home design 800x400

home design 1170Χ320

Οι Συνελεύσεις και τα Συντάγματα του Αγώνα σε Ερμιόνη, Επίδαυρο, Άργος, Τροιζήνα, Άστρος

Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης (ΙΛΜΕ) τιμώντας τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1821 συμμετέχει στην ιστορική σειρά του καναλιού Cosmote History με τίτλο «Οι Συνελεύσεις και τα Συντάγματα του Αγώνα». Θα παρουσιαστούν στο 4ο επεισόδιο της προαναφερόμενης δραματοποιημένης σειράς, τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην ιστορική αίθουσα του Μουσείου κατά τη διάρκεια της Γ΄ Εθνοσυνέλευσης 1827 στην Ερμιόνη.

Το ντοκιμαντέρ των τεσσάρων επεισοδίων θα μεταδίδεται δωρεάν για το κοινό, λόγω του ότι πρόκειται για ιστορική επετειακή σειρά, μέσω του καναλιού Cosmote στο YouTube.

Οι Συνελεύσεις και τα Συντάγματα του Αγώνα

Η νέα δραματοποιημένη ιστορική σειρά ντοκιμαντέρ 4 επεισοδίων του Σταμάτη Τσαρουχά σε συμπαραγωγή με την COSMOTE TV, από την Κυριακή 7 Μαρτίου, όλο τον Μάρτιο και κάθε Κυριακή στις 9 το βράδυ στο Cosmote History. Τα ντοκιμαντέρ θα μεταδίδονται δωρεάν στο κοινό, σε παράλληλη προβολή, από το κανάλι της Cosmote στο YouTube, πατώντας εδώ.

Γενική Σύνοψη της σειράς

Πριν και κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, οι Έλληνες προσπάθησαν να σχηματίσουν κεντρική διοίκηση προκειμένου να συντονίσουν καλλίτερα την διεξαγωγή του αγώνα τους. Για το σκοπό αυτό πραγματοποίησαν μια σειρά από τοπικές Συσκέψεις και Εθνοσυνελεύσεις, ψηφίζοντας ακόμα και Συντάγματα για την πολιτική που θα ακολουθούσαν. Οι Συσκέψεις τους άρχισαν πριν την έναρξη της Επανάστασης του 1821, στη Βοστίτσα, τη Λευκάδα, και την Αγία Λαύρα. Με το ξέσπασμα της Επανάστασης, συγκρότησαν μέσα από τις τοπικές Συνελεύσεις, των Καλτεζών, του Μεσολογγίου, και των Σαλώνων, ένα είδος «Τοπικών Οργανισμών» για την οργάνωση του Αγώνα, όπως την «Πελοποννησιακή Γερουσία» στην Πελοπόννησο, τη «Γερουσία» στη Δυτική Στερεά και τον «Άρειο Πάγο» στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Επειδή όμως οι τοπικοί οργανισμοί αδυνατούσαν να συντονίσουν συνολικά την Επανάσταση, κρίθηκε απαραίτητη η ύπαρξη κεντρικής πολιτικής διοίκησης, για αυτό και οργάνωσαν μια σειρά από Εθνικές Συνελεύσεις και Συντάγματα, ξεκινώντας από την Επίδαυρο, το Άστρος, την Ερμιόνη,-Τροιζήνα, και το Άργος. Τα Συντάγματα της Ελληνικής Επανάστασης, ήταν επηρεασμένα από τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης, κι από το Αμερικάνικο Σύνταγμα. Μέσα από τα Συντάγματα του Αγώνα, διακηρύχθηκε «η πολιτική ύπαρξη και ανεξαρτησία των Ελλήνων» καθώς ήταν αδύνατον πλέον οι Έλληνες να κοιμούνται «εις την ληθαργίαν της τυραννίας»! Στα επαναστατικά αυτά συντάγματα διακηρύχθηκε και η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας: «Η κυριαρχία ενυπάρχει εις το Έθνος, πάσα εξουσία πηγάζει εξ αυτού και υπάρχει υπέρ αυτού».

Τα επεισόδια

Οι τέσσερις ταινίες-ντοκιμαντέρ οι οποίες ξεχωριστά αποτελούν αυτοτελή επεισόδια, είναι τα εξής:

  1. «Οι προεπαναστατικές Συσκέψεις»
  2. «Οι πρώτες Επαναστατικές Συνελεύσεις»
  3. «Οι πρώτες Εθνοσυνελεύσεις» (Τα Συντάγματα της Επιδαύρου και του Άστρους)
  4. «Η Γ’ και Δ΄ Εθνοσυνέλευση» (Το Πολιτικόν Σύνταγμα της Τροιζήνας)

Γυρίσματα και βασικοί ρόλοι

Τα γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα ενώ οι αναπαραστάσεις έλαβαν χώρα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους στους οποίους διαδραματίστηκαν οι Συσκέψεις, και οι Εθνοσυνελεύσεις: στο Αίγιο, τα Σάλωνα, τη Λευκάδα, την Αγία Λαύρα, το Μεσολόγγι, τη Μονή Καλτεζών, την Επίδαυρο, το Άστρος, την Ερμιόνη, την Τροιζήνα και το Άργος.

Τους βασικούς ρόλους, ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Ρένος Χαραλαμπίδης (Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος), Νίκος Παντελίδης (Θεόδωρος Νέγρης), Μιχάλης Αγγελόπουλος (Γρηγόριος Δικαίος-Παπαφλέσσας), Ανδρέας Γιαννόπουλος (Παλαιών Πατρών Γερμανός), ενώ στους υπόλοιπους ρόλους συμμετέχουν τα μέλη των Συλλόγων «Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσας»(Αιγίου), του «Συλλόγου Αναβίωσης, Σάλωνα 1821» τα μέλη του Συλλόγου Γουριάς «Φίλοι της Παράδοσης», και τα μέλη του Συλλόγου Σαρακατσαναίων «Οι Σταυραετοί των Αγράφων».

Σχόλια

ΕΥΧΕΣ ΕΟΡΤΩΝ

poulas banner 2024
doris banner efxes2024
newsletter banner anagnostis