home design 800x400
home design 1170Χ320

Φυσικό αέριο: Νέες «έξοδοι» σε Κόρινθο, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη

Κληρώνει για φυσικό αέριο σε Άργος, Ναύπλιο, Κόρινθος, Τρίπολη, Σπάρτη, Καλαμάτα

Πράσινο φως άναψε η ΡΑΕ πριν από λίγες ημέρες στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030 του ΔΕΣΦΑ, στο οποίο περιλαμβάνονται επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ στο εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου.

Με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης σχεδιάζεται μεταξύ άλλων η επέκταση του συστήματος μεταφοράς και στην Πάτρα, μέσω ενός αγωγού υψηλής πίεσης και μήκους 140 χλμ. περίπου, ο οποίος θα ξεκινά από τη Μεγαλόπολη. Το έργο έχει προϋπολογισμό 85 εκατ. ευρώ, ενώ θα διασυνδέσει και τη Βιομηχανική Περιοχή της Αχαϊκής Πρωτεύουσας, με τους τοπικούς υποψήφιους βιομηχανικούς καταναλωτές να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία υψηλής ζήτησης καυσίμου στην περιοχή. Επιπλέον, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο μελλοντικών επεκτάσεων για την τροφοδότηση και επιπλέον πόλεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Πύργος, Αγρίνιο).

Στις επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ, συμπεριλαμβάνονται επίσης νέες «έξοδοι» του υφιστάμενου συστήματος (μετρητικοί – ρυθμιστικοί σταθμοί), με τους οποίους θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο ακόμη περισσότερες πόλεις. Έτσι, ανάλογες «έξοδοι» προβλέπονται για την Κόρινθο, την Τρίπολη, το Άργος και το Ναύπλιο.

Επιπλέον, υπάρχουν μετρητικοί – ρυθμιστικοί σταθμοί οι οποίοι αποτελούν το πρώτο βήμα «έλευσης» του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία. Κι αυτό γιατί, μέσω του αγωγού ΤΑΡ, θα επιτρέψουν την τροφοδοσία των δικτύων διανομής τα οποία πρόκειται να κατασκευαστούν στα αστικά κέντρα της περιοχής.

Από την άλλη πλευρά, την κατεύθυνση μετατροπής της Ελλάδας σε gas hub εξυπηρετεί η υποδομή διασύνδεσης του εθνικού συστήματος με τον Διαδυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας, ο οποίος πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, αλλά και με τον πλωτό σταθμό «υποδοχής» LNG (FSRU) που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη.

Το «παρών» δίνει και το ελληνικό σκέλος του αγωγού διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία. Ο αγωγός θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία, και θα καταλήγει στην περιοχή του Νεγκότινο στη γειτονική χώρα. Το εγχώριο τμήμα του θα φτάνει στην περιοχή των Ευζώνων, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 51,4 εκατ. ευρώ.

Ο ΔΕΣΦΑ δρομολογεί το επόμενο φθινόπωρο το Market Test (Έρευνα Αγοράς), ώστε να αποτυπωθεί το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της υποδομής. Στα τέλη Μαρτίου, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ενέκρινε το κείμενο της εναρμονισμένης συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού, ενώ εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομίας να υπογράψει τη συμφωνία αυτή με την κυβέρνηση της Ελλάδας.

energypress.gr

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis