home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ισθμός: Τεράστιες οικονομικές συνέπειες από την κλειστή διώρυγα

Λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στην διώρυγα της Κορίνθου αποφασίστηκε σε σύσκεψη στον Ισθμό

Εμφανείς είναι πλέον οι σοβαρές συνέπειες από την κλειστή επ΄ άόριστον διώρυγα του Ισθμού. Ορατός είναι ο κίνδυνος παύσης πληρωμών των εργαζομένων στη διώρυγα της Κορίνθου, ενώ παράλληλα αυξάνεται πολύ το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και καυσίμων, αφού τα πλοία αναγκάζονται να κάνουν τον γύρο της Πελοποννήσου.

Οι συνέπειες τόσο στους εργαζόμενους όσο και στη ναυσιπλοΐα είναι τεράστιες, όσο παραμένει θολό το τοπίο για την επαναλειτουργία της. Η διώρυγα παραμένει κλειστή από τα μέσα Ιανουαρίου, όταν τμήμα εδάφους της υποχώρησε στα νερά, με αποτέλεσμα να κρίνεται επικίνδυνη η διέλευση.

Σε αχαρτογράφητα νερά βρίσκεται και η τύχη των 90 εργαζόμενων, αφού έχουν αρχίσει να εξαντλούνται τα ταμειακά διαθέσιμα της διώρυγας με ορατό τον κίνδυνο την παύση πληρωμών.

Σιναϊτική αύξηση εντωμεταξύ, έχει επέλθει στο κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων, αφού τα πλοία που δεν μπορούν να περάσουν από την κλειστή διώρυγα αναγκάζονται να κάνουν πάρα πολλά μίλια και φυσικά να καθυστερούν, διανύοντας άλλο δρομολόγιο, και πλέοντας στον γύρο της Πελοποννήσου.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της Διώρυγας Ευθύμιος Χριστοδούλου «Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε κίνδυνο μη καταβολής της μισθοδοσίας είναι 71 άτομα και φτάνουν τους 90 αν προστεθεί σε αυτούς το διοικητικό προσωπικό. Κανείς δεν έχει διασφαλίσει την πληρωμή των εργαζομένων ενώ έχουμε στείλει σχετικά έγγραφα στο πρωθυπουργό, στα Υπουργεία Ναυτιλίας, Τουρισμού, Ενέργειας, Εθνικής Άμυνας ώστε να υπάρξει μέριμνα».

Οι εργαζόμενοι ζητούν να ενταχθούν σε κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα στήριξης με εκείνα για τις συνέπειες της πανδημίας, μόλις εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης στα 200 επικίνδυνα μέτρα, ώστε να ανοίξει κανονικά η διώρυγα τον Μάιο.

Πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες ο προϋπολογισμός για την αποκατάσταση μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 9 εκατομμύρια ευρώ.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis