home design 800x400
home design 1170Χ320

Ένα σημαντικότατο έργο για το περιβάλλον και την ανάπτυξη της Ερμιονίδας

Αποχετευτικό στην Ερμιονίδα

Το αποχετευτικό, μαζί με την ύδρευση- άρδευση και την κυκλοφοριακή σύνδεσή της με το κέντρο του νόμου, αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα της Ερμιονίδας. Μια περιοχή που ενώ έχει επιλεγεί από κροίσους και διάσημους ως χώρος για τις εξοχικές τους κατοικίες στερείται βασικών υποδομών. Η σημερινή δημοτική αρχή καταβάλει τεράστια προσπάθεια να καλύψει τον χρόνο που σπατάλησαν προηγούμενες δημοτικές αρχές για να αναβαθμιστεί ποιοτικά η ζωή στην Ερμιονίδα.

Ένας δήμος με μεγάλη έκταση και με διάσπαρτους τους οικισμούς, αντιλαμβάνεται κανείς το ύψος του κόστους βελτίωσης των υποδομών. Το κόστος δυσβάστακτο, αφού πίσω από την λαμπρή βιτρίνα των «πλουσίων», οι κάτοικοι θα αδυνατούσαν από μόνοι τους να σηκώσουν το βάρος των έργων. Αρωγό στην προσπάθειά της αυτή, η Δημοτική Αρχή Γεωργόπουλου βρήκε, μέσω Περιφερειακής διοίκησης, το ΕΣΠΑ.

‘Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος: «Η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στο Δήμο Ερμιονίδας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Πορτοχελίου και σε ένα μεγάλο τμήμα του Κρανιδίου είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού λύνεται ένα καθημερινά μείζον πρόβλημα των δημοτών μας.

Ο λαός λέει : «κάλλιο αργά παρά ποτέ» και αυτό επιβεβαιώνεται στο συγκεκριμένο έργο, αφού θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν κάποιες δεκαετίες.
Σήμερα το έργο αυτό βρίσκεται σε ένα προχωρημένο κατασκευαστικό στάδιο που όμως δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Όταν το αποχετευτικό δίκτυο ολοκληρωθεί, το αποτέλεσμα θα διαγράψει την δυσφορία και θα επικροτήσει την υπομονή που δείξαμε αμφότεροι έως τώρα.

Ένα τέτοιου μεγέθους έργο στο Δήμο Ερμιονίδας, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με ιδία χρηματοδότηση και γι’ αυτό τον λόγο αξιοποιείται το επενδυτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που με την αρωγή της Περιφέρειας σχεδιάστηκε και πραγματώνεται».
Το έργο έχει ενταχθεί με τον τίτλο: Ολοκλήρωση αποχετευτικού δικτύου Κρανιδίου, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στις υποδομές μεταφορών, Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 2014-2020

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 6.620.882,03 και καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό ταμείο Συνοχής.
Ολοκλήρωση κατασκευής του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης στους οικισμούς Κρανίδι και Πορτοχέλι καθώς και των αγωγών μεταφοράς Πορτοχελίου- Κρανιδίου, συμπληρώνεται με την ολοκλήρωση των 12 απαιτούμενων αντλιοστασίων καθώς και την κατασκευή μονάδας προεπεξεργασίας βοθρολυμάτων στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Κρανιδίου.

Τα οφέλη

Τα οφέλη από με την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου, δεν είναι μόνο ότι τα αστικά λύματα των οικισμών Κρανιδίου, Πορτοχελίου και Κοιλάδας, θα συλλέγονται και θα διατίθενται στην υφιστάμενη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, με συνέπεια την αδρανοποίηση των βόθρων, σηπτικών ή στεγανών, τη βελτίωση της ποιότητας των επιφανειακών νερών και των ακτών και την προστασία του περιβάλλοντος γενικά, αλλά και με την αύξηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης της περιοχής. Κανείς δεν θα ήθελε να επενδύσει σε μια περιοχή όπου το αποχετευτικό δεν έχει λυθεί.

Η λειτουργία ατομικών βιολογικών καθαρισμών θα ανέβαζε το κόστος λειτουργίας μιας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στα ύψη, χωρίς να λύνει το θέμα αποχέτευσης των επεξεργασμένων υγρών λυμάτων.

Σημαντικότατο για τον υπόγειο υδροφορέα είναι ότι σταδιακά θα εξαλειφτεί και το περιβαλλοντικό πρόβλημα της διάθεσης των λυμάτων σε απορροφητικούς βόθρους ή ακόμα χειρώτερα σε πηγάδια, τα οποία αποτελούσαν φτηνή λύση για τα νοικοκυριά σε όλη την χώρα αλλά άμεσα καταστροφική για τον υπόγειο υδροφορέα. Ακόμα και όταν τα πηγάδια είναι άνυδρα, δεν παύουν να είναι σε άμεση σύνδεση με τον υπόγειο υδροφορέα.

Αντιλαμβάνεται πλέον κανείς την σημασία του ΕΣΠΑ για την επίλυση ενός τόσο περιβαλλοντικού και αναπτυξιακού ζητήματος της Ερμιονίδας.

Σχόλια

Ένα σχόλιο

  1. Ευάγγελος Αλεξανδρής

    Ας είν’ καλά οι Ευρωπαίοι συμπολίτες που χρηματοδοτούν τα δημόσια ελληνικά έργα!
    Ευρωπαϊκές σημαίες όμως πότε θα δούμε στους ελληνικούς Δήμους που υποστηρίζονται από την Ευρώπη;

    https://bestanimations.com/media/europe/981974820european-union-eu-flag-waving-gif-animation-3.gif#.YESrk8GpJaU.link

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis