home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΑυτοδιοίκηση

Κώστας Γκάτζιος: Για όλα φταίνε οι προηγούμενοι

Έχει περάσει ήδη ενάμισης χρόνος από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου Επιδαύρου η Δημοτική Αρχή που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές, στην οποία, όπως και η ίδια έχει αναγνωρίσει, παραδώσαμε, ενημερώνοντάς την για όλα τα θέματα ώστε να συνεχιστεί ομαλά η λειτουργία του Δήμου.

Όλο αυτό το διάστημα παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη δράση της, συνυπολογίζοντας την περίοδο προσαρμογής. Πλέον θεωρώ ότι περαιτέρω επιείκεια είναι βλαβερή για την κοινωνία μας, διότι παρατηρώ ότι η αλαζονεία περισσεύει….

Με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ένας νέος άνθρωπος με όρεξη να πάει το Δήμο Επιδαύρου μπροστά, όπως έλεγε προεκλογικά, αρέσκεται να αυτοπροβάλλεται με κάθε τρόπο, δείχνοντας ότι πιστεύει πως «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»! Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο σκοπός. Κρίνοντας από τις πρακτικές του κ. Δημάρχου μάλλον δεν είναι η ανοδική πορεία του Δήμου αλλά η προσωπική του ανέλιξη καθώς και η απαξίωση όσων έχουν διαφορετική άποψη, ισχυριζόμενος πως για όλα φταίνε οι άλλοι.

Για παράδειγμα, το πόρισμα του ορκωτού λογιστή για το θέμα των Σχολικών Επιτροπών το σήκωσε ως λάβαρο επανάστασης. Είπε όσα μπορούσε να πει συγκαλυμμένα, παίζοντας με τις λέξεις και τις εντυπώσεις, λέγοντας τη μισή αλήθεια. Τα υπόλοιπα ανατέθηκαν στον «σκιώδη»!! Όχι σε έναν οποιονδήποτε, αλλά σε έναν με προϋπηρεσία και ταλέντο στον ρόλο. Που ξέρει τον τρόπο να απαξιώνει ανθρώπους, να θίγει υπολήψεις, να τσαλαπατάει προσωπικότητες. Είναι ο άνθρωπος που δεν μπορεί να είναι πλέον στο προσκήνιο γιατί ο ίδιος διατυμπάνισε προς όλες τις κατευθύνσεις την ένδοξη αποχώρησή του από την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι αυτός που ξέρει πώς να διοικεί με την υπογραφή άλλων (!) και να παρεμβαίνει όποτε τον χρειάζεται ο αρχηγός για να λέει και να κάνει αυτά που δεν επιτρέπονται σε εκείνον λόγω θέσης.

Η κοινωνία σε σύγχυση, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, αλλά ποιος νοιάζεται; Η ζημιά να γίνει! Εντυπώσεις να δημιουργηθούν! Οι οπαδοί στο χειροκρότημα με σκοπό τη δημιουργία αμφιβολιών.

Όσο για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που υπηρέτησαν και υπηρετούν τον τόπο τους πάνω από 30 χρόνια ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ, ποιος νοιάζεται. Εξάλλου, για να τα συνυπολογίσουν πρέπει να διαθέτουν οι ίδιοι πολιτικό ανάστημα, ήθος και αξιοπρέπεια.

Για παράδειγμα, δε θεωρώ ιδιαίτερα ηθικό και αξιοπρεπές το γεγονός ότι ο κ. Δήμαρχος και Δημοτικοί του σύμβουλοι μοιράζουν οι ίδιοι τσάντες με τρόφιμα και κουπόνια για αγορές αγαθών, πουλώντας εκδούλευση και ρουσφέτι σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Η ευθύνη αυτή ανήκει στις υπηρεσίες του Δήμου και στους συλλόγους κοινωνικής προσφοράς. Η δωρεά γίνεται προς τον Δήμο και τους δημότες του και δεν είναι προσωπική υπόθεση κανενός. Η αποδοχή της εκάστοτε δωρεάς είναι υποχρέωση του Δ.Σ. αλλιώς τίθεται θέμα νομιμότητας.

Επίσης, δε θεωρώ ιδιαίτερα ηθικό και αξιοπρεπές το γεγονός ότι ο Δήμαρχος εισηγήθηκε πρόσφατα την τετράμηνη πρόσληψη διοικητικού υπαλλήλου κατηγορίας ΔΕ με την κατ’ εξαίρεση διαδικασία λόγω covid, ενώ κάλεσε και υπέβαλαν αιτήσεις παιδιά με ανώτερες σπουδές και σημαντικά προσόντα που με την προσωπική του αυτή επιλογή απαξιώθηκαν, αφού προσέλαβε τη σύζυγο Δημοτικού Συμβούλου της παράταξής του διότι όπως είπε, «είχε προσφέρει εθελοντική εργασία και έπρεπε να αποζημιωθεί..». Η εθελοντική εργασία δεν αποζημιώνεται! Συμφωνούμε ότι ο νόμος δεν απαγορεύει μια τέτοια απόφαση. Το κακό είναι ότι δεν το απαγορεύει ούτε η συνείδηση ούτε η ηθική και πολιτική αντίληψη του κ. Δημάρχου, του Δημοτικού του Συμβούλου και όλης της παράταξης του που δεν αντέδρασε. Γιατί οι προεκλογικές υποσχέσεις – δεσμεύσεις πρέπει πάση θυσία να υλοποιηθούν αδιαφορώντας αν αγγίζουν ή ξεπερνούν τα όρια της παρανομίας ή κατασπαταλάται δημόσιο χρήμα. Αν είχε συμβεί αντίστοιχο περιστατικό κατά τη περίοδο της θητείας του ως αντιπολίτευση, θα είμαστε όλοι κρεμασμένοι ακόμα στα μανταλάκια.

Μάλλον η ηθική αντιμετώπιση των πραγμάτων εξαρτάται από τη θέση που βρίσκεται κάθε φορά.

Υπάρχει όμως λόγος να αναφερθώ σε πρόσφατη μακροσκελέστατη ανάρτηση του Δημάρχου σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων και τους σταθμούς μεταφόρτωσης. Με έκπληξη διάβασα ότι ακολουθεί τον σχεδιασμό που είχε δρομολογηθεί στη θητεία μας.

Δήμαρχε, το φωνάζεις προς κάθε κατεύθυνση, όχι διότι σου αρέσει ο σχεδιασμός αλλά διότι δεν έχεις άλλη επιλογή. Έτσι, θέλεις να βγάλεις νωρίς από πάνω σου το βάρος της αναπροσαρμογής των τελών που ούτως ή άλλως θα αναγκαστείς να κάνεις, και πρέπει να δείξεις από τώρα ότι «φταίνε οι προηγούμενοι». Αν και οι προηγούμενοι – θυμίζω – ότι εκτός από την Κεντρική Διαχείριση των απορριμμάτων είχαν ψηφίσει και την ενδιάμεση για να μειώσουν το κόστος σε βάρος των πολιτών. Επίσης, δεν είχαν προτείνει σταθμό μεταφόρτωσης στον Δήμο Επιδαύρου γιατί ούτως ή άλλως τα απορρίμματα θα πήγαιναν στο Άργος.

Αφού, λοιπόν, η λογική σου είναι πως για όλα τα «κακώς κείμενα» φταίνε οι προηγούμενοι, ερωτώ:

Γιατί δεν είπες ποτέ ότι «φταίνε οι προηγούμενοι» που δρομολόγησαν το έργο αναβάθμισης των παιδικών χαρών το οποίο επί της δικής σου θητείας εκτελείται; Και μάλιστα με καταστρατήγηση των ομόφωνων αποφάσεων του Δ.Σ. και της μελέτης !!

Γιατί δεν είπες ποτέ ότι «φταίνε οι προηγούμενοι» για το έργο της Αποκατάστασης Οδοποιίας προϋπολογισμού 1.100.000,00 € το οποίο παραδόθηκε σε εξέλιξη και δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί;

Γιατί δεν είπες ποτέ ότι «φταίνε οι προηγούμενοι» που δρομολόγησαν το έργο του κάστρου της Νέας Επιδαύρου το οποίο επί της δικής σου θητείας εκτελείται;

Γιατί δεν είπες ποτέ ότι «φταίνε οι προηγούμενοι» που δρομολόγησαν το έργο του πνευματικού κέντρου Λυγουριού το οποίο επί της δικής σου θητείας εκτελείται;

Γιατί δεν είπες ποτέ ότι «φταίνε οι προηγούμενοι» που δρομολόγησαν τα έργα της αναβάθμισης των βιολογικών Αρχαίας και Νέας Επιδαύρου προϋπολογισμού 2.300.000,00 € τα οποία επί της δικής σου θητείας θα εκτελεστούν;

Γιατί δεν είπες ποτέ ότι «φταίνε οι προηγούμενοι» που δρομολόγησαν το έργο της αντικατάστασης των υδρομέτρων προϋπολογισμού 3.000.000,00 € το οποίο επί της δικής σου θητείας θα εκτελεστεί;

Γιατί δεν είπες ποτέ ότι «φταίνε οι προηγούμενοι» που δρομολόγησαν το έργο της αγροτικής οδοποιίας, το έργο της ανάπλασης στη Δήμαινα, το έργο της προσβασιμότητας σε ΑΜΕΑ των τριών παραλιών του Δήμου, το πολιτιστικό-περιβαλλοντικό πάρκο στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, τα οποία επί της δικής σου θητείας θα εκτελεστούν;

Γιατί δεν είπες ποτέ ότι «φταίνε οι προηγούμενοι» που ενώ παρέλαβαν το 2011 από τους δύο Καποδιστριακούς Δήμους που συνενώθηκαν, οφειλές περίπου ενάμιση εκατομμυρίου ευρώ, διαχειρίστηκαν τα πράγματα εν μέσω μιας σκληρής οικονομικής κρίσης και παρέδωσαν σε εσάς ταμείο με θετικό πρόσημο ένα εκατομμύριο διακόσιες είκοσι χιλιάδες ευρώ;

Αντίθετα διατυμπάνισες προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «φταίνε οι προηγούμενοι» που δεν ενέταξαν το έργο της επέκτασης του Δημοτικού Σχολείου Λυγουριού γιατί δεν «πίστεψαν» σ’ αυτό. Γνωρίζεις, όμως, ότι όλες οι μελέτες και οι εγκρίσεις για την επέκταση του σχολείου είχαν ετοιμαστεί από «τους προηγούμενους». Το μόνο που έλειπε από τον φάκελο ήταν η βεβαίωση σκοπιμότητας, την οποία η αξιοπρέπεια και η σχέση εμπιστοσύνης με τους δημότες δεν μου επέτρεψαν να χρησιμοποιήσω. Γεγονός, όμως, που δε σας εμπόδισε να τη χρησιμοποιήσετε, παρακάμπτοντας τις ηθικές και κοινωνικές παραμέτρους.

Δεν θα αναφερθώ σε όλα τα έργα για τα οποία «φταίνε οι προηγούμενοι» που εκτελούνται ή που έχουν δρομολογηθεί να εκτελεστούν, γιατί οι προηγούμενοι μερίμνησαν να υπάρχουν πολλά τέτοια έργα και διευκόλυναν την ομαλή διαδοχή και την προετοιμασία της νέας δημοτικής αρχής. Οι πολίτες του Δήμου Επιδαύρου είναι νοήμονες και μπορούν να αξιολογούν πράξεις και πρακτικές. Γνωρίζουν ότι όλες οι αποφάσεις, οι αναθέσεις, οι συμβάσεις και ό,τι αφορά στη διοίκηση του Δήμου, αναρτώνται από το 2011 στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Εκεί μπορεί κανείς να δει πότε δρομολογήθηκε κάθε έργο, πότε εντάχθηκε, πότε συμβασιοποιήθηκε, πότε πληρώθηκε. Επίσης για κάθε έργο υπάρχει φάκελος τον οποίο μπορεί να ζητήσει να δει ένας πολίτης.

Εν κατακλείδι, η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική σας. Όταν έρχεται η ώρα της κρίσης, αξιολογείται συνολικά η παρουσία και το έργο του καθενός. Και σίγουρα «έργο» δεν είναι μόνο πόσες λακκούβες ή πόσες υποθέσεις έκλεισε κάποιος.

Επίσης δεν υπάρχει προσωπικό έργο στο Δήμο. Το έργο είναι συνολικό και ο καθένας βάζει την προσωπική του σφραγίδα.

Ας φροντίσει λοιπόν ο καθένας να αφήσει το αποτύπωμα της προσωπικότητάς του στην ανοδική πορεία του Δήμου.

Κώστας Γκάτζιος
πρώην Δήμαρχος Επιδαύρου

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button