Την επόμενη μέρα για την έξοδο στην κανονικότητα σχεδιάζει ο δήμος της Καλαμάτας στην κατεύθυνση ανάδειξης του τουρισμού. Στόχος η εξωστρέφεια των δράσεων που παράγει η πόλη είτε μέσα από το καταξιωμένο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, είτε μέσα από δράσεις πολιτισμού, είτε μέσα από την αξιοποίηση του Αεροδρομίου, του Πανεπιστημίου κι άλλων δομών, οι συνεργασίες με ιδιώτες και φορείς αποτελούν σημεία πάνω στα οποία έχει χτιστεί το πρόγραμμα για το 2021, το οποίο φυσικά θα πάει προς έγκριση στον ΕΟΤ
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Καλαμάτας εγκρίθηκε το ετήσιο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής για το έτος 2021 και έγινε ο απολογισμός δράσεων έτους 2020
Τη συνεδρίαση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ο οποίος επισήμανε ότι τον τελευταίο χρόνο οι συνθήκες της υγειονομικής κρίσης έχουν διαμορφώσει ένα νέο, πρωτόγνωρο σκηνικό, στον τουρισμό, την αγορά και γενικότερα της οικονομίας. Εκτίμησε ότι «οι επιπτώσεις της πανδημίας ότι θα μας ακολουθούν για αρκετό καιρό μετά το άνοιγμα της αγοράς, κι αυτό αναγκαστικά τροποποιεί μέρος και του δικού μας σχεδιασμού, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους χρόνους υλοποίηση του προγράμματός μας, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι αλλάζει η ουσία των στόχων, ούτε φυσικά υπάρχουν εκπτώσεις στη στρατηγική επιλογή που ως Δήμος έχουμε κάνει. Τα σημερινά δεδομένα που έχουμε μας οδηγούν στην κατεύθυνση ότι η φετινή επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου προγραμματίζεται περί τα μέσα Μαΐου».
Ειδικότερα ανέφερε ότι «σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει σήμερα, από τους αρμόδιους φορείς υπάρχουν οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις -αν θέλετε- έως τις 14 Μαΐου θα έχουν αρθεί σταδιακά οι περιορισμοί, εφόσον φυσικά το επιτρέπουν οι εκτιμήσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων για την εξέλιξη της πανδημίας. Θα έχει προηγηθεί πιλοτική εφαρμογή των μέτρων, τα οποία δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί».
Όσον αφορά στο πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας, ο κ. Βασιλόπουλος είπε ότι «ως Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή κινηθήκαμε στην κατεύθυνση ανάδειξης του τουρισμού ως βασικό αναπτυξιακό συστατικό στο μείγμα πολιτικής που θέλαμε να εφαρμόσουμε. Άλλωστε στο πλαίσιο αυτό ενεργοποίησα Αντιδημαρχία Τουρισμού, συστάθηκε εκ νέου η Επιτροπή που σήμερα συζητάμε, διατέθηκαν χρηματοδοτικοί πόροι ως προς την δημιουργία ενός νέου σχεδιασμού για την τουριστική προβολή του Δήμου. Βασική επιδίωξη η ενίσχυση της εξωστρέφειας της πόλης, η δημιουργία συνθηκών περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης, η παρουσίαση της Καλαμάτας και του Δήμου συνολικά υπό ένα νέο πρίσμα, που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις».
Παραθέτοντας τα βήματα που έχουν γίνει ο Δήμαρχος Καλαμάτας σημείωσε αρχικά ότι ο κορωνοϊός δεν επέτρεψε στην Δημοτική Αρχή να τρέξει όσο γρήγορα επιθυμούσε στην υλοποίηση του σχεδιασμού της. Ωστόσο, πρόσθεσε, «πέραν των δράσεων που αναπτύχθηκαν και της προβολής που υπήρξε, έχουν γίνει κρίσιμα και ουσιαστικά βήματα, όπως για παράδειγμα η έναρξη των διαδικασιών για το στρατηγικό σχεδιασμό σε συνεργασία με το Διάζωμα. Μία συνεργασία που μέσω του στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε μία νέα ταυτότητα, στοχευμένες στρατηγικές μάρκετινγκ και επικοινωνίας κ.ά.».
Όσον αφορά τις προσδοκίες για την τρέχουσα χρονιά, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς και τις δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε λόγω της υγειονομικής κρίσης, χαρακτήρισε το 2021 «έτος μεταβατικό». Τόνισε ότι είναι κρίσιμο ό,τι χτίσουμε να είναι σε σωστή βάση και όχι για την εξυπηρέτηση ευκαιριακά της προβολής του Δήμου. Το 2021 είναι ένα έτος – σημείο αναφοράς για την Καλαμάτα, με αφορμή τους επετειακούς εορτασμούς για την συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στη σύνδεση αυτή», συνέχισε, «έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα». Θα υπάρξει εξωστρέφεια των δράσεων που παράγει η πόλη είτε μέσα από το καταξιωμένο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, είτε μέσα από δράσεις πολιτισμού, είτε μέσα από την αξιοποίηση του Αεροδρομίου, του Πανεπιστημίου κι άλλων δομών, οι συνεργασίες με ιδιώτες και φορείς αποτελούν σημεία πάνω στα οποία έχει χτιστεί το πρόγραμμα για το 2021, το οποίο φυσικά θα πάει προς έγκριση στον ΕΟΤ.
Κλείνοντας ο Δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε: «Επενδύουμε στην εξωστρέφεια, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας. Επιδιώκουμε με πρόγραμμα και σχέδιο να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, εκμεταλλευόμενοι σύγχρονα εργαλεία και επικοινωνώντας τον τόπο μας που είναι γεμάτος ιστορία, πλούσιος σε φυσική ομορφιά, με άριστο κλίμα, διαθέτοντας μοναδικής ποιότητας προϊόντα. Με συνεργασίες. Μα πάνω απ’ όλα, προσέχουμε και λαμβάνουμε όλα τα προληπτικά μέτρα ενάντια στην πανδημία, ώστε η περιοχή μας, ο Δήμος μας να αναδειχθεί ως ένας ελκυστικός και ταυτόχρονα ασφαλείς προορισμός όλες τις εποχές του χρόνου».
Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε η πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Ελένη Αλειφέρη τονίζοντας ότι για πρώτη φορά ο Δήμος έβαλε στην εκστρατεία για τον τουρισμό την λέξη «Καλαμάτα» και πρώτη φορά δημιουργήθηκε οργανωμένη δομή τουριστικής προβολής με προγραμματισμό και συνέχεια. «Δεν είναι εύκολο να χτίσεις όνομα στην τουριστική αγορά μέσα σε λίγο χρόνο. Χρειάζεται προγραμματισμός, έξυπνες δράσεις και διαρκής προσπάθεια», τόνισε η κα Αλειφέρη.
Ακολούθησε απολογισμός έργου από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Καλαμάτας Νίκο Γιαννακόπουλο και διαλογική συζήτηση επ’ αυτού. Στη συνέχεια συζητήθηκε το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής του Δήμου Καλαμάτας για το 2021.
Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Νίκος Μπασακίδης έκανε τις απαραίτητες διευκρινήσεις επί του προγράμματος τονίζοντας ότι επίκεντρο της πολιτικής του Δήμου θα είναι ο ίδιος ο πολίτης, οι σχέσεις μεταξύ των δημοτών και των επισκεπτών, ο αλληλοσεβασμός στο περιβάλλον, στην κουλτούρα και στον πολιτισμό. Στόχος, υπογράμμισε είναι να δημιουργηθεί ένας δημιουργικός συνασπισμός εξωστρέφειας με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης.
Το πρόγραμμα έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τα συμμετέχοντα μέλη της Επιτροπής στην τηλεδιάσκεψη και ακολούθως, όπως είπε ο κ. Μπασακίδης και συμφώνησαν όλοι, θα συζητηθεί αναλυτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο.