Η τουριστική Επίδαυρος με τις υπέροχες παραλίες από φέτος το καλοκαίρι δεν θα είναι απαγορευτική για τα θαλάσσια μπάνια στα άτομα με κινητικές αναπηρίες, αλλά και σε όσους έχουν προβλήματα περιορισμένης κινητικότητας, όπως ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες γυναίκες, άτομα με μειωμένη όραση κ.λπ.
Όλοι αποκτούν πλέον το αυτονόητο δικαίωμα της πρόσβασης στη θάλασσα, μετά την ολοκλήρωση της δημιουργίας «Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών Δήμου Eπιδαύρου», που υλοποιήθηκε μέσω ΕΣΠΑ και μάλιστα έχουν τη δυνατότητα πριν ξεκινήσουν για το μπάνιο τους, να μαθαίνουν μέσω internet για τον κυματισμό, τις καιρικές συνθήκες, την ακτινοβολία UV και για την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στην ακτή.
Να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Επιδαύρου διαμένουν μόνιμα 8 άτομα με αναπηρία που μετακινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, αλλά και 22 άτομα με έκπτωση της κινητικότητας ή εμποδιζόμενα. Παράλληλα, λόγω του αυξημένου αριθμού υπερηλίκων, υπάρχουν πολλά άτομα είτε με μειωμένη κινητικότητα. Μετά από αυτή την παρέμβαση εκτός από την εξυπηρέτηση των κατοίκων, μπαίνει ως στόχος και η αύξηση των επισκεπτών με κινητικά προβλήματα, κατά 800 άτομα.
Οι προσβάσιμες παραλίες
Τα θαλασσινά τους μπάνια μπορούν να απολαύσουν στο εξής, οι πάντες στις γνωστές παραλίες Αλιότου (Νέα Επίδαυρος), Βαγιωνιά (Αρχαία Επίδαυρος) και Νησί (Αρχαία Επίδαυρος).
Όπως δηλώνει ο δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης: «Χρέος μας είναι να δείξουμε ότι η περιοχή που ζούμε και είναι συνώνυμο του Πολιτισμού, μας έχει διδάξει να σεβόμαστε την διαφορετικότητα, αλλά κυρίως να προστατεύουμε τις αναγκαίες υποδομές για τους συνανθρώπους μας».
Παράλληλα θετικά είναι τα σχόλια και του κόσμου. Όπως τονίζει κάτοικος της Επιδαύρου: «είναι ένα σπουδαίο έργο που υποδεικνύει το σεβασμό στον συνάνθρωπο. Μακάρι κάποια στιγμή η πρόσβαση των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα να είναι εύκολη και ασφαλής παντού».
Ουσιαστικά, παρέχεται στα άτομα με κινητικές αναπηρίες ή περιορισμένης κινητικότητας ολοκληρωμένη η αλυσίδα προσβασιμότητας, μέσω της κατασκευής εγκαταστάσεων και υποδομών που θα αφορούν την ψυχαγωγία και την άθληση τους, συνεισφέροντας στην εξυπηρέτηση, αλλά και στην άρση της περιθωριοποίησής τους από το κοινωνικό σύνολο.
Οι υποδομές των συγκεκριμένων τριών παραλίων διασφαλίζουν – όπως τονίζεται – αφενός την φυσική πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στους θαλάσσιους χώρους και αφετέρου την ισότιμη κοινωνική ένταξή τους.
Στις παραλίες Αλιότου, Βαγιωνιά και Νησί, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις και διαμορφώθηκαν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις τόσο στον ευρύτερο χώρο της παραλίας όσο και στον χώρο κολύμβησης, βάση των απαιτούμενων προδιαγραφών σχεδιασμού για ΑμεΑ και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι παρεμβάσεις
Με τη δημιουργία «Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών Δήμου Eπιδαύρου», το παραθαλάσσιο μέτωπο πλέον γίνεται φιλικό προς τα άτομα με αναπηρία με το σύστημα αυτόνομης πρόσβασης ΑμεΑ στη θάλασσα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διάδρομο στην παραλία, χημική Τουαλέτα, αποδυτήρια και ντουζ, ενώ επιπλέον υπάρχουν και πινακίδες σήμανσης, χώροι σκίασης, αλλά και εξοπλισμός συστήματος τηλεμετρίας που περιλαμβάνει μετεωρολογικό σταθμό και ενδιάμεσο κόμβο τηλεδιαχείρισης. Επίσης, οριοθετούνται θέσεις στάθμευσης για ΑμΕΑ και η τοποθέτηση κατάλληλων ραμπών.
Η λειτουργικότητα της παρέμβασης στις παραλίες της Επιδαύρου διασφαλίζεται μεταξύ άλλων με την τεχνική εκπαίδευση υπαλλήλου του δήμου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την λειτουργία του εξοπλισμού, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται και εκπαίδευση για την χρήση και διαχείριση της εφαρμογής προσβασιμότητας για ΑμεΑ. Ο δήμος Επιδαύρου από την μεριά του αναλαμβάνει και τη λειτουργία και συντήρηση των υποδομών, ώστε να διασφαλιστεί η δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προσβάσιμων θαλάσσιων προορισμών.
Το έργο «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών Δήμου Eπιδαύρου, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα & καινοτομία» του ΕΣΠΑ, και κόστισε 216.266,78 ευρώ.
Κάτοικοι και τουρίστες ΑΜΕΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο δήμος Επιδαύρου διαμένουν στην περιοχή μόνιμα 8 άτομα με αναπηρία που μετακινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο και 22 άτομα με έκπτωση της κινητικότητας ή εμποδιζόμενα. Παράλληλα, λόγω του αυξημένου αριθμού υπερηλίκων, υπάρχουν πολλά άτομα είτε με μειωμένη κινητικότητα που χρήζουν υποστήριξης για την μετακίνηση τους, είτε εμποδιζόμενα άτομα με αδυναμία πρόσβασης στην παραλία εξαιτίας παραγόντων όπως μορφολογία του εδάφους, δυσκολία πρόσβασης και τον κίνδυνο πιθανού τραυματισμού εξαιτίας προβλημάτων σωματικής υγείας.
Εκτός από όλους τους παραπάνω στόχους, ο δήμος Επιδαύρου ευελπιστεί να πετύχει αύξηση των επισκεπτών, με τις παρεμβάσεις που έγιναν στις τρεις δημοφιλείς παραλίες. Συγκεκριμένα οι υπεύθυνοι του δήμου αναμένουν από να αυξηθεί η επισκεψιμότητα κατά 800 άτομα.
Όπως είναι γνωστό, η Επίδαυρος αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε ηλικιακής ομάδας κάθε χρόνο λόγω του Αρχαίου θεάτρου, αλλά και των ακτών που διαθέτει. Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι η ιστορική και αρχαιολογική κληρονομία του τόπου. Ο δήμος θεωρεί ότι η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών σε επίπεδο υποδομών και διασφάλισης ποιότητας, αποτελούν βασικής σημασίας προτεραιότητα της Επιδαύρου. Με δεδομένο μάλιστα ότι η οικονομία του Δήμου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο τουρισμό, οι δράσεις βελτίωσης των προσφερόμενων, μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στην οικονομία του τόπου. Επομένως, σε επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης είναι σημαντικό να καλύπτονται πάγιες ανάγκες σε επίπεδο υποδομών και υπηρεσιών έτσι ώστε να μπορούν τα άτομα με αναπηρία, κινητικές δυσκολίες ή εμποδιζόμενα να επισκέπτονται την Επίδαυρο στα πλαίσια των διακοπών τους.
Επομένως, εκτός από τους ντόπιους και οι επισκέπτες με κινητικά προβλήματα και αναπηρία βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ίδιες δυσκολίες. Η μέχρι τώρα έλλειψη τέτοιου είδους υποδομών καθιστούσε αδύνατη ή δυσλειτουργική την πρόσβαση μερίδας του πληθυσμού στις ακτές που προσφέρονται για τους λουόμενους. Έτσι τα άτομα αυτά, μέχρι πρότινος βρίσκονταν κάτω από συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς στερούνταν του θεσμοθετημένου δικαιώματος προσβασιμότητας στο φυσικό περιβάλλον και τους εξωτερικούς χώρους.
Η εγκατάσταση διαδρόμων στις παραλίες Αλιότου στη Νέα Επίδαυρος, Βαγιωνιά στην Αρχαία Επίδαυρος και Νησί στην Αρχαία Επίδαυρο επίσης, θα μπορέσουν να εξυπηρετούν στο εξής την ασφαλή πρόσβαση στη θάλασσα και των ντόπιων και των επισκεπτών με αναπηρία και κινητικά προβλήματα.
Παραλίες στο internet
Ουσιαστικά, πρόκειται για μια καινοτομία στο δήμο Επιδαύρου η τοποθέτηση του συγκεκριμένου εξοπλισμού στις τρεις παραλίες, που δίνουν πλέον την ευκαιρία στα άτομα με αναπηρία να απολαύσουν μια απλή δραστηριότητα, όπως το κολύμπι χωρίς καμία άλλη βοήθεια.
Η εφαρμογή προσβασιμότητας για ΑμεΑ, δίνει ταυτόχρονα τη δυνατότητα να υπάρχει η πληροφορία για όλα τα δημόσια και ιδιωτικά ειδικά σημεία πρόσβασης που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, αφού αποτελεί μέρος μιας ενιαίας πλατφόρμας, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η πλατφόρμα διαχείρισης του συστήματος τηλεμετρίας (Πληροφοριακό Σύστημα τηλε-ελέγχου και τηλε-διαχείρισης), καθώς και άλλες εφαρμογές στη λογική των «έξυπνων πόλεων» (smart cities), όπως εφαρμογή απεικόνισης και διαχείρισης σημείων ενδιαφέροντος, εξυπηρέτησης και διαχείρισης αιτημάτων πολιτών κ.α. Μέσω της εφαρμογής τηλελέγχου δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να ενημερωθούν μέσω διαδικτύου για την κατάσταση που επικρατεί στην ακτή, να λάβουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τον κυματισμό, τις καιρικές συνθήκες, την ακτινοβολία UV κλπ.