Φρένο βάζει η επιτροπή των ειδικών στις προσδοκίες των Ελλήνων να κάνουν Λαμπρή στην επαρχία. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την πορεία των εμβολιασμών φαίνεται πως δείχνουν ότι και αυτό το Πάσχα ίσως δεν καταφέρουμε να ψήσουμε στο χωριό μας.
Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε πως μπορεί να είναι εμβολιασμένοι ο παππούς και η γιαγιά, ωστόσο τα παιδιά και πιθανότατα οι γονείς δεν θα είναι. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας προκειμένου να μην υπάρξει διασπορά του ιού.
Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείσα αν η πορεία των εμβολιασμών, σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία, μας επιτρέψει να κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, η κυρία Θεοδωρίδου, απάντησε: «Αυτή είναι η επιθυμία όλων των Ελλήνων να πάνε το Πάσχα στα χωριά τους και να ζήσουν όπως όλες τις χρονιές ένα ελληνικό Πάσχα, όμως αυτό δεν συνάδει με το ποσοστό εμβολιασμού μέχρι σήμερα. Μπορεί να είναι ο παππούς και η γιαγιά εμβολιασμένοι, αλλά δεν θα είναι τα παιδιά και πιθανότατα οι γονείς. Άρα αν πάνε, θα πρέπει να κρατούνται αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας. Οι επιδημιολόγοι είναι πιο ειδικοί για να απαντήσουν σε αυτό».
Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, άφησε ωστόσο ένα παράθυρο ανοιχτό, σημειώνοντας πως «αν τώρα θέλουν δύο εμβολιασμένα άτομα να πάνε μόνοι στο εξοχικό τους τα πράγματα είναι πιο εύκολα».
Διχασμένη η επιτροπή, οι τρεις εκτιμήσεις για το άνοιγμα
Οι δυσκολίες στο να ληφθούν οι παραπάνω αποφάσεις βρίσκονται κατά βάση στα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και στις κατά καιρούς αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των λοιμωξιολόγων.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η επιτροπή εμφανίζει τρεις εκτιμήσεις.
Στο ένα στρατόπεδο βρίσκονται εκείνοι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε κανένα άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας πριν από το Πάσχα.
Μία άλλη ομάδα εκτιμά ότι η συζήτηση για άρση μέτρων δεν μπορεί να γίνει πριν από τις 18 Απριλίου.
Τρίτη ομάδα είναι εκείνη που λέει ναι στο άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων στις 5 Απριλίου.