Παραμένει στο Επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) η Αργολίδα για τουλάχιστον μία ακόμα εβδομάδα, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 2 Απριλίου από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά. Το σκληρό lockdown λόγω κορωνοϊού θα είναι σε ισχύ μέχρι και τις 12 Απριλίου.
Στο ίδιο καθεστώς παραμένουν Κορινθία, Αρκαδία και Αχαΐα.
Νέες περιοχές σε «βαθύ κόκκινο»
Την ίδια στιγμή νέες περιοχές μπαίνουν σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), δηλαδή σε σκληρό lockdown λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.
Εντύπωση προκαλεί πως ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές είναι και η Χάλκη η οποία μέχρι χθες θεωρούνται covid free νησί.
Έτσι από αύριο στις 6 το πρωί, μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής εντάσσονται οι εξής περιοχές:
- η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς
- o δήμος Σερρών
- ο δήμος Κόνιτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων
- ο δήμος Σκύρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας
- ο δήμος Αστυπάλαιας της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου
- οι δήμοι Ρόδου και Χάλκης της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου.
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται επίσης και η Λέρος, η δημοτική κοινότητα Γαλατινής της δημοτικής ενότητας Ασκίου του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, μετά τη λήξη του ειδικού καθεστώτος πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και κήρυξης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.
Παραμένουν σε «βαθύ κόκκινο»
Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς οι εξής περιοχές:
* η Περιφέρεια Αττικής
* οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
* οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
* οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,
* οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
* η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,
* η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
* η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,
* η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
* ο δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
* ο δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
* ο δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και ο Δήμος Χανίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης,
* ο δήμος Ιωαννιτών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων της Περιφέρειας Ηπείρου,
* ο δήμος Κατερίνης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και ο δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
* ο δήμος Σκιάθου της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων και ο δήμος Καρδίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και
* οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και ο δήμος Γρεβενών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Ποιες περιοχές μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς
Σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, τίθενται από αύριο στις 6 το πρωί η Τοπική Κοινότητα Διστράτου του δήμου Κόνιτσας και ο καταυλισμός Ρομά της Τοπικής Κοινότητας Περάματος του δήμου Ιωαννιτών, καθώς και η Δημοτική Κοινότητα Λέκκα του δήμου Δυτικής Σάμου, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.
Στις περιοχές αυτές, από αύριο το πρωί στις 6, θα ισχύουν τα εξής:
– Προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης για λόγους υγείας (sms κωδικός 1) ή για λόγους τροφοδοσίας (sms κωδικός 2 – και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας, (για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).
– Η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων επιτρέπεται για λόγους υγείας και μόνο.
Επίσης, θα ισχύουν τα εξής μέτρα:
– Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων, φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00 .
– Αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.
– Αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.
– Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από τους θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
Self Test
Όπως είπε η Bάνα Παπαευαγγέλου, ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας παραμένει υψηλός στο 6,8%, ωστόσο παραρηρείται μια τάση σταθεροποίησης της πανδημίας.
Ο εμβολιασμός δεν μπορεί ακόμη σήμερα να μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, καθώς η πανδημία χτυπάει περισσότερο τις μέσες ηλικίες, που βρίσκονται σε παραγωγή φάση και έχουν υψηλή κινητικότητα. Αναφερόμενη στα self test, η Βάνα Παπαευαγγέλου τα χαρακτήρισε «σημαντικό όπλο για τη μείωση της διασποράς».
Ωστόσο, η ίδια επισήμανε: «Η χρήση των ατομικών τεστ (self test) δεν θα πρέπει να θεωρείται δικαιολογία, για να μην τηρούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας. Ακόμη και με αρνητικό τεστ θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα».
Εφοδιασμός και διάθεση
Ο εφοδιασμός των φαρμακείων με self test θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη, 7 Απριλίου και καλώς εχόντων των πραγμάτων ως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου, 16 ως 18 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού.
Αμέσως μετά η διάθεση θα αφορά στους πολίτες παραγωγικής ηλικίας 18 – 64 ετών και μετά στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.
Η παραλαβή των τεστ γίνεται κεντρικά σε δύο αποθήκες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Από εκεί διανέμονται σε 100 φαρμακαποθήκες και από εκεί στα φαρμακεία όλης της χώρας. Η επιχείρηση είναι οργανωμένη πλήρως και την εποπτεία έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Μαζί με τα τεστ οι πολίτες θα λαμβάνουν ενημερωτικό φυλλάδιο, στα ελληνικά, και φυσικά οδηγίες.
Μετά τη διενέργεια των τεστ, αν αυτό είναι θετικό πρέπει να δηλώνει στη σελίδα selftesting.gov.gr. Θα εκδίδεται βεβαίωση ή μήνυμα για επαναληπτικό τεστ από επαγγελματία υγείας σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) ή σε ιδιώτη.