαιωνικού οικισμού, τείχη μυκηναϊκά, ελληνιστικά, μεσαιωνικά και ενετικά)

Πύλη Sagredo – Πύργος Ωρολογίου (Προμαχώνας Dolfin, Ενετική πύλη, τείχη μυκηναϊκά, ελληνιστικά, μεσαιωνικά και ενετικά

Περιοχή του Τείχους Gambello (Εγκάρσιο διαχωριστικό τείχος φράγκικου και ρωμέϊκου κάστρου, μεσαιωνικός Πύργος, διατείχισμα Gambello, πύλες και διαβατικά τείχους Gambello, ερείπια μεσαιωνικής οικίας).

Περιοχή του Ανατολικού τείχους, (ανατολικό τείχος και πύργος βυζαντινού κάστρου, φραγμένη πύλη ανατολικού τείχους, νότια Ενετική πύλη, βόρειο βυζαντινό τείχος με φράγκικες και ενετικές επεμβάσεις, ερείπια στρατιωτικού νοσοκομείου Καποδίστρια)

Κάστρο Toron (Πύλη Toron, Προμαχώνας Toron)

Προμαχώνας Grimani (Ενετικός προμαχώνας και τείχη)

Θα αργήσουμε να ξαναπερπατήσουμε

Στόχος του παρόντος ερευνητικού έργου, που θα ολοκληρωθεί σε 14 μήνες (με δυνατότητα παράτασης άλλους 8 μήνες) είναι μέσα από τα μοντέλα προσομοίωσης καταπτώσεων και ολισθήσεων των βραχωδών τεμαχών, αλλά και του υπολογισμού της ευστάθειας να δοθούν στις υπηρεσίες του Δήμου τα ενδεικνυόμενα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου και να καταγραφούν προτάσεις παρεμβάσεων για την μείωση των καταπτώσεων.

Ο Δήμος Ναυπλιέων με βάση το παρόν ερευνητικό πρόγραμμα και τα παραδοτέα που θα προκύψουν από την εκτέλεση αυτού θα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα κατάλληλο εργαλείο που στηρίζεται στη σύγχρονη επιστήμη και τεχνική για την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων της περιοχής Αρβανιτιά.

Οι προτάσεις και η έρευνα

Ο ερευνητικός χαρακτήρας που έχει το έργο έγκειται στο γεγονός ότι οι παρεμβάσεις που θα προταθούν θα είναι απολύτως συμβατές με το ιδιαίτερο περιβάλλον και με τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο και θα χρησιμοποιηθούν νέες τεχνολογίες μη παρεμβατικές. Θα ληφθούν υπόψη και οι υδρομετεωρολογικές και γεωδυναμικές αλληλεπιδράσεις, οι οποίες παρατηρούνται ιδιαίτερα συχνά και με αυξανόμενη ένταση λόγω της κλιματικής κρίσης.

Η έρευνα στην περιοχή θα περιλαμβάνει νέες από αέρος μεθοδολογίες αποτύπωσης των πρανών μέσα από εξειδικευμένα λογισμικά κατάλληλα παραμετροποιημένα για τις ανάγκες της περιοχής.

Καινοτόμες τεχνολογίες αποτύπωσης θα εφαρμοστούν και για τη διερεύνηση της βραχομάζας, των πρωτογενών και δευτερογενών ασυνεχειών, οι οποίες τέμνουν τους γεωλογικούς σχηματισμούς και διατάσσονται στα πρανή.

Δεδομένου ότι η περιοχή αποτελεί χώρο με ιδιαίτερα ιστορικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά θα προταθούν παρεμβάσεις οι οποίες θα έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα και θα συνάδουν απόλυτα με το περιβάλλον.

Τέλος θα διερευνηθούν τα γεωδυναμικά και σεισμοτεκτονικά χαρακτηριστικά της περιοχής με τα οποία συνδέονται άμεσα με την ευστάθεια των βραχωδών τεμαχών.

Εργασίες που θα εκτελεστούν:

1. Αξιολόγηση υπαρχόντων γεωλογικών, γεωτεκτονικών, υδρογεωλογικών, σεισμοτεκτονικών και γεωτεχνικών δεδομένων.

2. Αποτύπωση πρανούς με χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Δημιουργία λεπτομερούς ψηφιακού μοντέλου αναγλύφου.

3. Αποτύπωση των τειχών και των ανθρωποκατασκευών όλων των εποχών στην περιοχή μελέτης, και δημιουργία ψηφιακού μοντέλου

4. Γεωλογική – Τεκτονική χαρτογράφηση των γεωλογικών σχηματισμών στην ευρύτερη περιοχή σε κατάλληλη κλίμακα.

5. Γεωτεχνική χαρτογράφηση των γεωλογικών σχηματισμών στην ευρύτερη περιοχή σε κατάλληλη κλίμακα.

6. Διερεύνηση της ασυνεχούς τεκτονικής παραμόρφωσης που έχουν υποστεί, διερεύνηση

επιφανειών ολίσθησης με τη χρήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους, καταγραφή και επεξεργασία των μετρήσεων των γεωμετρικών στοιχείων των ασυνεχειών και των βραχωδών μαζών.

7. Εντοπισμός αστοχιών στα πρανή και κατάταξη βραχομάζας με βάση τις διεθνώς αποδεκτές μεθοδολογίες υπολογισμού ευστάθειας.

8. Μοντέλα προσομοίωσης καταπτώσεων και ολισθήσεων των βραχωδών τεμαχών με ειδικά λογισμικά και αναλύσεις εξέλιξης πτώσεων. Υπολογισμός ευστάθειας πρανούς βραχωδών πρανών.

9. Ενδεικνυόμενα μέτρα και προτάσεις παρεμβάσεων μείωσης επικινδυνότητας από καταπτώσεις.

*Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από την Προγραμματική Σύμβαση με τίτλο: «Έρευνα και αντιμετώπιση καλαισθητικού κίνδυνου με καινοτόμες μεθόδους στην περιοχή μονοπάτι Αρβανιτιάς του δήμου Ναυπλιέων», μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Ναυπλιέων, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπλίου και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχόλια

Exit mobile version