Τρίτη, Απρίλιος 13, 2021
Home design
ΑρχικήΤαξίδιαΜία πύλη προς το Αιγαίο

Μία πύλη προς το Αιγαίο

Από την Μυκηναϊκή περίοδο στο σήμερα. Μια πανέμορφη αμμώδης παραλία με διάσπαρτα βότσαλα σε διάφορα σημεία της.

Σχετικά

Περισσότερα

Η παραλία του Πηλίου είναι μια πανέμορφη αμμώδης παραλία με διάσπαρτα βότσαλα σε διάφορα σημεία της. Η θάλασσα είναι αρκετά βαθιά. Επίσης, όπως και οι περισσότερες παραλίες της Εύβοιας που «βλέπουν» Αιγαίο έχουν αρκετό αέρα και κύμα τις περισσότερες ημέρες.

Δεν θα χάσετε σε καμία περίπτωση όμως το μπάνιο σας αφού υπάρχει ένα λιμανάκι ιδανικό για να προστατευτείτε από τον οποιοδήποτε δυνατό αέρα.

Το Πήλι

Το χωρίο Πήλι βρίσκεται στις βορειοανατολικές ακτές της Εύβοιας, είναι παραθαλάσσιο και περιβάλλεται από ψηλές ορεινές πλαγιές. Απέχει 57,4 χιλιόμετρα απο την Χαλκίδα και 9,3 χιλιόμετρα απο το Προκόπι.

Η περιοχή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Συμφώνα με τα ευρήματα μικροί οικισμοί υπήρχαν στην περιοχή της σημερινής θέσης του χωριού που χρονολογούνται από την Μυκηναϊκή και Ελληνιστική περιόδο, ενώ κοντινό λόφο έχουν βρεθεί και ερείπια μεσαιωνικού κάστρου. Το χωριό δημιουργήθηκε στην τωρινή του θέση κοντά στην θάλασσα όταν οι κάτοικοι ήταν σίγουροι ότι δεν κινδύνευαν από επιδρομείς και ελευθερώθηκε από τους τούρκους το 1835. Οι κάτοικοι των μικρών οικισμών που υπήρχαν στα τριγύρω στα βουνά συγκεντρώθηκαν στο Πήλι. Μεγάλες λεηλασίες και καταστροφές έγιναν στο χωριό την εποχή του Ελληνογερμανικού πολέμου. Επίσης στην περιοχή λειτουργούσαν μεταλλεία και εργοστάσιο κατεργασίας λευκόλιθου.

Σχετικά με την προέλευση του ονόματος υπάρχουν δυο εκδοχές. Συμφώνα με την πρώτη και επικρατέστερη το όνομα οφείλεται στην γεωγραφική μορφολογία του χωριού. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν δυο μεγάλα βουνά και ανάμεσα τους ένας μικρός κόλπος που μοιάζει σαν πύλη προς το Αιγαίο. Κατά την δεύτερη εκδοχή, το χωριό οφείλει την ονομασία του στο γεωλογικό προφίλ του εδάφους της περιοχής όπου κυριαρχεί ο πηλός, και αυτή η εκδοχή έχει βάση αφού το έδαφος σε όλη την κοιλάδα που βρίσκεται το χωριό είναι πηλώδες.

Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Η παραλία του χωριού είναι κυριώς αμμώδης με διάσπαρτα βότσαλα και είναι αρκετά βαθιά. Επίσης διαθέτει αλιευτικό καταφύγιο.

Αξιοσημέιωτο αξιοθέατο είναι το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, κτισμένο το 1350 που βρίσκεται λίγα μέτρα από την ακτή. Επίσης στην παραλία του Πηλίου και στην τριγύρω περιοχή σώζονται ερειπωμένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και φόρτωσης λευκόλιθου.

Βίντεο: G. Traveller

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Home design

Πρόσφατα σχόλια