home design 800x400

home design 1170Χ320

Η Μεσαία Τάξη απειλείται

|

Χρόνος ανάγνωσης

2 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Η Μεσαία Τάξη απειλείται
Χρήστος Καρούζος

Η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη εκλέχτηκε κερδίζοντας τη μεσαία τάξη (επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες, λιανεμπόριο, μεσαίους εισοδηματικά αγρότες που κατά κανόνα είναι αυτοαπασχολούμενοι), τους αυτοαπασχολούμενους.

Η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη είναι μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση.
Ο όρος νεοφιλελεύθερη δεν αφορά την πολιτική δημοκρατία.
Είναι όρος που αφορά την οικονομία, αναφέρεται στην κυριαρχία της ελεύθερης αγοράς στην πιο ακραία της έκφανση, στην αυτορρύθμιση της αγοράς, στον περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών παροχών.
Στις δυτικές δημοκρατίες ο νεοφιλελευθερισμός με διαβαθμίσεις έχει επικρατήσει πλήρως.

Ας δούμε λοιπόν τι επιφύλαξε και τι επιφυλάσσει ο νεοφιλελευθερισμός στην οικονομία στη μεσαία τάξη

Η κατεύθυνση στην Ελλάδα είναι ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων, εμπόρων, μεσαίων αγροτών, να φτάσει τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (16%) και, αλλοίμονο, της Γερμανίας (11%) και των ΗΠΑ (7%).
Να καταστραφεί και να βγει βίαια από το επάγγελμα στην καλύτερη περίπτωση το 70% των αυτοαπασχολούμενων.
Ήδη για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της καταστροφής το 2017 οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν μειωθεί κατά 10% περίπου από το 35,7% που ήταν το 2007 (πηγή: Ναυτεμπορική) και οι συνέπειες στη ζωή όλων μας είναι εμφανέστατες.
Αλλά ας δούμε και συνολικά παραδείγματα από τις χώρες πρότυπα του νεοφιλελευθερισμού.

Όπως σημειώνει στην Εφημερίδα των Συντακτών ο πολιτικός αναλυτής Ιωάννης Λούλης: «Όπως γράφει ο διάσημος οικονομολόγος Robert Reich στο βιβλίο του «Saving Capitalism» οι οικονομικές ελίτ διαθέτοντας περισσότερη οικονομική εξουσία «άλλαξαν υπέρ τους τους κανόνες του παιχνιδιού». Ένας πίνακας που δημοσιεύει στη σελίδα 162 προκαλεί σοκ καθώς καταγράφει το εισόδημα δύο ομάδων στην Αμερική διαχρονικά: Δηλαδή το χαμηλότερο 90 % (που μας αφορά όλους) και το υψηλότερο 10%.
Τα πρώτα χρόνια 1949-1953 η πρώτη κατηγορία (το 90% του πληθυσμού) κέρδιζε το 80% των εισοδημάτων και το πλουσιότερο 10% το 20% των εισοδημάτων.
Το 1970-1973 η χαμηλότερη κατηγορία (το 90% του πληθυσμού) κέρδιζε το 60% των εισοδημάτων και το 10% των πλουσιότερων το 40% των εισοδημάτων.
Το 1982-1990 (πρώτη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Ρήγκαν) το φτωχότερο 90 % κέρδιζε το 20 % των εισοδημάτων και το πλουσιότερο 10% το 80% των εισοδημάτων.
Το 2001 έως το 2007 το φτωχότερο 90% του πληθυσμού κέρδιζε λίγο πάνω από το 10% των εισοδημάτων και το πλουσιότερο 10% το 90% των εισοδημάτων.
Το 2009 έως 2013 το ποσοστό στα εισοδήματα του φτωχότερου 90% υποχώρησε κάτω από το 10% του συνόλου των εισοδημάτων.

Τελειώνει: «Αυτή είναι η πιο χαρακτηριστική εικόνα των καπιταλιστικών δημοκρατιών: πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής. Καθώς και η σύνθλιψη του μεσαίου χώρου δηλαδή της κοινωνικής συνοχής, της συναίνεσης, της μετριοπάθειας. Και η διαδρομή αυτή συνεχίζεται.»
Αυτά ακολουθεί και θα ακολουθήσει η νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη.
Γιατί είναι νεοφιλελεύθερη.
Ο θάνατος του μικρομεσαίου εμπόρου, του γιατρού, του λογιστή, του αγρότη, του δικηγόρου και μετά την πανδημία που θα τα γιγαντώσει, δεν είναι ατύχημα. Είναι σχέδιο.

Όμως όπως επισημαίνει ο Αρίστος Δοξιάδης (νεοθεσμικός και καθόλου μαρξιστής) στο βιβλίο του «Αόρατο Ρήγμα»: «Σ’ όλο το δυτικό κόσμο η μεσαία τάξη απειλείται. Αλλά δεν υπάρχει καμία νομοτέλεια που επιβάλλει τη συρρίκνωσή της. Η εξέλιξη σε κάθε χώρα εξαρτάται από τον τρόπο που θα αντιδράσει το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι».
Τα συμπεράσματα δικά μας.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis