home design 800x400
home design 1170Χ320

ΕΔΟΕΑΠ: Θέλει ασφαλισμένους από την επαρχία χωρίς να έχει γιατρούς

ΕΔΟΕΑΠ

Λιγοστές έως ανύπαρκτες παραμένουν οι συμβάσεις του ΕΔΟΕΑΠ με γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα στην Περιφέρεια, με αποτέλεσμα να μην έχουν τις παροχές που θα έπρεπε οι εργαζόμενοι στην περιοχή τους. Η επισήμανση αυτή έγινε για μία ακόμα φορά προς τον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης, από τους προέδρους των Ενώσεων Περιφερειακού και Περιοδικού Τύπου σε ευρεία τηλεδιάσκεψη με την διοίκηση του Οργανισμού.

Σημαντικό θέμα στην ατζέντα της συζήτησης ήταν το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών που οι ιδιοκτήτες των Μέσων Ενημέρωσης έχουν καταβάλλει στον ΕΦΚΑ την περίοδο 12/2017 – 12/2020 και τώρα καλούνται να τις καταβάλλουν εκ νέου στον ΕΔΟΕΑΠ.

Στην τηλεδιάσκεψη την Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου )Ε.Ι.Ε.Τ.)  εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Αντώνης Μουντάκης, τον ΣΗΠΕ ο πρόεδρος Γιώργος Κατσαϊτης και την ΕΔΙΠΤ ο πρόεδρος Μιχάλης Σαββάκης, ενώ εκ μέρους του ΕΔΟΕΑΠ συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. Σταύρος Καπάκος, ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Κουμπιάς και ο γενικός διευθυντής Μανώλης Κουταλάς.

Η ατζέντα των Ενώσεων Τύπου

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα παρακάτω ζητήματα από τους προέδρους των Ενώσεων, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση που εκδόθηκε:

1.Στο φλέγον θέμα των ασφαλιστικών εισφορών που οι ιδιοκτήτες έχουν καταβάλλει στον ΕΦΚΑ την περίοδο 12/2017 – 12/2020 και τώρα καλούνται να τις καταβάλλουν εκ νέου στον ΕΔΟΕΑΠ.

Προτάθηκε στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ να συμβάλλει όσο μπορεί από την πλευρά της ούτως ώστε να γίνει ένας (δίκαιος) συμψηφισμός, ούτως ώστε να μην κληθούν οι ιδιοκτήτες να καταβάλλουν για δεύτερη φορά χρήματα που έχουν ήδη καταβάλει στον ΕΦΚΑ.

Το χαράτσι και η διπλοπληρωμή

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΙΕΤ κ. Μουντάκης, «τα χρήματα αυτά δεν είναι στο συρτάρι μας και αρνούμαστε να τα καταβάλλουμε, αλλά τα έχουμε πληρώσει και τώρα βρισκόμαστε να οφείλουμε χιλιάδες ευρώ στον ΕΔΟΕΑΠ. Πρόκειται για κατάφωρη αδικία να βρεθούμε ξαφνικά με χρέη κι αυτό μπορεί να οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις τύπου στην κατάρρευση. Ζητάμε το αυτονόητο: να βρεθεί ένας τρόπος για να μεταφερθούν τα χρήματα αυτά από τον ΕΦΚΑ στον ΕΔΟΕΑΠ, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά και το ΕΔΟΕΑΠ που θα βάλει στο ταμείο του χρήματα τα οποία θα δυσκολευτεί να εισπράξει με άλλον τρόπο».

2. Από τους προέδρους της ΕΙΕΤ και την ΕΔΙΠΤ κ.κ. Μουντάκη και Σαββάκη επισημάνθηκε μια ακόμη κατάφωρη αδικία που πλήττει ιδιαίτερα τον εβδομαδιαίο και περιοδικό τύπο. Ο λόγος για την εξαίρεση από την υγειονομική περίθαλψη των ιδιοκτητών εφημερίδων που απασχολούν λιγότερους από πέντε (5) εργαζόμενους.  Δηλαδή σχεδόν το σύνολο των εβδομαδιαίων και περιοδικών εντύπων. Κι αυτό γιατί οι περισσότερες εφημερίδες – μέλη της ΕΙΕΤ και της ΕΔΙΠΤ απασχολούν λιγότερους από πέντε εργαζόμενους, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να μην μπορεί να έχει τις παροχές του ΕΔΟΕΑΠ, παρ’ ότι θα καταβάλει το 2% από τον τζίρο του στον Οργανισμό!

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ κ. Καπάκος, θα αναζητηθεί λύση για το θέμα αυτό, όμως θα απαιτηθεί αλλαγή του Καταστατικού του Οργανισμού.

Ασφαλισμένοι χωρίς γιατρούς

3. Ένα άλλο θέμα που καταδεικνύει ότι κακώς εντάχθηκε ο Περιφερειακός τύπος στην ΕΔΟΕΑΠ είναι το ότι οι συμβάσεις γιατρών και διαγνωστικών κέντρων με τον Οργανισμό είναι λιγοστές έως ανύπαρκτες στην Περιφέρεια, με αποτέλεσμα να μην έχουν τις παροχές που θα ΄πρεπε οι εργαζόμενοι στην περιοχή τους.

Καλείται δηλαδή όλη η Περιφέρεια να πληρώσει χρήματα που θα ωφελήσουν μόνο τους ασφαλισμένους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ όλοι οι υπόλοιποι σε περίπτωση ασθένειας πρέπει να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς και να πληρώνουν για τις υπηρεσίες υγείας και σε περίπτωση νοσηλείας μας μοναδική τους διέξοδος είναι τα κρατικά νοσοκομεία.

Μια ματιά στη λίστα με τα ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα που είναι συμβεβλημένος ο ΕΔΟΕΑΠ στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη τα λέει όλα…

Ενώ λοιπόν καλούμαστε να πληρώσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ…. απολαμβάνουμε τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

Απαντώντας στον πρόεδρο της ΕΙΕΤ κ. Μουντάκη, που έθεσε το συγκεκριμένο θέμα, ο γενικός γραμματέας του ΕΔΟΕΑΠ κ. Κουμπιάς υπογράμμισε ότι γίνονται προσπάθειες για να αυξηθούν οι συμβεβλημένοι γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα σε όλους τους Νομούς. Κάλεσε μάλιστα τις Ενώσεις να συμβάλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Αίτημα η εξαίρεση

4. Και οι τρεις πρόεδροι των Ενώσεων εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την πάγια θέση του συνόλου του κλάδου που είναι η καθολική εξαίρεση του Περιφερειακού Τύπου από τον ΕΔΟΕΑΠ με τον οποίο άλλωστε, ουδεμία σχέση είχε εδώ και χρόνια. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ κ. Κατσαϊτης υπενθύμισε ότι τόσο ο κ. Λιβάνιος όσο και ο προκάτοχος του κ. Πέτσας, αλλά και ο πρώην υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, είχαν τονίσει σε τηλεδιασκέψεις με τους προέδρους των Ενώσεων, ότι η εργοδοτική εισφορά του 2% δεν είναι βιώσιμη για τον ΕΔΟΕΑΠ!

5. Επίσης, έγινε αναφορά στο ότι πολλά από τα Τιμολόγια που έχουν εκδοθεί από εφημερίδες προς Δήμους, Περιφέρειες και Υπηρεσίες δεν έχουν πληρωθεί, όμως εμείς καλούμαστε να καταβάλουμε το 2%.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis