home design 800x400

home design 1170Χ320

Άμπωτη: Αντικείμενο έρευνας σε όλη τη Μεσόγειο

Άμπωτη στον Αργολικό Κόλπο

Αντικείμενο έρευνας αποτελεί η πρόσφατη παλίρροια (άμπωτη) που παρατηρήθηκε στις ελληνικές παραλίες, αλλά και σε άλλες γειτονικές χώρες της Μεσογείου και εύλογα προκάλεσε το ενδιαφέρον του κοινού.

Θυμίζουμε ότι την παρελθούσα εβδομάδα η θάλασσα σε πολλές παράκτιες περιοχές της χώρας, αποτραβήχτηκε αφήνοντας τον, μέχρι πρότινος βυθό της, σε κοινή θέα.

Το φαινόμενο παρακολουθείται και καταγράφεται στην πλατφόρμα ωκεανογραφικής παρατήρησης και πρόγνωσης MARINOMICA (http://odysseaplatform.eu/) που δημιουργήθηκε μέσω του ευρωπαϊκού έργου H2020 ODYSSEA. Στο έργο συμμετέχει το Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 
Η πλατφόρμα MARINOMICA φιλοξενεί μια διευρυμένη βάση ωκεανογραφικών δεδομένων από παρατηρήσεις και προγνώσεις, συμβατή με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές βάσεις, όπως αυτή των θαλασσίων υπηρεσιών του Copernicus.

Άμπωτη στον Αργολικό Κόλπο

Συνδέεται επίσης με οκτώ παρατηρητήρια γύρω από τις ακτές, στις βόρειες από το λιμάνι της Βαλένθια μέχρι την Καβάλα, και στις νότιες από το Μαρόκο μέχρι την Αίγυπτο, τα οποία σε πραγματικό χρόνο συλλέγουν επιτόπιες ωκεανογραφικές μετρήσεις. Το έργο ODYSSEA συντονίζεται από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η MARINOMICA παρέχει προβλέψεις για την εξέλιξη της παλίρροιας, καθώς και οπτικό υλικό από την περιοχή της Μεσογείου. Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν την ένταση της άμπωτης, με τον παλιρροιογράφο στο Θρακικό πέλαγος να μετρά περί τα 45 εκατοστά πτώση και γενικά περί τα 40 εκατοστά στις βόρειες, αλλά περίπου τη μισή πτώση, περί τα 20-25 εκατοστά, στις νότιες ακτές της Μεσογείου, σύμφωνα με τον Νίκο Καμπάνη, επικεφαλής του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ.

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis