home design 800Χ400

Το Voucher των 200 ευρώ, η έλλειψη τσιπ υπολογιστών, το bitcoin και ο Μπάιντεν

Μπορεί η πλατφόρμα για το πολυαναμενόμενο και καθυστερημένο voucher των 200 ευρώ να άνοιξε αλλά προς μεγάλη έκπληξη των δικαιούχων αποδείχτηκε “άνθρακας ο θησαυρός”.

Δεν μου αρέσει να γκρινιάζω και κάθε μέτρο που θα μπορούσε να βοηθήσει την ελληνική οικογένεια με χαμηλό εισόδημα, να μπει στον κόσμο της τεχνολογίας, αν μή τί άλλο, κρίνεται θετικό. Ωστόσο, δυστυχώς, το μέτρο ήρθε στην πιο ακατάλληλη εποχή. Πάμε να δούμε το γιατί.

Με χαρά έμαθα ότι πιθανότατα η οικογένειά μου συμπεριλαμβάνεται στους δικαιούχους του voucher των 200 ευρώ. Τουλάχιστον έτσι νομίζω, σύμφωνα με αυτά που έχω διαβάσει για το ποιοί είναι οι δικαιούχοι. Δεν το έχω πιστοποιήσει, θα περιμένω λίγο ακόμα σκέφτηκα. Άλλωστε, η πλατφόρμα όπως πληροφορήθηκα, είχε κάποια προβλήματα. Είχε πέσει μου είπαν.

Θεώρησα καλό να κάνω πρώτα μία έρευνα για να δω τι καλύτερο θα μπορούσα να προμηθευτώ για τα δύο μου παιδιά. Μιλάμε για 400 ευρώ ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό…

Η έρευνα για την προμήθεια τάμπλετ, φορητού ή σταθερού υπολογιστή, ξεκίνησε από πολύ γνωστό ηλεκτρονικό κατάστημα, το οποίο μάλιστα, έχει αφιερώσει ειδική σελίδα για το σκοπό αυτό με μοντέλα συσκευών ειδικά για το voucher των 200 ευρώ!
Και η οποία έρευνα, έδειξε τέτοιες τιμές, που με την πρώτη ματιά, μου φάνηκαν απλησίαστες, ακόμα και για τη δική μου περίπτωση που έχω τη δυναtότητα να αγοράσω, με δύο voucher μία συσκευή. Ή τελοσπάντων έτσι νομίζω…

Γιατί ακόμα, πουθενά δεν έχει διευκρινιστεί αν μπορεί κάποιος να συνδυάσει τα κουπόνια για την αγορά μίας συσκευής ή αν υποχρεωτικά, σε κάθε voucher πρέπει να αντιστοιχεί και μία συσκευή.

Και δεν έχει επίσης απαντηθεί ένα άλλο ερώτημα: Αν μπορεί κάποιος με το voucher των 200 ευρώ να προμηθευτεί κινητό τηλέφωνο.

Το ύψος των τιμών ήταν η πρώτη “κρυάδα”, η πρώτη απογοήτευση. Η δεύτερη απογοήτευση ήρθε με τη διαπίστωση ότι η ποικιλία αλλά και η επάρκεια πολλών συσκευών είναι στην καλύτερη περίπτωση πενιχρή. Το “εξαντλήθηκε” το βλέπεις πολύ συχνά φαρδύ πλατύ σε κάποιες από τις συσκευές που υποτίθεται πως είναι διαθέσιμες για την εξαργύρωση του voucher!

Με το voucher των 200 ευρώ ξεχνάς να προμηθευτείς ένα αξιοπρεπές σύστημα υπολογιστή, έστω σταθερού. Θες χιλιάρικο, άντε 800 ευρώ. Δεν το συζητάμε για laptop… Πρέπει να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη για να συμπληρώσεις το υπόλοιπο του ποσού. Με 200 ευρώ μπορείς μόνο να προμηθευτείς κάποια, λίγα, “ξεπεσμένα” τάμπλετς που αναρωτιέμαι γιατί οι τιμές τους είναι όλες (τυχαία) στα 180 με 190 ευρώ…

The Chip shortage ή αλλιώς η έλλειψη των τσιπ μικροεπεξεργαστών


Η πανδημία με τον κορωνοϊό, η τεράστια ζήτηση, αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες οδήγησαν σε μία παγκόσμια έλλειψη ηλεκτρονικών τσιπ που έχει “φρενάρει” όχι μόνο τη βιομηχανία ηλεκτρονικών (υπολογιστές, τηλέφωνα κ.α.) αλλά και την αυτοκινητοβιομηχανία που τελευταία ενσωματώνει όλο και περισσότερα ηλεκτρονικά στα οχήματά της. Η μεγάλη ζήτηση έφερε αυτόματα και αύξηση στις τιμές. Η εποχή που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη και η έλλειψη φαίνεται πως βρίσκεται στην κορύφωσή της.

Κολοσσοί στην αγορά ηλεκτρονικών όπως η Samsung για παράδειγμα, που έχει ένα τεράστιο μερίδιο στην αγορά (56 δις δολάρια) και που η ίδια αποτελεί μαζί, και παραγωγό, και καταναλωτή τεράστιων ποσοτήτων chip, έφτασε να ανακοινώνει καθυστερήσεις στην παραγωγή των νέων προϊόντων της. Το ίδιο και η Apple. Όπως και η SONY. Αλλά και η αυτοκινητοβιομηχανία που με την ηλεκτροκίνηση σε όλα της τα μοντέλα η απαίτηση για υπολογιστική ισχύ αυξάνεται δραματικά.

Τα εργοστάσια παραγωγής των chip επενδύουν δις δολάρια για να μπορέσουν να καλύψουν τη ζήτηση αλλά σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, για να επανέλθει η εφοδιαστική αλυσίδα σε κάποια ισορροπία ίσως χρειαστεί πολύς καιρός, μερικοί μήνες λένε, και στην καλύτερη περίπτωση ίσως και μέχρι το τέλος του 2021.

Από την άλλη, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με διάταγμα, προσπαθεί να βοηθήσει την κατάσταση στην Αμερική έτσι ώστε οι αυτοκινητοβιομηχανίες να μην ξεμείνουν από αυτές τις “πρώτες ύλες” και να μην μειώσουν την παραγωγή τους με τα όσα αυτό συνεπάγεται στην αγορά εργασίας.

Το Bitcoin και η εξόρυξη. Ο ρόλος της AMD


Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και την έκρηξη των τιμών στα κρυπτονομίσματα. Για όσους δεν το γνωρίζουν, για να μπορέσεις να δημιουργήσεις νέο νόμισμα, να “κόψεις” δηλαδή νέο χρήμα στο πεδίο των κρυπτονομισμάτων, χρειάζεσαι τεράστια υπολογιστική ισχύ. Με λίγα λόγια χρειάζεσαι τσιπάκια. Πολλά τσιπάκια έτσι ώστε να τα βάλεις να δουλεύουν σε μία διαδικασία που την ονομάζουμε mining, δηλαδή “εξόρυξη”.


Η εξόρυξη, εκτός από μεγάλη επεξεργαστική ισχύ, απαιτεί τεράστιες ποσότητες κατανάλωσης ενέργειας, κάνοντας τη διαδικασία ασύμφορη. Για να “φτάξεις” για παράδειγμα σήμερα ένα ολόκληρο Bitcoin, εκτός από τον εξοπλισμό, θες περίπου 4500 δολάρια σε ενέργεια. Όσο το bitcoin βρισκόταν κάτω από το όριο των πέντε χιλιάδων δολαρίων, ήταν σαφώς ασύμφορο να ασχοληθείς.

Η εξέλιξη της τιμής του κρυπτονομίσματος bitcoin τον τελευταίο χρόνο

Το Bitcoin αυτή την εποχή σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην αξία του με αποτέλεσμα να γίνεται πλέον μία προσοδοφόρα διαδικασία. Και αυτό έχει φέρει μία επίσης μεγάλη ζήτηση στα τσιπ μικροεπεξεργαστών.

H AMD, κορυφαία εταιρεία στη βιομηχανία ηλεκτρονικών έχει κατασκευάσει ειδικές “κάρτες γραφικών” εξειδικευμένες στις απαιτήσεις υπολογιστικής ισχύος για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Κάρτες γραφικών που ουσιαστικά κάνουν μόνο αυτό, εξόρυξη. Και που κάποτε θα πεταχτούν στα σκουπίδια γιατί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πουθενά αλλού. Το οποίο είναι μεγάλη σπατάλη σε μία εποχή που η ζήτηση για υπολογιστική ισχύ βρίσκεται στο ζενίθ.


Δεν γνωρίζω πώς θα εξελιχθεί το πρόγραμα “ψηφιακή μέριμνα”. Πιστεύω όμως πως ήρθε στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Μαθαίνω πως η εξαργύρωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από τις 12 Απριλίου 2021 αλλά μία προσπάθεια να μπω στην πλατφόρμα την έκανα. Μπορείτε να την κάνετε και εσείς εδώ: https://beneficiary.digital-access.gov.gr/


Δυστυχώς η οθόνη έχει “κολλήσει” με το μήνυμα “Ολοκλήρωση ταυτοποίησης” και “Ολοκληρώνεται η είσοδός σας στο σύστημα. Θα ανακατευθυνθείτε σε λίγα δευτερόλεπτα.”

Και ακόμα περιμένω….

Φ.Τ.

Σχόλια

Exit mobile version