home design 800Χ400

home design 1170x320

 vasilopoulos banner2

Kαλό τελείωμα για τις κλημεντίνες στην Αργολίδα

Η μειωμένη σοδειά ανέβασε την τιμή της Κλημεντίνης στην Αργολίδα

Από χαμηλά επίπεδα ξεκίνησαν οι φετινές τιμές παραγωγού μανταρινιών αλλά στη συνέχεια είχαμε μια ανάκαμψη λόγω κυρίως της αυξημένης ζήτησης και των εξαγωγών σε Ελλάδα και Ισπανία.

Ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδας, αναφέρει ότι «από την αρχή της εμπορικής περιόδου υπήρξαν ποιοτικά οι Κλημεντίνες. Στο τέλος της περιόδου εμπορίας είχαμε μια ζήτηση και καταφέραμε να τις πουλήσουμε. Οι τιμές έπεσαν μέχρι και τα 25 λεπτά το κιλό. Τα Νόβα που ακολούθησαν είχαν ένα εξαγωγικό ενδιαφέρον κυρίως προς Πολωνία. Υπήρχε επίσης ένα πρόβλημα στην αποθήκευση».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Εσπεριδοειδών Σαγιάδας κ. Γιάννης Αναστασιάδης, «φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά για τα μανταρίνια ποικιλίας Κλημεντίνης. Είχαμε προβλήματα εμπορίας που δεν τα περιμέναμε. Οι ανταγωνιστές μας Ισπανοί βγήκαν επιθετικά στην αγορά και πουλούσαν κυρίως στις αγορές των Βαλκανίων τα μικρόκαρπα μανταρίνια σε τιμές κάτω του κόστους. Αποτέλεσμα να βγουν εκτός αγοράς τα δικά μας μανταρίνια. Καθυστέρησε η συγκομιδή και πολλά μανταρίνια έμειναν στα δέντρα με αποτέλεσμα λόγω καιρικων συνθηκών να εμφανιστεί υδαρή κηλίδωση και να μην είναι εμπορεύσιμα. Μεγάλες ποσότητες σάπισαν στα δέντρα ενώ οι τιμές έφτασαν στα 23 λεπτά το κιλό. Υποσχέθηκε το κράτος ότι θα στηρίξει τους παραγωγούς Κλημεντίνης για τη ζημιά που έπαθαν αλλά έμειναν στα λόγια και τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα».

Όπως δήλωσε ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange, «τα μανταρίνια ποικιλίας Κλημεντίνης που φέτος δεν πήγαν καλά όσον αφορά τις τιμές. Οι λίγες Κλημεντίνες που έχουμε στην περιοχή πρόλαβαμ και πωλήθηκαν πρώιμα πριν έχουμε την κατάρρευση τιμών. Τα Νόβα ξεκίνησαν από 30 λεπτά το κιλό αλλά σύντομα αυξήθηκε η ζήτηση και έφτασαν στα 60 λεπτά, χωρίς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα διακίνησης και απορρόφησης της παραγωγής. Στη συνέχεια ήρθα τα Ορτανίκ τα οποία ξεκίνησαν από 18 λεπτά αλλά σύντομα έφτασαν στα 35 λεπτά που θεωρώ ότι είναι μια ικανοποιητική τιμή για τν παραγωγό».

Ο κ. Λάμπρος Πόρκος, μέλος Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Στράτου Αγρινίου, επισήμανε ότι «φέτος ήταν μια καταστροφική χρονιά μανταρίνια ποικιλίας Κλημεντίνης. Στην περιοχή εφτασαν να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους (ακόμη και 8 εως 9 λεπτά)».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas, «η ροή των εξαγωγών φέτος για τα μανταρίνια ήταν πολή καλή παρά τα κάποια προβλήματα μικροκαρπίας που υπήρξαν και την μειωμένη απορρόφηση που είχε η ποικιλία Κλημεντίνη, που είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες να μείνουν απούλητες και οι τιμές να κυμανθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι άλλες ποικιλίες όμως εμπορικά πήγαν πολή καλά. Έτσι τα Νόβα έφεραν αυξημένες ροές εξαγωγών και υψηλές τιμές, ενώ και τα Ορτανίκ βγήκαν στην αγορά με καλές τιμές που στο τέλος της περιόδου σταθεροποιήθηκαν. Αποτέλεσμα φέτος να έχουμε κάνει ρεκόρ εξαγωγών μανταρινών που ανήλθαν σε 133.905 τόνους, έναντι αντίστοιχων περσινών 115.149 τόνων (το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 121.000 τόνους πρόπερσι)».

agrotypos.gr

Σχόλια

georgopoulos ebea

vasilopoulos banner

banner Μπικάκης

evaggelinou ebea

karaboulis 350 copy
newsletter banner anagnostis