home design 800x400

home design 1170Χ320

Πανεπιστήμιο Πατρών: Εκπαιδευτική πρωτοβουλία για τη σύνδεση των φοιτητών με τη βιομηχανία

Πανεπιστήμιο Πατρών

Μια εξαιρετική εκπαιδευτική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο Πατρών συνδέοντας τους φοιτητές με τη βιομηχανία. Το Teaching Factory, όπως ονομάζεται, δηλαδή η πρακτική εξάσκηση των φοιτητών σε πραγματικές συνθήκες, δίνει τεράστια πλεονεκτήματα στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, διότι μπορεί να τα συνδέει με βιομηχανικές επιχειρήσεις, εντός και κυρίως εκτός Ελλάδος.

Αυτά, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Χρυσολούρης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και ιδρυτής του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο καθηγητής τονίζει ότι γεωγραφικές αποστάσεις εξαφανίζονται, λόγω των νέων τεχνολογιών και αυτό δίνει μία νέα ώθηση και στην ελληνική βιομηχανία και στην ελληνική οικονομία.

Μάλιστα, ο Γιώργος Χρυσολούρης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι «το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού του Πανεπιστημίου Πατρών είναι ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας του Teaching Factory, η οποία έχει βρει ήδη θετική ανταπόκριση στην υπόλοιπη Ευρώπη», ενώ το αντικείμενο του Teaching Factory, όπως προσθέτει, «έχει βρει ευρεία αποδοχή στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στην βιομηχανία και ως εκ τούτου τα επόμενα χρόνια περιμένουμε μία ιδιαίτερη άνθισή του».

Παράλληλα, το συγκεκριμένο Εργαστήριο, σύμφωνα με τον Γιώργο Χρυσολούρη, εργάζεται με βιομηχανίες της Ευρώπης εδώ και περίπου μία 20ετία, ενώ είναι το μεγαλύτερο εργαστήριο σε εφαρμοσμένη βιομηχανική έρευνα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης έχοντας αναπτύξει από την αρχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης τεχνολογίες σχετικές με το Industry 4.0.

Ακόμη, εκτιμά, ότι μετά την πανδημία, η εμπειρία που αποκτήθηκε με την χρήση των τεχνολογιών, θα αποτελέσει εργαλείο για περαιτέρω ανάπτυξη και των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και της ελληνικής βιομηχανίας.

Διπλή ευκαιρία

Ειδικότερα, απαντώντας ο Γιώργος Χρυσολούρης στο ερώτημα, γιατί η εκπαιδευτική πρωτοβουλία Teaching Factory μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και για τις ελληνικές βιομηχανίες, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:

«Θα πρέπει ίσως να ξεκινήσουμε από την αρχική ιδέα του Teaching Factory, που ξεκίνησε από την δουλειά μου στο ΜΙΤ, στην δεκαετία του ΄80. H αρχική σκέψη ήταν ότι όπως οι γιατροί εκπαιδεύονται στα λεγόμενα Teaching Hospitals, δηλαδή σε νοσοκομεία που είναι συνδεδεμένα με τα πανεπιστημιακά τμήματα ιατρικής, έτσι και για τους μηχανικούς έπρεπε να υπάρχει το Teaching Factory, δηλαδή μία δυνατότητα να συνδεθούν με την βιομηχανική παραγωγή. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Teaching Factory, η οποία, όταν ήρθα στην Ελλάδα, εξελίχθηκε περισσότερο. Η τεχνολογία δίνει πλέον την δυνατότητα να επικοινωνεί κάποιος με ένα εργοστάσιο εξ αποστάσεως και να υπάρχει άμεση αλληλεπίδραση, μεταξύ φοιτητών / διδακτικού προσωπικού και ανθρώπων της βιομηχανίας, οι οποίοι παραμένουν μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές και στο διδακτικό προσωπικό, να γνωρίσουν θέματα και αντικείμενα της βιομηχανίας και αντίστροφα το προσωπικό της βιομηχανίας, να επεξεργάζεται ιδέες που προκύπτουν από τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό, προς όφελος της βιομηχανικής παραγωγής. Αυτό, προσφέρει τεράστια πλεονεκτήματα στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, διότι μπορεί να τα συνδέει με βιομηχανικές επιχειρήσεις, εντός και εκτός κυρίως Ελλάδος, όπως στην δική μας την περίπτωση, που το εργαστήριό μας συνδέθηκε με την εταιρεία Volvo, στη Βόρεια Ευρώπη. Οι φοιτητές μας επεξεργάστηκαν, στην διάρκεια δύο εξαμήνων, θέματα και λύσεις που αφορούσαν την βιομηχανική παραγωγή, με την βοήθεια των νέων τεχνολογιών, χωρίς απαραίτητα να χρειαστεί να ταξιδέψει κάποιος στη Σουηδία. Οι φοιτητές γνώρισαν μία βιομηχανία και τα προβλήματά της, οι δε άνθρωποι της βιομηχανίας γνώρισαν το φοιτητικό κοινό και το διδακτικό προσωπικό για να επιλύσουν προβλήματα που με τις νέες, φρέσκιες ιδέες από τους φοιτητές να δίνουν λύσεις που πιθανόν οι άνθρωποι της βιομηχανίας να είχαν δυσκολία να τις βρουν. Παρόμοιες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες έχουν υπάρξει και με την ελληνική βιομηχανία, με ελληνικές δηλαδή μεταποιητικές επιχειρήσεις, όπου και αυτές έχουν τα ίδια πλεονεκτήματα με εκείνες του εξωτερικού. Μπορούν δηλαδή, να συνδεθούν άμεσα με το πανεπιστημιακό περιβάλλον και να επεξεργαστούν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis