home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Κοινωνία

Πανελλήνιες 2021: Εισαγωγή στα ΑΕΙ και με κάτω από 10

Σε εφαρμογή τέθηκε το νέο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων. Τα ελληνικά πανεπιστήμια όρισαν τους συντελεστές από τους οποίους θα προκύψει η ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) των υποψηφίων σε κάθε τμήμα από τα περίπου 459 των ΑΕΙ και των παραγωγικών σχολών. όποιος υποψήφιος καταφέρει να την περάσει, θα πάρει το εισιτήριο για να εισαχθεί στη σχολή.

Πρόκειται για σύστημα που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, με πρώτο στόχο την άνοδο του ακαδημαϊκού επιπέδου των φοιτητών. Στόχος είναι να εκλείψουν φαινόμενα φοιτητών που εισάγονταν σε σχολές με βαθμούς 3, 4, 5, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, έχοντας μάλιστα καταγραφεί και ακραίες περιπτώσεις εισαγωγής με… μονάδα.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, εάν ίσχυε το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) πέρσι, τότε αυτή θα διαμορφωνόταν λίγο κάτω από τα 8.000 μόρια δηλαδή το 8. Φέτος αναμένεται πάντως περίπου 25.000-30.000 υποψήφιοι να μην περάσουν τις… πύλες εισαγωγής των ΑΕΙ, λόγω του βαθμολογικού «κόφτη», που θα αποκλείσει τους υποψηφίους με πολύ χαμηλές βαθμολογίες.

Από την πλευρά τους τα ΑΕΙ, όρισαν ως ποσοστό που θα καθορίσει τις βάσεις εισαγωγής τους το 1,20 (το υψηλότερο βαθμολογικό όριο) στις σχολές υψηλής ζήτησης και το 0,80 (το χαμηλότερο βαθμολογικό όριο) στις σχολές περιορισμένης ζήτησης και σε πολλά τμήματα των πρώην ΤΕΙ.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται λοιπόν και ενδεχομένως θα επηρεάσουν το «φράγμα» των φετινών βαθμολογιών, ο κ. Φλωρόπουλος. διευθυντής των φροντιστηρίων «Ομόκεντρο» θυμίζει ότι το 2020 η μέση βαθμολογία ανά επιστημονικό πεδίο ήταν:

για το 1ο επιστημονικό πεδίο, των Ανθρωπιστικών Επιστημών, 11,1,
για το 2οεπιστημονικό πεδίο, των Θετικών Επιστημών, 11,44,
για το 3οεπιστημονικό πεδίο, των Ιατρικών Επιστημών, 11,56
και για το 4ο επιστημονικό πεδίο, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, 9,81.

Κατ’ επέκταση και εάν η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε κάθε επιστημονικό πεδίο εφαρμοζόταν πέρυσι, θα είχαμε τα παρα κάτω βαθμολογικά «εισιτήρια» για τους υποψηφίους των πανεπιστημίων:

Στο 1ο πεδίο 11,1 x 0,80 (που όρισαν τα ΑΕΙ χρησιμοποιώντας το κατώτατο ποσοστό συντελεστή ) , η βάση θα ήταν το 8,88, στο 2ο πεδίο 11,44×0,80, άρα βάση το 9,152, στο3ο πεδίο 11,56 x 0,80, άρα βάση το 9,248,και στο 4ο πεδίο 9,81 Χ 0,80 άρα βάση το 7,848.

Έτσι προκύπτει ότι η κατώτερη βάση που θα διαμορφωνόταν θα ήταν στο 4ο επιστημονικό πεδίο και η ποιο χαμηλόβαθμη σχολή θα απαιτούσε λίγο κάτω από 8.000 μόρια.

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα μεταβάλλεται κάθε χρόνο και θα προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που ορίζει κάθε τμήμα ΑΕΙ (από 0,80 έως 1,20).

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι μαθητές κάθε χρόνο, είναι να προετοιμάζονται όσο το δυνατόν καλύτερα, ενώ η φετινή μείωση της ύλης που έχει ανακοινωθεί, δεν αναμένεται να βοηθήσει ιδιαίτερα τους υποψήφιους.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button