home design 800x400

home design 1170Χ320

Ρύπανση: Η περιφέρεια καλείται να βγάλει το …φίδι από την τρύπα

Σχοιχοχωρίτης, Μαντζούνης, Μαλτέζος, Νίκας

Χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων πραγματοποιήθηκε τελικά η σύσκεψη που είχε προγραμματιστεί από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας με τους χυμοποιούς της περιοχής, για το μεγάλο θέμα της ρύπανσης του Αργολικού κόλπου από λύματα που πέφτουν στην θάλασσα, στην παραλιακή Ναυπλίου – Νέας Κίου, στο ύψος του βιολογικού καθαρισμού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΚΗΣ ΓΚΑΤΖΙΟΣ

Στη σημαντική αυτή σύσκεψη, όσο διαρκεί η δικαστική παρέμβαση μετά την καταγγελία του Λιμενικού και τον τεράστιο θόρυβο που έχει ξεσπάσει για το θέμα της ρύπανσης της θάλασσας, παραβρέθηκαν μόνο φωτογράφοι και αποθανάτισαν τους συμμετέχοντες.

Ρύπανση Αργολικού κόλπου από λύματα

Αρχικά, είχαν ειδοποιηθεί οι δημοσιογράφοι να παραβρεθούν στη σύσκεψη, όμως στη συνέχεια ειδοποιήθηκαν εκ νέου για μετάθεση της σύσκεψης κατά μία ώρα, όμως όταν προσήλθαν είχε ολοκληρωθεί η συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, οι αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Μαλτέζος, Γιάννης Μαντζούνης και Δημήτρης Σχινοχωρίτης, οι χυμοποιοί, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Υγείας και τις ΔΕΥΑ Άργους – Μυκηνών και Ναυπλίου.

Οι δημοσιογράφοι προσήλθαν τελικά στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, όπου έγιναν δηλώσεις, με τον Περιφερειάρχη να λύνει το μυστήριο της μετάθεσης της ώρας αποκαλύπτοντας ότι είχε αποφασιστεί να είναι κεκλεισμένων των θυρών η σύσκεψη αυτή. Απ’ όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα, φαίνεται ότι η περιφέρεια είναι αυτή που καλείται να βγάλει το … φίδι από την τρύπα και να επιχειρήσει να λύσει το χρόνιο πρόβλημα της ρύπανσης του Αργολικού κόλπου.

Μαντζούνης, Μαλτέζος, Νίκας

Ο Νίκας και οι χυμοποιοί

“Θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο και ότι του χρόνου δεν θα έχουμε τα προβλήματα που έχουμε εφέτος”, δήλωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη.

Ο κος Νίκας δεν θέλησε να αναφερθεί στο τί ειπώθηκε από τους χυμοποιούς στην κλειστή τελικά σύσκεψη και περιορίστηκε να πει ότι άκουσε τα αιτήματά τους που είναι μία μακρόχρονη σύμβαση με την επιχείρηση που διαχειρίζεται τον βιολογικό καθαρισμό.

Από την πλευρά του είπε ότι τους τόνισε ότι πρέπει να τηρούν το νόμο, να έχουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να τηρούν τις συμβάσεις με τις ΔΕΥΑ που διαχειρίζονται το βιολογικό καθαρισμό.

Παράλληλα πρόσθεσε: «Έχω εμπιστοσύνη στις δημοτικές διοικήσεις και του Άργους και του Ναυπλίου, ώστε συνεργαζόμενοι και με εμάς να επιλύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο πλήττει αντικειμενικά την πλέον τουριστική περιοχή της περιφέρειας».

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, για το οποίο χρειάζονται πόροι, προσπάθεια, τήρηση του νόμου και σεβασμός και στις δημοτικές αρχές.

Ασφαλιστικά μέτρα

Εντωμεταξύ, από την αρχή του Μαρτίου με απόφασή του το Πρωτοδικείο Ναυπλίου έχει επιτρέψει την επαναλειτουργία των χυμοποιείων για τα οποία έχουν καταγγελθεί οι συμβάσεις με τη ΔΕΥΑΑΡ-Μ, υπό όρους, σε ότι έχει να κάνει με τη διάθεση λυμάτων στο Βιολογικό Καθαρισμό Άργους – Ναυπλίου. Η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει τα εργοστάσια, τους αφήνει με περιορισμούς τη δυνατότητα να λειτουργήσουν.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, θα πρέπει να μειωθεί ο όγκος των λυμάτων κατά 10% τουλάχιστον για κάθε εργοστάσιο και να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα όρια των ρύπων σύμφωνα με τις προηγούμενες συμβάσεις που είχαν με τη ΔΕΥΑΑΡΜ. Οποιαδήποτε παραβίαση αυτών των προϋποθέσεων σημαίνει αυτόματη καταγγελία της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΥΑΑΡΜ και των χυμοποιείων.

Στην απόφαση προβλέπεται ακόμα η διενέργεια μικροβιολογικών εξετάσεων στα δείγματα από ανεξάρτητα ή κρατικά μικροβιολογικό εργαστήρια. Την ίδια στιγμή η ΔΕΥΑΑΡ-Μ κρατά τις βιομηχανίες σε στενό κλοιό, προαναγγέλοντας καθημερινούς ελέγχους. Σε ελέγχους και επιβολή προστίμων έχει προχωρήσει και η Περιφέρεια.

Λιμενικό Σώμα: Ρύπανση Αργολικού κόλπου

Νίπτει τας χείρας του ο υπουργός

Να σημειωθεί ότι όπως είχε δηλώσει από τις αρχές του μήνα στη βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου που είναι αρμόδια να ενεργεί ελέγχους και να επιβάλλει κυρώσεις έχει κάνει ήδη 7 ελέγχους σε βιομηχανίες και έχει επιβάλλει αντίστοιχες κυρώσεις. Επίσης έχει διενεργήσει 4 ελέγχους στο βιολογικό καθαρισμό.

Ο κος Σκρέκας έχει δηλώσει ακόμα ότι από τις 17/12/2020 έχουν τεθεί νέοι όροι για την διασφάλιση της προστασίας Περιβάλλοντος και εντός 6μήνου ο διαχειριστής του βιολογικού καθαρισμού πρέπει να υποβάλλει στοιχεία τεκμηρίωση για την ικανότητα του βιολογικού καθαρισμού να ανταποκρίνεται σε αυτούς τους νέους όρους.

Εντωμεταξύ με παρέμβασή τους προς τους Υπουργούς Εσωτερικών Μάκη Βορίδη· Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα· και Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό ο βουλευτής Γιάννης Ανδριανός είχε επισημάνει την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης λύσης στο σοβαρό και πολυεπίπεδο πρόβλημα του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων που απορρέουν στον Αργολικό Κόλπο. Ανάλογες ερωτήσεις έχουν γίνει και από τους υπόλοιπους βουλευτές.

Οι αρμόδιοι υπουργεί ωστόσο, όπως φαίνεται νίπτουν τας χείρας τους για το σοβαρό αυτό θέμα.

Ο Σκρέκας

Ακολουθεί απάντηση του αρμόδιου υπουργού περιβάλλοντος Κωνσταντίνου Σκρέκα σε ανάλογη ερώτηση του βουλευτή Ανδρέα Πουλά: «H διασφάλιση της καλής κατάστασης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών λυμάτων, αλλά και των αποχετευτικών δικτύων, καθώς και η αποκατάσταση ζημιών και δυσλειτουργιών αποτελεί ευθύνη των αρμόδιων φορέων λειτουργίας (Δήμοι, ΔΕΥΑ, Εταιρείες ύδρευσης-αποχέτευσης).

Η διαχείριση των αστικών λυμάτων καθορίζεται από την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ «περί επεξεργασίας αστικών λυμάτων», η οποία ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με την ΚΥΑ 5673/400/1997, όπως ισχύει.

Το Τμήμα Ελέγχου και Σχεδιασμού Επεξεργασίας Λυμάτων/ΥΠΕΝ έχει ως αρμοδιότητα την παρακολούθηση εφαρμογής της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για τους οικισμούς που εμπίπτουν σε αυτή. Για το σκοπό αυτό συλλέγει, ελέγχει και αξιολογεί τα τεχνικά και λειτουργικά δεδομένα των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) τα οποία καταχωρούνται από τους αρμόδιους φορείς λειτουργίας των ΕΕΛ στην Εθνική Βάση Δεδομένων των ΕΕΛ (http://astikalimata.ypeka.gr).

Συγκεκριμένα για την Ε.Ε.Λ. Άργους-Ναυπλίου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί μέχρι σήμερα στην Εθνική Βάση Δεδομένων των ΕΕΛ, η εγκατάσταση λειτουργεί σύννομα, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις τις οποίες θέτει η Οδηγία. Η οικεία Περιφέρεια (επισυνάπτεται το έγγραφό της), έχει διενεργήσει ελέγχους τόσο σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όσο και στην Ε.Ε.Λ. Άργους-Ναυπλίου και στην παρούσα χρονική περίοδο, είναι σε εξέλιξη περιβαλλοντική επιθεώρηση ώστε να διερευνηθεί περαιτέρω το περιστατικό της ρύπανσης του αργολικού κόλπου, το οποίο έλαβε χώρα στις αρχές Φεβρουαρίου.»

Το δε επισυναπτόμενο έγγραφο της Περιφέρειας αναφέρεται στους ελέγχους και στις διοικητικές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Περιφέρεια για παραβάσεις της περιβαλλοντικής τους αδειοδότησης  και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας τόσο στις  βιομηχανίες όσο και στον  βιολογικό».

Έλεγχοι και κυρώσεις

Σύμφωνα με έγγραφο της Περιφέρειας, που ουσιαστικά καλείται να βγάλει το φίδι από την τρύπα, με αριθμό πρωτοκόλλου 54506/2-3-2021, έχουν διενεργηθεί έκτακτοι έλεγχοι κατόπιν υποβολής αναφορών/καταγγελιών σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής χυμών και έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις διοικητικές κυρώσεις για παραβάσεις της περιβαλλοντικής αδειοδότησής τους.

Αναφέρει το έγγραφο:  «Κατά το αναφερόμενο διάστημα έχουν διενεργηθεί από την υπηρεσία μας και το ΚΕΠΠΕ έκτακτοι έλεγχοι κατόπιν υποβολής αναφορών/καταγγελιών σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής χυμών και έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις διοικητικές κυρώσεις για παραβάσεις της περιβαλλοντικής αδειοδότησής τους και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας (Αποφάσεις Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με αρ.πρ.76223/6893/10-10-2014, αρ.πρ.160267/2933/11-7-2016, αρ.πρ.160258/2932/11-7-2016, αρ.πρ.194575/3543/8-8-2016, αρ.πρ.3392156/6015/16/26-1-2017, αρ.πρ.119567/1975/25-7-2017, αρ.πρ.206975/3624/13-8-2019).

Επίσης έχουν διενεργηθεί έλεγχοι στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Άργους – Ναυπλίου (φορέας που έχει την ευθύνη παρακολούθησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών τόσο των εισερχομένων όσο και των εξερχομένων υγρών αποβλήτων) και έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις διοικητικές κυρώσεις για παραβάσεις της περιβαλλοντικής αδειοδότησής της και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας (Αποφάσεις Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με αρ.πρ.45862/831/2-8-2016, αρ.πρ.337136/5520/17/25-1-2018, αρ.πρ.82347/1514/11-6-2019, αρ.πρ.28687/609/17-2-2020).

Στις ανωτέρω εγκαταστάσεις αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η περιβαλλοντική επιθεώρηση».

Ανθρώπινη αλυσίδα

Μαζί με όλα αυτά έχει προηγηθεί και διαμαρτυρία πολιτών οι οποίοι σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα στην παραλιακή για να σταματήσει η ρύπανση στη θάλασσα. Εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος του δρόμου κρατώντας πανό και ζητώντας να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται επί σειρά ετών. Οι φίλοι του υγρότοπου Ναυπλίου – Νέας Κίου θέλησαν να περάσουν το μήνυμα πως φαινόμενα σαν αυτό που συμβαίνει δεν πρέπει να επαναληφθούν ξανά και πως οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται διότι ο Αργολικός κόλπος είναι ένα κομμάτι της ζωής όλων μας.

Ρύπανση Αργολικού Κόλπου

Το κίτρινο ζουμί

Από τις αρχές Φεβρουαρίου έχουν κινητοποιηθεί οι αρχές για το πρόβλημα της ρύπανσης με το κίτρινο ζουμί που πέφτει στον Αργολικό κόλπο. Λιμενικοί, στο σημείο που παρατηρείται η μεγαλύτερη ρύπανση,  τοποθέτησαν πλωτό φράγμα στη θάλασσα για να περιορίσει τη ρύπανση που έχει προκληθεί, ενώ ενημερώθηκε υπηρεσιακά και ο εισαγγελέας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη περιοχή του Αργολικού κόλπου έχει αυτή τη χαρακτηριστική δυσοσμία, ενώ παράλληλα προκαλείται ρύπανση, με κίνδυνο η περιοχή να μετατραπεί σε μία περιβαλλοντική βόμβα.

Μάλιστα οι ψαράδες διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια ότι έχει αυξηθεί το φυτοπλαγκτόν με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερη οξυγόνωση στη θάλασσα και περιορισμός των ψαριών.

Εντωμεταξύ, αναπάντητο έχει μείνει το ερώτημα από που έρχονται οι σωλήνες λυμάτων και αν προέρχονται από το βιολογικό καθαρισμό ή από άλλες επιχειρήσεις. Πάντως από την αρχή Φεβρουαρίου η Περιφέρεια Πελοποννήσου κάνει εξονυχιστικούς ελέγχους για να διαπιστώσει από πού προέρχεται η ρύπανση.

Παράλληλα η περιφέρεια έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση ύψους 1.300.000 ευρώ με τη ΔΕΥΑ Αργους Μυκηνών για την αντικατάσταση του αγωγού διάθεσης λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού Άργους – Ναυπλίου. «Ρυθμίζεται έτσι το μεγάλο ζήτημα του Βιολογικού Καθαρισμού Άργους – Ναυπλίου, ο οποίος βρίσκεται πράγματι σε άσχημη κατάσταση, όπως διαπίστωσα από την πρόσφατη επίσκεψή μου στην εν λόγω μονάδα» είχε δηλώσει ο περιφερειάρχης όταν είχε επισκεφθεί τον Βιολογικό και είχε διαπιστώσει ιδίοις όμασι το πρόβλημα.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis