home design 800x400

home design 1170Χ320

Σοκ από ΠΑΚΟΕ: Τραγικά αποτελέσματα στις μετρήσεις του Βιολογικού Άργους – Ναυπλίου

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Eρευνών (ΠΑΚΟΕ) πραγματοποίησε στις 11/3/2021 με επιστημονικό του συνεργείο επιτόπιες δειγματοληψίες και μετρήσεις στα πόσιμα νερά και στα απόβλητα του κοινού βιολογικού καθαρισμού Άργους – Ναυπλίου ούτως ώστε να διαπιστωθούν η ένταση και η έκταση των προβλημάτων με τη ρύπανση στον Αργολικό κόλπο και να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση τους.

Όπως ανακοίνωσε από τα αποτελέσματα των επιτόπιων μετρήσεων και μικροβιολογικών και χημικών αναλύσεων (βλέπε πίνακες) διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

  1. Στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης του Άργους στα 7 δείγματα τα 4 βρέθηκαν ακατάλληλα για πόση και για χρήση από την πλευρά του μικροβιακού φορτίου και ιδιαίτερα στην παιδική χαρά όπου οι εντερόκοκκοι και τα κολοβακτηρίδια είναι αυξημένα σε σχέση με το όριο που είναι μηδέν.

2) Στο Ναύπλιο στα νερά ανθρώπινης κατανάλωσης σε ένα μόνο δείγμα από τα 7 παρατηρήθηκε απόκλιση από το όριο, το ίδιο και στην Κόρινθο.

3) Όσον αφορά τα δείγματα που πάρθηκαν 500 μέτρα από την έξοδο του βιολογικού καθαρισμού στην παραλία του Ναυπλίου τα αποτελέσματα ήταν τραγικά.

Τι λένε οι κάτοικοι

Παρακάτω παρατίθενται συνεντεύξεις από κατοίκους των προαναφερόμενων περιοχών. Όπως αναφέρει το ΠΑΚΟΕ:

“Ένα ταξίδι γεμάτο δυσάρεστες εκπλήξεις. Πρώτος σταθμός του οδοιπορικού μας ήταν το Άργος, όπου συνομιλήσαμε με τον κύριο Πέτρο Αντωνίου, επιστάτη στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Στην επισήμανσή μας πως η ζωή σε μια επαρχιακή πόλη απέχει παρασάγγας από αυτή στην Αθήνα, συναίνεσε με ένα κούνημα του κεφαλιού του: «Όντως είμαστε μια χαρά εδώ, έχουμε τα πάντα, δεν χρειάζεται να απομακρυνθούμε. Είμαστε μια κανονικότατη πόλη, που ανταποκρίνεται σε όλες τις απαιτήσεις». Όμως η απάντηση στην επόμενη ερώτησή μας, έκρυβε την πρώτη δυσάρεστη έκπληξη. Θέλαμε να μάθουμε πώς είναι το νερό σε ολόκληρη την περιοχή κι εκεί έπεσε μια μικρή …βόμβα: «Δυστυχώς το νερό είναι γεμάτο άλατα και οι συνέπειες αποτυπώνονται στις καλλιέργειες. Έχει συμβεί ετήσια καλλιέργεια να καταστραφεί ολοκληρωτικά εξαιτίας της αλμυρότητας του νερού, καταλαβαίνετε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους ανθρώπους που ζουν αποκλειστικά από τη γη, τους αγρότες και τις οικογένειές τους».

Προχωρώντας προς το κέντρο της πόλης, συνομιλήσαμε με την κυρία Χριστίνα Καπακίδου, υπάλληλο σε καφέ της περιοχής και μητέρα δύο παιδιών: «Το νερό δεν πίνεται, ούτε μπάνιο δεν μπορούμε να κάνουμε. Μπαίνεις κάτω από το ντους, πλένεσαι και νιώθεις σαν να έχεις βγει από τη θάλασσα, τόσο αλμυρό είναι. Αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε εμφιαλωμένο».

Επιθετικός στην τοποθέτησή του ήταν ο Στέφανος Δεδούλης, ιδιοκτήτης καταστήματος με ηλεκτρολογικό εξοπλισμό: «Εγώ δεν θα πω πολλά για το νερό και την κατάστασή του, βγείτε έξω, ρωτήστε τον κόσμο και θα σας πουν τα ίδια. Εγώ άλλο θέλω να πω. Στο σπίτι μου μένει η γυναίκα μου, τα δύο παιδιά μου και η πεθερά μου, είμαστε δηλαδή πέντε άτομα, κάντε έναν πολύ απλό υπολογισμό και αναλογιστείτε πόσα μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό χρειαζόμαστε κάθε ημέρα για τις πλέον απαραίτητες ανάγκες μας. Υποχρεωνόμαστε δηλαδή σε ένα πρόσθετο οικονομικό έξοδο κι ενώ παράλληλα πληρώνουμε κανονικά τον λογαριασμό του νερού».

Μοιάζει ως αναγκαστική η τοποθέτηση φίλτρου νερού, όπως μας τονίζει ο κύριος Στάθης Καλπογιάννης, που πλέον –και παρά τη θέλησή του- έχει άπλετο χρόνο, όντας γυμναστής στο επάγγελμα: «Εμείς έχουμε βάλει φίλτρο νερού στο σπίτι και μπορούμε να πίνουμε το νερό από τη βρύση. Ήταν ένα έξοδο, που δεν είχα υπολογίσει, εξωθήθηκα να το χρεωθώ, αλλά τουλάχιστον ηρέμησα. Και το κυριότερο είναι πως δεν σκέφτομαι κάθε μέρα πόσα μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό θα χρειαστώ ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ενός σπιτικού. Φυσικά δεν είναι μόνον η ποσότητα που θα με απασχολούσε, αλλά και τα χρήματα που θα απαιτούνταν».

Έχοντας στυφή γεύση –όχι από το νερό…- από τα όσα μας εκμυστηρεύτηκαν οι κάτοικοι του Άργους, κατευθυνθήκαμε προς την περιοχή του βιολογικού καθαρισμού. Στην είσοδό του συναντήσαμε έναν υπάλληλο, ο οποίος κρατώντας την ανωνυμία του, προσφέρθηκε να μας εξυπηρετήσει και να μας δείξει το σημείο που εκβάλλονται στη θάλασσα τα λύματα και τα απόβλητα του καθαρισμού. Βαδίσαμε προς το συγκεκριμένο σημείο και όσο πλησιάζαμε, η δυσοσμία γινόταν ολοένα και περισσότερο αποπνικτική, όλο και πιο ασφυκτική. Φτάνοντας στο σημείο που εκβάλλονταν τα λύματα νιώσαμε σαν να βρισκόμαστε στο κέντρο μιας χαβούζας εντελώς απροστάτευτοι, τόσο δυσώδης ήταν η οσμή που διαχεόταν. Η απογοήτευσή μας διογκώθηκε όταν σηκώσαμε το βλέμμα και μπροστά μας σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων απλωνόταν το μαγευτικό Ναύπλιο, η αντίθεση ήταν εντυπωσιακή. Λίγο πριν το έμπα σε μια τόσο όμορφη πόλη, να βρίσκεσαι σε ένα τόσο βρώμικο σημείο.

Οι εκπλήξεις –πάντα δυσάρεστες- σταματημό δεν είχαν. Σταματήσαμε σε μια καφετέρια και στη συνομιλία μας με την υπάλληλο Ανθή Ραγκούση πέσαμε από τα σύννεφα: «Μην κάνετε κανένα λάθος και πιείτε στο Ναύπλιο νερό από βρύση, θα το φτύσετε την ίδια στιγμή. Εμείς και φυσικά μιλώντας για την εποχή πριν από τον κορωνοϊό, τότε δηλαδή που σερβίραμε κανονικά, προειδοποιούσαμε κάθε πελάτη που έμπαινε στο μαγαζί πως το νερό δεν είναι καλό και καλό θα είναι να προτιμήσει το εμφιαλωμένο».

«Παλαιότερα είχαμε προστριβές με πελάτες, οι οποίοι μας κατηγορούσαν πως επίτηδες δεν σερβίρουμε το νερό της βρύσης ώστε να τους υποχρεώνουμε να καταναλώνουν το εμφιαλωμένο και να αυξάνεται ο λογαριασμός. Μου είχαν τύχει αρκετά περιστατικά, αλλά κάθε φορά η λύση ήταν μία. Τους έφερνα να δοκιμάσουν το νερό από τη βρύση, τους προειδοποιούσα πως δεν πίνεται, με την πρώτη τους γουλιά απλά παραδέχονταν το αυτονόητο και παράγγελναν εμφιαλωμένο» παρεμβαίνει στην κουβέντα μας ο Αλκιβιάδης Κωστούρος, ιδιοκτήτης εστιατορίου, που αναμένει το πότε και αν θα επανεκκινήσει η εστίαση.

«Είμαι σίγουρη πως κανείς δεν σας έχει πει ένα πρόσθετο έξοδο που υποχρεώνονται τα νοικοκυριά εξαιτίας του νερού που δεν πίνεται. Άλλος θα σου πει πως αναγκάζεται να αγοράζει πολλά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού, άλλος θα σου πει πως υποχρεώθηκε να βάλει φίλτρο νερού στο σπίτι του, εγώ θα σου πω ένα άλλο. Εξαιτίας της κάκιστης ποιότητας του νερού εδώ στο Ναύπλιο, μία φορά τον μήνα χαλάει το πλυντήριό μου και φωνάζω τον τεχνικό. Κάθε φορά μού λέει τα ίδια, τα άλατα είναι σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα από το κανονικό. Και ρωτώ εγώ από την πλευρά μου, τι να κάνω, να αγοράσω καινούριο πλυντήριο κι ενώ ξέρω πως θα καταστραφεί σε σύντομο χρονικό διάστημα; Μπορώ από την άλλη να φωνάζω κάθε μήνα τον μάστορα και να επιβαρύνομαι οικονομικά με ένα έξοδο εκτός οικογενειακού προϋπολογισμού;» αναρωτιέται απαυδισμένη η κυρία Τζένη Κισκολάρι, που τη συναντήσαμε στην αυλή του σπιτιού της.

«Το μεγάλο γέλιο πέφτει τους καλοκαιρινούς μήνες όταν συσσωρεύονται πάρα πολλοί τουρίστες και η χρήση του νερού αυξάνεται σε πολύ μεγάλα επίπεδα. Μόλις ανοίγουμε τη βρύση, οι πρώτες σταγόνες είναι καφέ, αν αυξήσουμε την πίεση του νερού, τότε βγαίνει ένα χρώμα καφέ, σαν αυτό της λάσπης. Δηλαδή έχουμε ένα νερό με χρώμα λάσπης, τουλάχιστον δεν είναι τόσο πηχτό όσο η λάσπη» μας λέει μα διάθεση να διακωμωδήσει την κατάσταση ο κύριος Φραγκίσκος Κυφωνίδης, εν δυνάμει συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος.

Προσπαθώντας να επεξεργαστούμε και το κυριότερο να συνειδητοποιήσουμε τα όσα μας εξιστόρησαν οι κάτοικοι μιας από τις πιο όμορφες πόλεις της χώρας μας, όπως είναι το Ναύπλιο, πήραμε τον δρόμο προς την Κόρινθο. Έχοντας νωπές τις αφηγήσεις των Ναυπλιωτών για την ποιότητα –για την ακρίβεια τη μη …ποιότητα- του νερού, δεν πέσαμε από τα σύννεφα με τις μαρτυρίες των κατοίκων της Κορίνθου για το δικό τους νερό. «Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν έχω πιει ποτέ νερό από τη βρύση, μόνον εμφιαλωμένο. Έχω στην αποθήκη του μαγαζιού ολόκληρες κούτες εμφιαλωμένου νερού, τις οποίες έχω για προσωπική χρήση» μας είπε ο Κώστας Χατζηθεοδωρίδης, ιδιοκτήτης κάβας.

«Στο σπίτι μου ανοίγουμε τις βρύσες μόνο για να κάνουμε μπάνιο, εκεί το νερό δεν είναι ενοχλητικό, παράξενη είναι μόνον η γεύση του. Είναι όμως πολύ άσχημο να μην μπορείς να χρησιμοποιείς ένα βασικό αγαθό, όπως είναι το νερό, και να μετέρχεσαι άλλων μέσων για να το γευτείς. Είναι τόσο πολύτιμο το νερό και πιστέψτε μας, η πολυτιμότητά του προσλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν δεν μπορείς να το απολαύσεις με μια απλή κίνηση, το άνοιγμα της βρύσης» εκφράζει την απογοήτευσή του ο κύριος Γιάννης Πολυμίλης, απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού”.

Ατμοσφαιρική ρύπανση

ΑΡΓΟΣ

Σύμφωνα με τις μετρήσεις στο Άργος οι μετρήσεις των PM2,5 και PM10 είναι εντός επιτρεπτών ορίων. Οι μετρήσεις των VOC είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο (0,31) και κυμαίνονται σε τιμές 0,85-0,99 mg/m3. Οι μετρήσεις Φορμαλδεΰδης είναι ελάχιστα πάνω από το όριο (0,02) και κυμαίνονται μεταξύ 0,02-0,06 mg/m3. Όσον αφορά την Η/Μ ακτινοβολία αρκετές τιμές είναι εντός ορίου με εξαιρέσεις σε κάποιες τιμές.

ΝΑΥΠΛΙΟ

Σύμφωνα με τις μετρήσεις στο Ναύπλιο οι μετρήσεις των PM2,5 και PM10 είναι εντός επιτρεπτών ορίων. Οι μετρήσεις των VOC είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο (0,31) και κυμαίνονται σε τιμές 0,85-0,95 mg/m3. Οι μετρήσεις Φορμαλδεΰδης είναι ελάχιστα πάνω από το όριο (0,02) και κυμαίνονται μεταξύ 0,02-0,10 mg/m3. Όσον αφορά την Η/Μ ακτινοβολία αρκετές τιμές είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο.

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

ΑΡΓΟΣ

Όσον αφορά το Διαλυμένο Οξυγόνο, οι τιμές είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο (5mg/L), οι τιμές αγωγιμότητας είναι εντός επιτρεπτού ορίου και οι τιμές θολερότητας είναι μικρότερες του 1. Δεν υπήρχε οσμή, χρώμα, ούτε αιωρούμενα σωματίδια.

ΝΑΥΠΛΙΟ

Όσον αφορά το Διαλυμένο Οξυγόνο, οι τιμές είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο (5mg/L), οι τιμές αγωγιμότητας με εξαίρεση τα δείγματα από τα απόβλητα του Βιολογικού Καθαρισμού, όπου ήταν πολύ αυξημένες, είναι εντός επιτρεπτού ορίου και οι τιμές θολερότητας, με εξαίρεση τα δείγματα από τα απόβλητα του Βιολογικού Καθαρισμού, όπου ήταν πολύ αυξημένες και κυμαίνονταν στην τιμή 6, είναι μικρότερες του 1. Δεν υπήρχε οσμή, χρώμα, ούτε αιωρούμενα σωματίδια στα δείγματα από το κέντρο του Ναυπλίου, αλλά υπήρχε οσμή και χρώμα στα δείγματα από τα απόβλητα του Βιολογικού Καθαρισμού.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Όσον αφορά το Διαλυμένο Οξυγόνο, οι τιμές είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο (5mg/L), οι τιμές αγωγιμότητας είναι εντός επιτρεπτού ορίου και οι τιμές θολερότητας είναι μικρότερες του 1. Δεν υπήρχε οσμή, χρώμα, ούτε αιωρούμενα σωματίδια.

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΝΕΡΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

ΑΡΓΟΣ

Όσον αφορά τα Κολοβακτηρίδια, με εξαίρεση δύο δείγματα, τα υπόλοιπα πέντε είναι στο επιτρεπόμενο όριο 0. Στις μετρήσεις E. Coli είναι όλα 0. Στους Εντερόκοκκους τρία δείγματα είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα είναι 0. Όσον αφορά τον Pseudomonas aeruginosa έχουν όλα τα δείγματα τιμή 0.

ΝΑΥΠΛΙΟ

Όσον αφορά τα Κολοβακτηρίδια, με εξαίρεση ένα δείγμα, τα υπόλοιπα έξι είναι στο επιτρεπόμενο όριο 0. Στις μετρήσεις E. Coli είναι όλα 0. Στους Εντερόκοκκους όλα τα δείγματα είναι στην τιμή 0. Όσον αφορά τον Pseudomonas aeruginosa έχουν όλα τα δείγματα τιμή 0.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Όσον αφορά τα Κολοβακτηρίδια, με εξαίρεση ένα δείγμα, τα υπόλοιπα τέσσερα είναι στο επιτρεπόμενο όριο 0. Στις μετρήσεις E. Coli εκτός από ένα δείγμα, τα υπόλοιπα είναι όλα 0. Στους Εντερόκοκκους ένα δείγμα είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο, ενώ τα υπόλοιπα είναι 0. Όσον αφορά τον Pseudomonas aeruginosa έχουν όλα τα δείγματα τιμή 0.

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ-ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Όσον αφορά τα Κολοβακτηρίδια οι τιμές κυμαίνονται από 50 έως 414, το επιτρεπόμενο όριο είναι 200/100ml. Οι τιμές για E. Coli κυμαίνονται από 4 έως 187 και το επιτρεπόμενο όριο είναι 100/100ml. Τέλος, για Εντερόκοκκους κυμαίνονται από 0 έως 124, και το επιτρεπόμενο όριο είναι 100/100ml.

Το ΠΑΚΟΕ μετά από την έρευνα αυτή προτίθεται να απευθυνθεί στον υπουργό περιβάλλοντος και στον εισαγγελέα περιβάλλοντος γιατί η κατάσταση είναι πολύ άσχημη.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Συμβαίνουν αυτά;; δεν το πιστεύω,, μήπως είναι εχθροί της πόλης οι ως άνω κύριοι, το Άργος είναι η καλύτερη πόλη της Ευρώπης σε όλα της, και με βραβείο ευρωπαϊκό!!!!!!

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis