home design 800x400

home design 1170Χ320

Το τεράστιο έγκλημα και οι Αρμένιοι του Ναυπλίου

24 Απριλίου κάθε χρόνο είναι η ημέρα περισυλλογής των Αρμενίων και όλων των Ανθρώπων (με ΑΛΦΑ κεφαλαίο) της υφηλίου. Είναι η ημέρα που θυμόμαστε τους Αρμένιους νεκρούς της γενοκτονίας από τον Τούρκικο εθνικισμό.

24 Απριλίου 2021. Μια σπουδαία ημέρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής επισήμως πλέον αναγνωρίζουν και αυτές το γεγονός της γενοκτονίας.

Μέσα στην τραγικότητα της ημέρας αποτελεί αυτό μια χαραμάδα χαράς για μια ακόμα δικαίωση από τους ισχυρούς μετά από τόσα χρόνια.

Όμως δεν πρέπει στις μικρές κοινωνίες να επαναπαυόμαστε επειδή η υπερδύναμη αναγνώρισε.

Πρέπει και εμείς να κάνουμε το χρέος μας προς του Αρμένιους.

Είναι όλοι αυτοί οι Αρμένιοι συμπολίτες μας που επί δεκαετίες έζησαν μαζί μας στο Ναύπλιο.

Η εκλιπούσα συγγραφέας Χαρά Κοσεγιάν

Έγιναν φίλοι μας, προσέφεραν τα μέγιστα, χόρεψαν μαζί μας, διασκέδασαν (και για να λησμονήσουν το τραγικό παρελθόν τους), συμπορεύτηκαν με τους Ελληνες τη καταγωγή πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, αλλά και με τους γηγενείς, ήσαν οι συμμαθητές μας, μαζί στα πρώτα σκιρτήματα, έπαιξαν φαντεζί μπάλα στον Πανναυπλιακό (ο Αγκόπ Ασσαντουριάν και ο Μαρτίκ Μαρτικιάν). Ο Τάσος Μαρτικιάν ήταν μέλος της πρώτης ομάδας υδατοσφαίρισης της πόλης.

Μαρτικιάν, Μπογοσιάν, Ζαμκοτσιάν, Κοσεγιάν, Τσολακιάν, Ουζουνιάν, Ασσατουριάν και άλλοι. Αλλά για τους παλαιούς Ναυπλιώτες όλοι αυτοί δεν ήσαν μόνον επίθετα που έληγαν σε -ιαν. Ηταν η Βαρσεμί, ο Καραμπέτ, η Κεγανούς, ο Μαρτίκ, η Τένις, ο Αγκοπ και πολλοί άλλοι με Ελληνικά μικρά ονόματα. Θαυμάσιοι άνθρωποι με υπέροχες Ναυπλιώτικες οικογένειες. Ήσαν οι πανέμορφες θυγατέρες του ράφτη Μαρτικιάν. Ήταν η δικιά μας φίλη Χαρά Κοσεγιάν, που έφυγε τόσο νωρίς, αλλά που προσέφερε τόσα πολλά στις θύμησες της πόλης για την Αρμένικη παροικία της.

Πλέον οι περισσότεροι έχουν φύγει από το Ναύπλιο.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα τους ξεχάσουμε. Κάποιοι Αρμένιοι από αυτούς που έζησαν στην πόλη είναι εν ζωή. Πολλοί είναι απόγονοί τους και νιώθουν το Ναύπλιο σαν δεύτερη πατρίδα τους.

Έχουμε χρέος. Έχουμε ιερό καθήκον να τους τιμήσουμε. Για να μην λησμονηθεί ποτέ η προσφορά τους στην πόλη. Και κυρίως ας δημιουργήσουμε ένα μνημείο για τις εκατοντάδες χιλιάδες ψυχές που τόσο άδικα χάθηκαν λόγω της Αρμενικής γενοκτονίας. Έστω μια αναθηματική πλάκα στην Πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου δίπλα στο μνημείο της μητέρας πατρίδας.

Ας ξεκινήσουμε να το προετοιμάζουμε μαζί με μια μεγάλη εκδήλωση για τις 24 Απριλίου 2022. Ο επόμενος χρόνος θα είναι και έτος περισυλλογής για όλους τους Ελληνες, αφού συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Να το κάνουμε. Δεν επιτρέπεται τουλάχιστον σε αυτό το θέμα να μην ομονοήσουμε και να το αρνηθούν μόνον και μόνο διότι εμείς το προτείνουμε. Δείξτε μεγαλείο τουλάχιστον σε αυτό.

Ανάπλι εμπρός!

(Στις φωτογραφίες Ναυπλιώτες Αρμένιοι σε στιγμές της καθημερινότητάς τους στην πόλη μας. Στο γήπεδο, στον Φάρο, σε χορούς, σε βόλτες, στην συνάντηση στην εορτή των ραπτών της πόλης).

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    «Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τη ζωή όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής περιόδου και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια θηριωδία να ξανασυμβεί», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι η μνήμη βοηθά να παραμένουμε σε εγρήγορση, όσον αφορά στην επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.
    Ο Μπάιντεν προχώρησε στην αναγνώριση της γενοκτονίας 106 χρόνια μετά τη μαζική δολοφονία 1,5 εκατομμύρια Αρμενίων, δείχνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής του στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
    htt ps:/ /www .facebook. com/groups/ periskopio.ellas /permalink/2905967 566302112

newsletter banner anagnostis