home design 800x400

Δοτός και χωρίς σταυρό ο πρόεδρος για τις μικρές κοινότητες

Χωρίς σταυρό και δοτός από τον υποψήφιο δήμαρχο, θα είναι ο πρόεδρος κάθε μικρής κοινότητας (κάτω των 300 κατοίκων) σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος για την αυτοδιοίκηση.

Ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος θα πηγαίνει υποχρεωτικά πακέτο με έναν και μοναδικό υποψήφιο Πρόεδρο Κοινότητας, που κανείς δεν θα σταυρώσει, αλλά θα τον βγάλει ή δεν θα τον βγάλει Πρόεδρο το “ρεύμα” που συνολικά θα κουβαλά ο κεντρικός Συνδυασμός στην περιοχή του. 

Και αυτό γιατί όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που οδεύει προς ψήφιση, πρόεδρος στις δημοτικές κοινότητες έως 300 κατοίκους πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος του Συνδυασμού στον οποίο καταμετρήθηκαν τα περισσότερα έγκυρα ψηφοδέλτια κατά την αρχική ψηφοφορία (Α’ γύρος) στη Δημοτική Ενότητα.

Οι υποψήφιοι των υπόλοιπων Συνδυασμών, κατά τη σειρά των καταμετρημένων εγκύρων ψηφοδελτίων, λογίζονται ως αναπληρωματικοί. Σε περίπτωση ισοψηφίας, το Πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι αν ο πρόεδρος που θα εκλεγεί με τον Α΄ συνδυασμό, ο μη γένοιτο, πάθει κάτι τότε ο συνδυασμός χάνει την κοινότητα διότι αναπληρωματικός ορίζεται ο εκπρόσωπος του Β΄ συνδυασμού!

Διαμαρτυρία για τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων

Παράλληλα η κυβέρνηση επιμένει στη γενναία μείωση των δημοτικών συμβούλων η οποία σύμφωνα με όσα ορίζει το νομοσχέδιο «το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελείται από:

α) 11 μέλη, σε Δήμους με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους,

β) 13 μέλη, σε Δήμους με πληθυσμό από 2.001 έως 5.000 κατοίκους,

γ) 17 μέλη, σε Δήμους με πληθυσμό από 5.001 έως 10.000 κατοίκους,

δ) 21 μέλη, σε Δήμους με πληθυσμό από 10.001 έως 30.000 κατοίκους,

ε) 27 μέλη, σε Δήμους με πληθυσμό από 30.001 έως 50.000 κατοίκους,

στ) 33 μέλη, σε Δήμους με πληθυσμό από 50.001 έως 100.000 κατοίκους,

ζ) 37 μέλη, σε Δήμους με πληθυσμό από 100.001 – 200.000 κατοίκους και

η) 41 μέλη, σε Δήμους με πληθυσμό από 200.001 και άνω κατοίκους».

Στο θέμα έχει αντιδράσει σφοδρά η ΚΕΔΕ αφού σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Δ. Παπαστεργίου: «Το θέμα του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων: θα συνεχίσουμε να επιμένουμε, και θα το πούμε και στη Βουλή στα πλαίσια της διαβούλευσης επίσημα, ότι η μείωση του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων είναι πάρα πολύ μεγάληΜπορώ να καταλάβω ότι σε ένα μεγάλο Δημοτικό Συμβούλιο ότι μια μικρή μείωση θα βοηθούσε στον καλύτερο διάλογο και στο να δώσουμε χρόνο στους Συμβούλους να αναπτύξουν τις απόψεις τους, σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο τώρα 21 ή 23 ατόμων δεν νομίζω πως χωράει περαιτέρω μείωση. (…) Η πρότασή μας είναι αυτή ακριβώς, να δούμε τουλάχιστον στα μεγάλα Δημοτικά Συμβούλια μια μείωση η οποία θα είναι κοντά στο 10 %, στα μικρά Δημοτικά Συμβούλια, στα Συμβούλια των μικρών Δήμων, δεν βλέπω ότι υπάρχει κανείς απολύτως λόγος

Σχόλια

Exit mobile version