Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» πενθεί για το θάνατο της Κωστούλας Κουρή – Παράσχου. Μαζί με το σύζυγό της Νάσο Κουρή υπήρξαν μεγάλοι δωρητές του Συλλόγου μετά την απώλεια του 24χρονου γιου τους, ποιητή και λογοτέχνη, Βασίλη Κουρή. Ο ταλαντούχος πολυβραβευμένος νεαρός ποιητής είχε φύγει από την ζωή στις 25 Ιανουαρίου 1994 από εγκεφαλική αιμορραγία, συνέπεια ανευρύσματος.
Η ίδια αργότερα έχασε και το σύζυγό της Νάσο Κουρή. Η οικογενειακή τραγωδία έμελε να έχει και συνέχεια με την απώλεια της άτυχης μητέρας, με καταγωγή από το Ναύπλιο.
Το ψήφισμα του «Παλαμήδη»
Σε ψήφισμά του ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» αναφέρει:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου “Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ” εκφράζει την βαθιά λύπη του για την απώλεια της Κωστούλας Κουρή – Παράσχου.
Η Κωστούλα Κουρή – Παράσχου και ο αείμνηστος σύζυγός της Νάσος Κουρής υπήρξαν μεγάλοι δωρητές του Συλλόγου μετά την απώλεια του 24χρονου υιού τους, ποιητή και λογοτέχνη, Βασίλη Κουρή.
Τιμώντας την μνήμη της, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου απεφάσισαν ομόφωνα:
- Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Συλλόγου.
- Να εκφραστούν δημοσίως συλλυπητήρια στους οικείους της.
- Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης».
Η Κωστούλα Παράσχου-Κουρή
Γεννήθηκε στο Ναύπλιο από γονείς Αναπλιώτες, τον αξιωματικό Στρατού Ξηράς Παναγιώτη Παράσχο και την Ευανθία, θυγ. Γ. Μαρκοπούλου. Λόγω του επαγγέλματος του πατέρα της, τα εγκύκλια μαθήματα τα παρακολούθησε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, στην Ερμούπολη Σύρου και στο Ναύπλιο. Μόλις τέλειωσε το σχολείο, διορίστηκε στο Στρατολογικό Γραφείο Ναυπλίου, ως δημόσιος υπάλληλος.
Όταν αργότερα η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, στο Δήμο Παπάγου, μετατέθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γενικό Επιτελείο Στρατού) και έφτασε στο βαθμό του τμηματάρχη. Το έτος 1978 υπέβαλε την παραίτησή της στην υπηρεσία της, για να αφοσιωθεί στην επιμέλεια και την ανατροφή του παιδιού της, που είχε αποκτήσει από το γάμο της με το δικηγόρο Αθηνών κ. Νάσο Κουρή.
Τίτλους ανώτερων σπουδών δεν απέκτησε γιατί την είχε απορροφήσει ο αγώνας για τη ζωή και οι οικογενειακές υποχρεώσεις. Η ζωή, όμως, της απένειμε ξεχωριστούς και ιδιαίτερης αξίας τίτλους: της αφοσιωμένης συζύγου, της άξιας μητέρας και της εξαιρετικής νοικοκυράς.
Είχε διαβάσει Έλληνες, ξένους συγγραφείς και ασχολήθηκε κατά τη διάρκεια του βίου της, μεταξύ άλλων, με τον ποιητικό λόγο.