home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΙστορικάΠολιτισμόςΕυρώπηFeatured

Ένα μεγάλο τελετουργικό άρμα από την περιοχή της αρχαίας Πομπηίας

Η Eφορεία Αρχαιοτήτων της Πομπηίας, ανακοίνωσε προχθές την ανακάλυψη ενός εξαιρετικού ευρήματος, που αναδύθηκε ανέπαφο στην ανασκαφή της ρωμαϊκής έπαυλης στην περιοχή Civita Giuliana, βόρεια της αρχαίας Πομπηίας, έξω από τα τείχη της πόλης. Πρόκειται για ένα μεγάλο τελετουργικό άρμα (Εικ.1). Το μοναδικό αυτό εύρημα για την Ιταλία είναι ένα μεγάλο τελετουργικό άρμα για πομπές με τέσσερις τροχούς, με τα σιδερένια μέρη του, τις ωραίες διακοσμήσεις από χαλκό και κασσίτερο, τα ξύλινα υπολείμματα, τα ίχνη από οργανικά στοιχεία (π.χ. σχοινιά με υπολείμματα φυτικής διακόσμησης) και βρέθηκε σχεδόν ανέπαφο στην αυλή μπροστά στον στάβλο, όπου ήδη είχαν βρεθεί τα υπολείμματα τριών ιπποειδών το 2018 (εικ.2, 3), μεταξύ τους και ένα άλογο.

Η ανασκαφική έρευνα ξεκίνησε τα τέλη του 2017 και οι εργασίες συνεχίζονται έως και σήμερα. Το έργο της ανασκαφής που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη έχει διπλό σκοπό: από την μία πλευρά να συνεργαστούν οι δικαστικές αρχές με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Πομπηίας ώστε να αποκαλυφθεί και να σταματήσει η αρχαιοκαπηλική δράση για την σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής γύρω από τον Βεζούβιο, αλλά και να συνεχιστούν οι ανασκαφικές εργασίες στην κοντινές στο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Πομπηίας, περιοχές. Για άλλη μια φορά η δράση των αρχαιοκαπήλων οι οποίοι είχαν φτιάξει μικρές υπόγειες στοές στην περιοχή για να ανακαλύψουν και να συλήσουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς έφερε στο φως μία από τις πιο σημαντικές ρωμαϊκές αγροτικές επαύλεις στην περιοχή του Βεζούβιου. Η παράνομη ανασκαφική έρευνα, επαληθεύεται από τις πολλές υπόγειες στοές και συνοδεύεται από την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πράγματι, η ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πομπηίας, ανέδειξε από την αρχή, την δράση των αρχαιοκαπήλων, την τεχνική πολυπλοκότητα της ανασκαφικής έρευνας αλλά και τις δυσκολίες λογιστικού τύπου μια και η ρωμαϊκή αγροτική έπαυλη βρίσκεται κάτω από τις σύγχρονες οικίες της Civita Giuliana.

Εκτός από όλα αυτά το τελευταίο εύρημα είναι εξαιρετικό, όχι μόνο γιατί προσθέτει ένα ακόμη στοιχείο στην ιστορία αυτής της ρωμαϊκής αγροτικής έπαυλης αλλά και γιατί γίνεται η καταγραφή των τελευταίων στιγμών αυτών που ζούσαν στην ρωμαϊκή έπαυλη προσθέτοντας μας μια ακόμη ψηφίδα στην γνώση μας για μια από τις πιο σημαντικές αρχαίες ρωμαϊκές πόλεις της Μεσογείου.

Το μεγαλοπρεπές άρμα από την αρχαία Πομπηία
Οι εργασίες συντήρησης και ανασκαφικών επεμβάσεων

Lucio Esposito / απόδοση από τα ιταλικά: Αθανασία (Νάνσυ) Πανουσιέρη
positanonews.it

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button