Εντός της ημέρας αναμένεται να αναχωρήσει από την Καλαμάτα το πλοίο Elbeik με τα 1.780 αιγοπρόβατα και ζωοειδή, το οποίο μετά από Οδύσσεια μηνών στη Μεσόγειο βρέθηκε στην Ελλάδα για ανεφοδιασμό. Το πλοίο «φάντασμα» δεν έχει γίνει δεκτό σε κανένα λιμάνι από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν ξεκίνησε από την Ισπανία με προορισμό τη Λιβύη, λόγω του φόβου ότι τα ζώα μπορεί να πάσχουν από καταρροϊκό πυρετό.
Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν ήταν εύκολη καθώς το πλοίο είχε περάσει από χώρες της Μεσογείου ζητώντας να ελλιμενιστεί, όμως το αίτημά του δεν γινόταν δεκτό υπό τον φόβο ασθενειών των ζώων που μεταφέρονται.
Συγκεκριμένα έχει απαγορευτεί ο κατάπλους του πλοίου στη Σαρδηνία και σε λιμάνια της Λιβύης, της Αιγύπτου, της Τουρκίας και της Κύπρου. Μετά τα απανωτά απαγορευτικά, το φορτηγό έχει πάρει πορεία επιστροφής στην Ισπανία και συγκεκριμένα προς το λιμάνι της Καρθαγένης.
Αυτό κινητοποίησε τις ισπανικές αρχές που δήλωσαν πως εάν τα ζώα έφταναν στην Ισπανία θα έπρεπε να θανατωθούν υπό των φόβο των ασθενειών. Οι ιδιοκτήτες των πλοίων και των ζώων ξεκίνησαν να ψάχνουν λύση προκειμένου να μην χάσουν χρήματα από την θανάτωση. Το βασικό σκεπτικό είναι ότι τα ζώα του Elbeik δεν θα μπορούσαν να βρεθούν ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά παντού έβρισκαν κλειστές πόρτες.
Έπειτα από παρέμβαση της Στέλλας Κυριακίδου, Κύπριας επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητήθηκε από την Ελλάδα η παροχή βοήθειας στο πλοίο όσον αφορά τον ανεφοδιασμό του με καύσιμα και τρόφιμα. Έτσι το “Elbeik” αναμένεται προσέγγισε το λιμάνι της Καλαμάτας για τροφοεφόδια, τόσο για τα μέλη του πληρώματος όσο και για τα μεταφερόμενα ζώα. Το “Elbeik” αγκυροβόλησε σε απόσταση περίπου 3 ναυτικών μιλίων από την ακτή.
Λόγω της φύσης του φορτίου και των φόβων λόγω της πιθανής ασθένειας, οργανώθηκε μια μεγάλη επιχείρηση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας και κλιμάκιο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες υγειονομικές διαδικασίες κατά τον ανεφοδιασμό.
Η περιπέτεια του πλοίου έχει απασχολήσει και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με το Politico να κάνει ειδική μνεία στη συμβολή της κ. Κυριακίδου στην εξεύρεση λύσης, ενώ ενέργειες έχουν γίνει και από τη διεθνή ΜΚΟ για την ευημερία των ζώων φάρμας CIWF.