Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε η τελευταία χαλαζόπτωση, τόσο σε καλλιέργειες περιοχών του Άργους, όσο και σε περιοχές της Σπάρτης και των Γαργαλιάνων.
Την ίδια ώρα, ο ΕΛΓΑ φαίνεται ότι δεν θα καλύψει το σύνολο της ζημιάς, ενώ όσοι επλήγησαν αν αποζημιωθούν θα πληρωθούν ετεροχρονισμένα και θα πάρουν ένα ποσό που υπολείπεται κατά πολύ του μεγέθους της ζημιάς.
Το θέμα αυτό έρχεται στη βουλή με παρέμβαση των βουλευτών ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου και Νίκου Παπαναστάση.
Για τις καταστροφές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες στην Πελοπόννησο από χαλαζόπτωση και παγετό σημειώνεται στην ερώτηση που κατατέθηκε προς το αρμόδιο υπουργό:
«Μεγάλες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα ελαιόδεντρα, κηπευτικά, καρπούζια κλπ προκάλεσε την Τρίτη 23 Μαρτίου και την Τετάρτη 31 Μαρτίου έντονη χαλαζόπτωση στη Δημοτική Ενότητα Θεραπνών του Δ. Σπάρτης στη Λακωνία και στη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων του δήμου Τριφυλίας στη Μεσσηνία.
Επίσης την Παρασκευή 26 Μαρτίου στον Δήμο Άργους-Μυκηνών Αργολίδας, και σε δήμους της Κορινθίας, παγετός κατέστρεψε την παραγωγή σε βερικοκιές, ροδακινιές, αμυγδαλιές, αμπέλια που βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης.
Πρόκειται για νέα μεγάλη απώλεια στο εισόδημα των βιοπαλαιστών αγροτών της περιοχής που φτάνει, σε πολλές περιπτώσεις, το 100% τις ερχόμενης παράγωγης ενώ οι πλήρεις συνέπειες θα φανούν και το επόμενο διάστημα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν το εισόδημα τους όταν στην εποχή μας η επιστήμη έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που η εφαρμογή της θα μπορούσε να προστατεύει την παραγωγή. Οι ζημιές αυτές επιβαρύνουν και άλλο τους βιοπαλαιστές αγρότες, που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από την απουσία μέτρων στήριξης εξαιτίας της πανδημίας.
Επιπλέον η κατάστασή τους γίνεται όλο και πιο ασφυκτική λόγω της διαχρονικής καταλήστευσης του κόπου τους από βιομηχάνους, εξαγωγείς και διάφορους μεσάζοντες που ενισχύει και η εφαρμοζόμενη πολιτική όλων των κυβερνήσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Το αυξημένο κόστος παραγωγής και οι εξευτελιστικές τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα έχουν οδηγήσει τους αγροτοπαραγωγούς στο να αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας τους, και άλλες υποχρεώσεις όπως καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, Τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ.
Την ίδια ώρα, ο ΕΛΓΑ ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν καλύπτει όλες τις καταστροφές και το σύνολο της ζημιάς. Ενώ όσοι επλήγησαν αν αποζημιωθούν θα πληρωθούν ετεροχρονισμένα και θα πάρουν ένα ποσό που υπολείπεται κατά πολύ του μεγέθους της ζημιάς.
Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρε η κυβέρνηση:
Για την άμεση εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών;
Για να αποζημιωθούν στο 100% της καταστροφής οι πληγέντες μικρομεσαίοι αγρότες – παραγωγοί της Πελοποννήσου για το σύνολο της κατεστραμμένης παραγωγής;
Για να καλυφθούν οι απώλειες του εισοδήματος των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές με έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Να παγώσουν οι οφειλές τους προς τις τράπεζες – εφορία, δήμους, ΕΦΚΑ – ΕΝΦΙΑ κλπ;
Για να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να διασφαλιστεί ο κρατικός και δημόσιος χαρακτήρας του, η κρατική ενίσχυσή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να ασφαλίζει την παραγωγή και το κεφάλαιο και να αποζημιώνει χωρίς καθυστερήσεις στο 100% όλες τις ζημιές, με ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες;
Για να υλοποιηθούν έργα αντιπαγετικής και αντιχαλαζικής προστασίας, με βάση τις σημερινές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας;»
Οι Βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος
Παπαναστάσης Νίκος