home design 800x400
home design 1170Χ320

Το εκκλησάκι που βρίσκεται σαν αετοφωλιά σε έναν απόκρημνο βράχο στο Ναύπλιο

Πολύ κοντά στην παραλία Καραθώνα, σε ένα επιβλητικό σημείο, βρίσκεται η Παναγία των Βράχων (Κατακεκρυμμένη).
Εκκλησάκι (1)

Ένα εντυπωσιακό τοπίο αντικρίζει κανείς εάν επισκεφθεί αυτό το μικρό εκκλησάκι, έξω από το Ναύπλιο. Κι αυτό γιατί, το υπέροχο εκκλησάκι, κρέμεται κυριολεκτικά από τον βράχο! Πιο συγκεκριμένα, λίγα χιλιόμετρα από την Αργολική πρωτεύουσα και πολύ κοντά στην παραλία Καραθώνα, στην άκρη ενός απόκρημνου βράχου, σε ένα επιβλητικό σημείο, βρίσκεται η Παναγία των Βράχων ή Παναγία η Κατακεκρυμμένη.

Η εκκλησιά εικάζεται πως χτίστηκε περί τον 15ο αιώνα και είναι από τα παλαιότερα ασκητήρια της περιοχής. Στο εσωτερικό του Ναού υπάρχει αγιογραφία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή που φέρει ημερομηνία 1609 μχ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των παλαιότερων κατοίκων της περιοχής, ο ναός αποτελούσε μετόχι της Ιερής μονής Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που βρίσκεται σε κοντινή περιοχή. Εκεί κατέβαιναν οι μοναχοί για να προστατευθούν από διάφορες επιδρομές ληστών και πειρατών. Για αυτόν τον λόγο το εκκλησάκι διαθέτει πολεμίστρες και μοιάζει με μικρό κάστρο.

Λέγεται ότι πίσω από το ιερό υπάρχει μία στενή σήραγγα η οποία καταλήγει στην άλλη πλευρά του βουνού, ενώ σε κρύπτη εντός του ιερού έχουν βρεθεί παλιές εικόνες αλλά και μια κασέλα με οστά ενός μοναχού που διέμενε στο ασκητήριο.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια την εκκλησία την συντηρούσαν οι υποδηματοποιοί του Ναυπλίου. Με την πάροδο του χρόνου το επάγγελμα εξαφανίστηκε κι έτσι η συντήρηση της εκκλησίας πέρασε στον ιερό ναό Ευαγγελίστριας Ναυπλίου.

Βίντεο: Flying Camera

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis