home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Οικονομία

Επίδομα 534: Τι αλλάζει στα ποσά και στους δικαιούχους

Το άνοιγμα της αγοράς ή η ένταξη μιας περιοχής σε πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ο βαθμός δηλαδή του lockdown, επηρεάζουν τις αναστολές συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων και κατά συνέπεια το ύψος του επιδόματος 534 ευρώ που θα λάβουν οι εργαζόμενοι.

Ειδικότερα το άνοιγμα της αγοράς μειώνει τις ημέρες των αναστολών των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους ενώ η ένταξη περιοχών στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου αυξάνει τον αριθμό των αναστολών των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.

Αναλυτικότερα οι εργαζόμενοι που μπαίνουν από το Σάββατο 20 Μαρτίου σε αναστολή λόγω του ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε περιοχές που εντάσσονται στο βαθύ κόκκινο το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ εξαρτάται από τις ημέρες αναστολών. Όσοι μπήκαν σε αναστολή από τις 20 Μαρτίου ως τις 31 Μαρτίου θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 214 ευρώ. Εαν πάλι μπουν σε αναστολή από τις 22 ως τις 31 Μαρτίου θα λάβουν 178 ευρώ.

Παράλληλα όσοι εργαζόμενοι ξεκίνησαν την εργασία τους από Δευτέρα 22 Μαρτίου λόγω του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς θα λάβουν 374 ευρώ αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις πρώτες 21 ημέρες του Μαρτίου.
Ωστόσο αν κάποιοι εργαζόμενοι δεν ανακληθούν από την αναστολή σύμβασης θα λάβουν 534 ευρώ.

Οι πληρωμές των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας 5 έως 9 Απριλίου.
Οι επιχειρήσεις που άνοιξαν από την Δευτέρα 22 Μαρτίου, περνούν από την λίστα των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων στην λίστα των ανοιχτών, αλλά πληττόμενων βάσει ΚΑΔ. Αυτό τους δίνει την δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας έως και το 100% των εργαζομένων τους.

Οι συγκεκριμένοι εργοδότες έχουν την δυνατότητα να διαχειριστούν τους εργαζόμενους τους ως εξής:
• Μέρος του προσωπικού, χωρίς να είναι προκαθορισμένο το ποσοστού, μπορεί να επιστρέψει κανονικά στην εργασία του.
• Όλο το προσωπικό να παραμείνει σε αναστολή και να λειτουργήσει η επιχείρηση από τους ιδιοκτήτες.
• Όλοι οι εργαζόμενοι να επανέλθουν στην εργασία.

Παράλληλα μέχρι και τις 24 Μαρτίου επιτρέπεται η υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας για το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα Μαρτίου 2021, καθώς επίσης και η υποβολή ορθών επαναλήψεων των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί. Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι ΚΑΔ «καλλωπισμού», μπορούν να προβούν σε ορθή επανάληψη της υποβληθείσας δήλωσης αναστολής συμβάσεων εργασίας, προκειμένου να τροποποιήσουν αυτήν ως προς τους εργαζόμενους που παραμένουν σε αναστολή, αφαιρώντας τους εργαζόμενους που επιστρέφουν στην εργασίας τους από Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Επίσης μέχρι τις 26 Μαρτίου θα πρέπει να γίνει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ η υποβολή νέων δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων από επιχειρήσεις του πολιτισμού όπως θέατρα, μουσικές σκηνές, χοροθέατρα, συναυλιακοί χώροι και χώροι παραστάσεων. Οι επιχειρήσεις ενισχύονται οικονομικά με τη μορφή οικονομικής κάλυψης θέσεων θεατή/εισιτηρίου για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν έως και την Παρασκευή 26/3/2021 στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ υπεύθυνη δήλωση προκειμένου να τους καταβληθεί σταθερό ποσό 10 ευρώ ανεξαρτήτως της τιμής του εισιτηρίου που εφαρμόζει η επιχείρηση ανά θέση θεατή/εισιτήριο, ανά παράσταση, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 και για συνολικό μέγιστο αριθμό 24 παραστάσεων ανά μήνα.

Να σημειωθεί ότι ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης το 2021 φτάνει ήδη στα 11,6 δισ. ευρώ, με τα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί και εξαγγελθεί, ενώ αρχικά είχαν προβλεφθεί μέτρα μόλις 7,5 δισ. στον προϋπολογισμό κι αυτό γιατί δεν είχε υπολογιστεί το τρίτο σφοδρότερο κύμα της πανδημίας.

Πλέον το οικονομικό επιτελείο, όπως έχει εξαγγελθεί, θα προχωρήσει σε στοχευμένα κι όχι οριζόντια μέτρα για την στήριξη των κλάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, όπως η εστίαση, ο τουριστικός κλάδος και το λιανεμπόριο. Οι παρεμβάσεις και τα προγράμματα στήριξης θα έχουν «κόφτες» και ειδικά κριτήρια για την ένταξη σε αυτά με κυριότερο την διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων απασχόλησης.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button