home design 800x400

home design 1170Χ320

Ναύπλιο: Δείτε την υπέροχη ταινία μαθητών του 2ου Δημοτικού για την Επανάσταση του 1821

Φέτος, συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τον Μάρτη του 1821. Η δίψα για ελευθερία και ανεξαρτησία ένωσε όλους τους Έλληνες, πλούσιους και φτωχούς, διανοούμενους και αγράμματους, στρατιωτικούς και πολιτικούς, εμπόρους αλλά και ανθρώπους της εκκλησίας. Η ταινία «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», δημιουργήθηκε από το ΣΤ1 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου, στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Μέσα σε κάτι περισσότερο από 5 λεπτά, οι μαθητές υποδύονται τους γνώριμους πρωταγωνιστές του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα στο φυσικό τους περιβάλλον, το Ναύπλιο, όπου κάποτε πράγματι περπατούσαν.

Τα παιδιά στέλνουν το μήνυμα της ενότητας και της ομοψυχίας, τιμώντας τους ήρωες και τις ηρωίδες που έδωσαν τα πάντα, ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, για την ελευθερία της πατρίδας.

Δείτε την ταινία των παιδιών:

Σκηνοθεσία – σενάριο: Νικόλαος Γαλάνης
Οργάνωση Παραγωγής: Νάντια Στρατή

Συμμετείχαν οι μαθητές:
Szymon Koltunowicz
Λάμπρος Αθανασίου
Στέλιος Αργύρης
Δωραλένια Βάρβια
Κωνσταντίνος Βλαντούσης
Λεωνίδας Γιαννάκος
Δαμιανός Δαμιανός
Δημήτρης Δαμούλος
Δημήτρης Δ.
Σοφία Δρίτσα
Φώτης Δρούζας
Κατερινα Δ.
Μαριθέα Ζιάκου
Μαριέτα Κοτέ
Γιώργος Οικονομόπουλος
Μαίρη Οικονομοπούλου

Στον ρόλο της Ελλάδας: Μαρία Μπακάλη

Στον ρόλο του παπά: Ανδρέας Μανούχος

Ευχαριστίες: π. Γεώργιος Φρίμης, Τμήμα Ελληνικών Σπουδών Harvard University, Χρήστος Λεβέντης, Τίνα Γκιόλα, Βασίλης ΠαΪβανάς.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της εξάπλωσης του COVID-19.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    ΜΑΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ, ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ 1821
    Μια ακαδημαϊκή ιστορικός, λαϊκή μορφή δασκάλας, ενεργή και στο ελλαδικό διαδίκτυο, αξιαγάπητη για το ήθος και τη φιλαληθεία της, εξηγεί με απλά λόγια τους 10 βασικούς άξονες κατανόησης της επανάστασης του 1821.
    Φυσικά αυτός ο δεκάλογος είναι απλώς τα πρώτα κίνητρα περιέργειας για να εμβαθύνει κάποιος στη γνώση, να ψάξει και να ενημερωθεί από τις ιστορικές πηγές, να πάψει να αφήνεται αφελώς στις προπαγάνδες των ιδεολόγων που πουλάνε την πραμάτεια τους πάνω στα κειμήλια της ιστορίας, πολύ συχνά κίβδηλα και κατασκευασμένα, την οποία δεν διστάζουν να υποκαταστήσουν σε μυθολογία, μισαλλοδοξία, έπαρση ακόμα και σε βαθμό κομπορρημοσύνης, ρατσισμού, βίας.
    Εμείς προσπαθούμε συστηματικά εδώ και πολλά χρόνια να καταπολεμήσουμε τα ψευδή στερεότυπα που έχουν συσσωρευτεί στο εθνικό διήγημα ως κρατική προπαγάνδα, να διερευνήσουμε την αληθινή ιστορία μας, μέσα από διεθνείς εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες με επιστημονικά κριτήρια, αποφεύγοντας κάθε μεθοδολογική αυθαιρεσία, ιδεοληψία, εθνοκεντρισμό, εθελοτυφλία εύκολης ερμηνείας των γεγονότων κατά πώς συμφέρει τον εκάστοτε πραματευτή της πραμάτειας του, είτε κομματική, είτε ιδεολογική, είτε πελατειακή, όπως καταντάει συνήθως το κρατικό αφήγημα στο εθνικόφρονο τρίπτυχο της ελληνορθόδοξης απελπισίας: ΠΑΤΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

    Ποιες είναι λοιπόν οι δέκα απαραίτητες γνώσεις που πρέπει να έχει κανείς, σύμφωνα με την Μαρία Ευθυμίου, για την ελληνική επανάσταση;