home design 800Χ400

Φως στο τούνελ για νέα έργα ΑΠΕ στην Πελοπόννησο

Τεχνικά εφικτή είναι η άρση του πλήρους αποκλεισμού των ιδιωτών από την εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ (και κυρίως φωτοβολταϊκών) στην περιοχή της Πελοπόννησου και κατάντη του ΚΥΤ Κουμουνδούρου Αττικής, καθώς ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ εκτιμούν ότι μπορεί να διατεθεί ηλεκτρικός «χώρος» για τη σύνδεση καινούριων μονάδων.

Έτσι, με δεδομένο ότι υπάρχει από τεχνικής πλευράς το «πράσινο φως» των δύο Διαχειριστών για το άνοιγμα της Πελοποννήσου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, που θα δώσει πρόσβαση και σε ιδιώτες (και όχι μόνον σε ενεργειακές κοινότητες, όπως σήμερα).

Για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί πρώτα να υπάρξει σχετική επίσημη εισήγηση των δύο Διαχειριστών προς τη ΡΑΕ, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να προχωρήσει σε απόφαση για τον καθορισμό νέων ορίων  ασφαλούς απορρόφησης ισχύος από σταθμούς ΑΠΕ στην Πελοπόννησο. Απόφαση που θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να νομοθετήσει στη συνέχεια το ΥΠΕΝ, καθορίζοντας μεταξύ άλλων και τα χαρακτηριστικά των καινούριων έργων που θα μπορούν να αξιοποιήσουν τη διαθέσιμη χωρητικότητα.

Συνεπώς φαίνεται ότι, εκτός απροόπτου, μετά από πολλά χρόνια καθεστώτος «σκληρού» κορεσμού, σε κάποιο εύλογο διάστημα από σήμερα, θα ανοίξει ο δρόμος για νέα έργα ΑΠΕ ιδιωτών στην Πελοπόννησο, περιοχή στην οποία το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων επενδυτών για νέες ΑΠΕ και κυρίως φωτοβολταϊκά, είναι τεράστιο.

Μικρά έργα και περιορισμένος αριθμός ανά επενδυτή

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι εκτιμήσεις των δύο Διαχειριστών για τον διαθέσιμο ηλεκτρικό «χώρο», αλλά και η καταρχήν θετική στάση του ΥΠΕΝ ώστε αυτός να αξιοποιηθεί για έργα ΑΠΕ ιδιωτών, καταγράφηκαν σε σύσκεψη μέσω διαδικτύου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, στελέχη των δύο Διαχειριστών, καθώς και εκπρόσωποι των φορέων ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των Διαχειριστών, η χωρητικότητα που μπορεί να εκχωρηθεί για καινούρια έργα κινείται στα 100 MW. Όσον αφορά το «προφίλ» των υποψήφιων έργων, το υπουργείο φαίνεται να προκρίνει τη σύνδεση μονάδων μικρής ισχύος η κάθε μία, με κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή να μπορεί να αιτηθεί για έναν πολύ περιορισμένο αριθμό σταθμών. Άποψη που σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι του ΣΠΕΦ που συμμετείχαν στην εκδήλωση, στο ίδιο μήκος κύματος με την πρόσφατη ανακοίνωση του Συνδέσμου, για την επιβολή πλαφόν ισχύος ανά αίτηση -αλλά και συνολικά ανά φορέα- στο 1 MW.

Ας σημειωθεί ότι η δυνατότητα σε ιδιώτες να κάνουν αίτηση για μικρής ισχύος φωτοβολταϊκά στην Πελοπόννησο δεν αλλάζει κάτι σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα έργα αυτά θα «κλειδώνουν» ταρίφα. Αυτό που ισχύει, μέχρι τώρα τουλάχιστον, είναι ότι όλα τα νέα έργα, ακόμα και εκείνα έως 500 Κιλοβάτ, για να «κλειδώσουν» ταρίφα θα πρέπει να συμμετάσχουν σε μειοδοτική διαγωνιστική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι στην Πελοπόννησο, παρά τον κορεσμό, έχει ήδη διατεθεί ηλεκτρικός «χώρος» για καινούρια έργα Ενεργειακών Κοινοτήτων, συνολικής ισχύος 50 MW. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ανέρχονται σε έργα πολλαπλάσιας συνολικής ισχύος, περί τα 150 MW.

energypress.gr

Σχόλια

Exit mobile version